Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Studē svešvalodas un arī biznesu vienlaicīgi!

Vai Tevi interesē svešvalodas un bizness, bet nevari izvēlēties, ko īsti studēt? Bet varbūt darbā nepieciešams gan viens, gan otrs? Nāc studēt uz Humanitāro zinātņu fakultāti.


Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātē realizētā bakalaura studiju programma (BSP)  "Moderno valodu un biznesa studijas" (MVBS) ir integrēta starpnozaru bakalaura studiju programma, kas ļauj iegūt konkurētspējīgas humanitārās zināšanas un prasmes, apvienojot angļu valodas un vēl divu svešvalodu studijas ar biznesa studijām. Programma 2011. gada jūnijā tika akreditēta uz 6 gadiem. Starptautiskās akreditācijas komisijas eksperti uzsvēra, ka darba tirgū ir skaidri redzams pieprasījums pēc šādas programmas, uz ko norāda ekspertu satikto potenciālo darba devēju ieinteresētība programmas absolventos nākotnē un programmas popularitāte esošo studentu vidū. To apstiprina arī 1. kursa studentes Jekaterinas Bistrovas teiktais: "Esmu priecīga par savu izvēli, jo, kad iestājos universitātē, izvēlējos MVBS programmu pēc programmas intriģējošā nosaukuma. Rezultātā izrādījās, ka MVBS ir netikai labs nosaukums, bet arī labs un pienācīgs studiju saturs. MVBS programma ir savā ziņā pirmā un unikālā Latvijas izglītības tirgū, jo pārstāv loģisku un savstarpēji papildinošu disciplīnu kombināciju, kurā apgūtās prasmes ir pieprasītas darba tirgū."


Moderno valodu un biznesa studiju BSP atšķiras no citām programmām, kas arī piedāvā apvienot valodu un biznesa studijas, ar to, ka tās uzsvars ir uz valodu studijām, kas programmu tāpēc padara par vienīgo šobrīd pieejamo tāda veida programmu Latvijā. Kā atzīst 1. kursa studente Madara Jansone: "Interesantākais un, viennozīmīgi, arī lielākais izaicinājums pēc salīdzinoši pasīvās iepriekšējās pieredzes angļu valodas apgūšanas jomā, bija priekšmets "Biznesa angļu valoda", kurā studentiem tika dota iespēja ne tikai apgūt biznesa valodas terminus un izprast tos, pildot rakstiskus uzdevumus, bet arī pielietot savas valodas prasmes un jauniegūtās zināšanas praksē, piedaloties un vadot darba sapulces par dažādām problēmām biznesa jomā, kā arī piedaloties darba intervijā, un galu galā, vadot preses konferenci. Visnotaļ aizraujoša pieredze, ļaujot saprast, kā lietas patiesi notiek!"


Papildus angļu valodai, kas ir pamata studiju valoda, studenti izvēlas vienu no piedāvātajiem valodu moduļiem – franču, spāņu vai vācu, kurā apgūst gan vispārējās, gan lietišķās valodas lietošanas aspektus. Tiek piedāvāts iegūt pamatzināšanas arī trešajā svešvalodā, bet biznesa darbības izpratnei nepieciešamie studiju kursi ir iekļauti gan obligātajā programmas sadaļā, piem., Tirgvedība, Starptautiskās ekonomiskās attiecības, Uzņēmējdarbība Eiropas Savienībā, Vadības teorija, Mikroekonomika, u.c., gan izvēles daļā, tā ļaujot studentiem pašiem izvēlēties lielāku specializāciju valodniecības vai biznesa studiju priekšmetos.


1. kursa studente Alisa Belitska atzīst, ka visinteresantākā viņai šķiet "iespēja mācīties otro svešvalodu (manā gadījumā spāņu) ar ārzemju pasniedzēju. Vispār, mani ļoti pārsteidza pasniedzēju pieeja mācībām, viņu profesionalitāte. Pasniedzēji iedod studentiem ne tikai standarta zināšanas, bet arī dalās ar savu dzīves pieredzi un dod studentiem iespēju iegūt zināšanas arī ārpus teorijas." 1. kursa studente Baiba Šaicāne piebilst: "Studijas piedāvā dažādību. Mācoties pie kanādiešu pasniedzēja, kas runā tikai angliski, pie franču valodas pasniedzējas, kas ar mums runā tikai franciski (sākumā neko nesapratām, taču tagad jau iet labi), pie gramatikas pasniedzējas, kas liek aizstāvēt savu viedokli par kādu gramatikas likumu... Saraksts ir garš." 2. kursa studente Ieva Zariņa atzīst, ka "ir ļoti interesanti uzreiz apgūt gan ekonomiku, gan pareizu valodu un izteicienus, ko pielietot. Abi ir saistīti un viens otru papildina."


Tā kā Moderno valodu un biznesa studiju BSP ir jauna programma, kas pastāvējusi tikai divus gadus, tad tai vēl nav absolventu, bet programma sagatavo speciālistus, kas, pabeidzot studijas, varēs strādāt valsts un privātajās institūcijās gan Latvijā, gan starptautiskajā tirgū par referentiem, vadītāju asistentiem un citās profesijās, kur nepieciešamas vairāku valodu un biznesa vadības un ekonomikas zināšanu integrēšana. Absolventi varēs sākt paši savu uzņēmējdarbību, kā arī turpināt studijas maģistrantūras programmās gan valodniecībā, gan biznesa vadībā un administrēšanā. To apstiprina arī 1. kursa studenta Kristiāna Līča teiktais: "Tā kā visu laiku meklēju un plānoju biznesa veidošanas iespējas interneta vidē, šī programma man ir palīdzējusi apgūt sarežģīto terminoloģiju, formālo rakstības stilu un citas vajadzīgas lietas, kuras jau pašlaik pielietoju reālajā dzīvē. Kā vienu piemēru varu minēt to, ka, pateicoties mācību laikā sagatavotajam CV, uztrenētajām spējām pareizi tikt galā ar darba interviju un franču valodas apmācībai, esmu jau dabūjis darbu Francijā šai vasarai."


1. kursa students Rišards Jurans saka: "Ikvienam, kurš nav izvēlējies profesiju vai kavējas lēmuma pieņemšanā, kur studēt, es ieteiktu izvēlēties šo programmu, jo tā piedāvā apgūt priekšmetus, kas dod lielisku iespēju atrast labi apmaksātu darbu."


Ir vērts ieklausīties 1. kursa studenta Roberta Rimšas vārdos, kurš šobrīd ne tikai studē, bet ir arī ieguvis darbu un saņēmis pozitīvas atsauksmes no darba devēja: "Studijas MVBS programmā man dod priekšstatu, ka visas durvis, kurās es gribētu iet, man būs pavērtas, t.i., pateicoties lielajai priekšmetu dažādībai, man nebūs šaura specializācija, kurā man būs visu dzīvi jāstrādā. Nākotnē es varēšu darīt to, kas man patīk, sākot no nodarbošanās ar valodu un beidzot ar biznesu. MVBS ir lieliska programma tiem, kam patīk valoda, bet kas redz valodu kā palīglīdzekli, nevis kā primāro mērķi, un vēlas to pielietot ar biznesu saistītās nozarēs."


Programmas informācijas stundas: 18. jūlijā plkst. 13:00 un 22. jūlijā plkst. 12:00 Visvalža ielā 4a, 402. auditorijā.


Vairāk par studijām Latvijas universitātes Moderno valodu un biznesa studiju BSP: http://www.lu.lv/fakultates/hzf/studiju-programmas

Seko mums: http://twitter.com/bizness_anglu


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Bitus Latvia piedāvā ilgtspējīgus risinājums

Kokmateriāli ir viens no būtiskākajiem elementiem neskaitāmos projektos. Pareiza izvēle un materiālu izmantošana ir būtiska gan kvalitātes, gan projekta izturības nodrošināšanai. "Bitus L...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti