Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Rīgas Brīvostas pārvalde – Valsts kontroles ziņojums balstīts uz pieņēmumiem un var apdraudēt Krievu salas projekta gaitu

Rīgas Brīvostas pārvalde (RBP) uzskata, ka Valsts kontroles ziņojumā «Vai Rīgas brīvostās pārvalde projektu «Infrastruktūras attīstība Krievu salā ostas aktivitāšu pārcelšanai no pilsētas centra» īsteno sekmīgi?» izdarītie secinājumi ir balstīti uz pieņēmumiem un no kopējā konteksta izrautu informāciju. Šāda ziņojuma publiskošana tendenciozi un negatīvi atspoguļo Krievu salas projekta ieviešanu, var radīt materiālu kaitējumu Rīgas brīvostas pārvaldei un kavēt piesārņojošo kravu pārcelšanu uz Krievu salu.

Pretstatā Valsts kontroles viedoklim, šobrīd nepastāv tādi apstākļi un nav konstatēti tādi Projekta ieviešanas pārkāpumi, lai par ES fondu apguvi atbildīgās institūcijas piemērotu Kohēzijas fonda līdzfinansējuma finanšu korekciju. Ievērojamā apjoma dēļ, projekts visā tā ieviešanas gaitā ticis rūpīgi kontrolēts un uzraudzīts no Eiropas Komisijas un atbildīgo Latvijas institūciju puses. Kopumā veikti septiņi Projekta auditi, kuru ieteikumus RBP ir ņēmusi vērā, lai uzlabotu Projekta ieviešanu un novērstu riskus.

Projektā paredzētie un no Kohēzijas fonda līdzfinansētie darbi ir pabeigti un visas būves Krievu salā ir nodotas ekspluatācijā līdz 2015. gada 30. decembrim, no būvdarbu līguma summas ietaupot 2 862 285,69 EUR. Projekta attiecināmās izmaksas ir izlietotas par 10 milj. EUR mazāk nekā tas tika plānots, savukārt, Kohēzijas fonda līdzfinansējums ir ietaupīts 1,1 milj. EUR apmērā.

Valsts kontrole, izvērtējot Projekta realizācijas gaitu, ignorējusi virkni tā realizāciju apgrūtinošus faktorus. Lēmums par ostas aktivitāšu pārcelšanu uz Krievu salu tika pieņemts nevis pēc RBP iniciatīvas, bet gan pamatojoties uz Rīgas teritorijas plānojumu 2006.–2018. gadam, ko Rīgas dome apstiprināja 2005. gadā. Ar minēto plānojumu Andrejsalas un Eksportostas teritoriju lietošanas mērķis tika mainīts uz centra apbūves teritoriju. Lai saglabātu Rīgas ostas konkurētspēju un vairāk kā tūkstoti darba vietu, tika paredzēts pārcelt piesārņojošās kravu pārkraušanas operācijas no pilsētas centra uz Krievu salu. Līdz ar to Projekta realizāciju apgrūtināja situācija, ka Krievu salā būvējamā jaunā infrastruktūra bija nepieciešama jau funkcionējošu uzņēmumu komercdarbības pārcelšanai, kuru ietekmē tirgus un ģeopolitiskā situācija. 

Savukārt Projekta izmaiņas, kas paredz daļu kravas (ne ogļu kravas) atstāt Eksportostas teritorijā ir izvērtētas no vides viedokļa. Ir atzīts, ka tās nerada vides situācijas pasliktināšanos, salīdzinājumā ar projekta sākotnējo variantu. Ar Eiropas Komisiju ir panākta vienota izpratne par izmaiņu iespējamību, un saņemta atbilde, ka Projekta grozījumi nav nepieciešami. Līdz ar to līdz cik vien iespējams, mazināti Kohēzijas fonda finanšu korekcijas riski.
RBP nepiekrīt Valts kontroles viedoklim, par 3,8 milj. EUR apmērā izlietošanu neatbilstoši normatīvo aktu prasībām un labas pārvaldības praksei. Nepamatoti izlietoto līdzekļu apjomā Valsts kontrole ir ieskaitījusi tādus darbus un pakalpojumus, bez kuriem projekta ieviešana nebūtu iespējama.

Valsts kontroles padomes lēmums tiks pārsūdzēts Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti