Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Pateicas par Latvijas iedzīvotāju ieguldījumu Eiropas Pilsoņu gada norisē

Lai veicinātu eiropiešu informētību par viņu kā Eiropas Savienības pilsoņu tiesībām un mudinātu cilvēkus kļūt pilsoniski aktīvākiem, 2013. gads bija izsludināts par Eiropas Pilsoņu gadu.  Decembra nogalē ES mājā godināja Eiropas Pilsoņu gada labas gribas vēstniekus Latvijā, kā arī aktīvistus – organizāciju vadītājus, kuri snieguši nozīmīgu devumu, lai Latvijas sabiedrībai nodotu šī gada galvenos vēstījumus.

Kultūras ministre Dace Melbārde un Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka pasniedza pateicības rakstus visiem septiņiem Eiropas Pilsoņu gada labas gribas vēstniekiem: Eiropas Kustības Latvijā prezidentam Andrim Gobiņam, Daugavpils universitātes rektoram Arvīdam Barševskim, Liepājas domes priekšsēdētāja vietniekam Gunāram Ansiņam, Valmieras Valsts ģimnāzijas direktoram Jānim Zemļickim, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektoram Mārim Kučinskim, Latvijas Pilsoniskās alianses direktorei Rasmai Pīpiķei, kā arī Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centra direktorei Sarmītei Vīksnai.

Tāpat atzinības rakstus saņēma Sorosa fonda – Latvija iniciatīvas „Pārmaiņu iespēja skolām” vadītāja Aija Tūna, Eiropas Latviešu apvienības priekšsēdētājs Aldis Austers, Kultūras ministrijas parlamentārā sekretāre Inese Laizāne, Latvijas Bērnu foruma priekšsēdētāja Inete Ielīte, Izglītības attīstības centra direktore Iveta Vērse, Eiropas Kustības Latvijā projektu vadītāja Kristīne Gailīte, kā arī Latvijas Pašvaldību savienības ģenerālsekretāre Mudīte Priede.

Nākamgad apritēs desmit gadi, kopš Latvija ir Eiropas Savienības dalībvalsts. Kā atzina kultūras ministre Dace Melbārde, tas ir pietiekami ilgs laiks, lai izdarītu secinājumus par to, ko esam veikuši, lai iekļautos šajā savienībā un justos tai piederīgi. Taču, kā apliecina pētījumi, lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju joprojām netic, ka viņiem ir iespēja ietekmēt lēmumus valsts un Eiropas Savienības līmenī. Tāpēc ministre aicināja visus būt aktīviem pilsoņiem un izmantot iespēju pašiem lemt savu nākotni, nākamgad piedaloties gan Saeimas, gan Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Lai atgādinātu, cik Latvijai un Latvijas iedzīvotājiem ir daudz ikdienā nepelnīti aizmirstu, bet Eiropā ļoti augsti vērtētu panākumu, EK Latvijā īstenoja projektu „Kas mēs esam Eiropā?”, kurā iesaistījās vairāk nekā 55 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju. „Es ticu, ka izdevās veicināt cilvēkos apziņu par to, ka, esot aktīviem pilsoņiem, mūsu sasniegumi tiks pamanīti gan vietējā, gan Eiropas un pat pasaules mērogā,” uzsvēra EK pārstāvniecība Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka.

Pasākuma laikā tika godināta arī četrpadsmit gadus vecā skolniece Anastasija Cunska, kura ir viena no Eiropas Komisijas rīkotā starptautiskā īsfilmu konkursa „Young Voices Against Poverty” („Jaunās balsis pret nabadzību”) laureātēm.

Pērn, pamatojoties uz Eiropas Komisijas priekšlikumu, Eiropas Savienības valstis un Eiropas Parlaments 2013. gadu oficiāli pasludināja par Eiropas Pilsoņu gadu. Tā mērķis - veicināt eiropiešu informētību par viņu kā Eiropas Savienības pilsoņu tiesībām un mudināt cilvēkus kļūt pilsoniski aktīvākiem, iesaistoties debatēs par aktuāliem jautājumiem. Eiropas Pilsoņu gads ticis aktīvi atzīmēts arī Latvijā – vairākumu pasākumu koordinējusi Kultūras ministrija, tos īstenojot dažādām Latvijas nevalstiskajām organizācijām un biedrībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti