Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Tartu Universitāte - ceļš uz kvalitatīvu augstāko izglītību

Sveiki! Es esmu Kārlis, Tartu Universitātes starptautiskās “Applied measurement science” programmas students. Latviski tas aptuveni nozīmē “Lietišķā mērījumu zinātne.” Šī programma ir papildinājums eksakto zinātņu studijām ar nolūku paplašināt zināšanas un prasmes zinātnisku mērījumu veikšanā. Nav runa par augstākas kvalifikācijas iegūšanu darbā ar voltmetru, lineālu vai svariem – mērķis ir radīt izpratni par to, cik lielas sekas var rasties no kļūdām mērījumos un kā to novērst.

Mācības, sarunas ar pasniedzējiem un studentiem notiek angļu valodā, un, lai gan studentu skaits nav īpaši liels (šogad kopumā aptuveni 25), mēs esam no daudzām valstīm – Lielbritānijas, Ķīnas, Igaunijas un Ugandas. Sākumā nācās pierast, ka nodarbības notiek angļu valodā, bet tagad tas šķiet pilnīgi dabiski, it īpaši tāpēc, ka jēdzieni ir tik globāli, ka bieži vien latviešu valodā tie nav pat pieminēti. Īpatnība ir šīs programmas plašais vēriens – maģistra darbi tiek rakstīti par pārtikas analīzi, neitronu detektoriem, vides piesārņojuma mērījumiem, vienotas pH skalas izveidošanu u.c.

Ik gadu notiek arī vairāku Eiropas universitāšu un organizāciju rīkota vasaras skola šāda veida programmu studentiem. Katru reizi tā tiek organizēta citā valstī, un Tartu Universitāte apmaksā dažu studentu ceļa un uzturēšanās izdevumus. Šajā skolā divas nedēļas norit intensīvas mācības par statistisku kļūdu aprēķināšanu, mērījumu procedūru validāciju, laboratorijas vadību utt. Visas šīs tēmas ir apgūtas pirmajos divos semestros, taču vasaras skolā jāstrādā kopā ar citiem studentiem, kam tās ir jaunas tēmas, un jāprot viņiem tās vienkārši izskaidrot. Kāds atjautīgs vācietis reiz teicis: “Ja tu nevari to izskaidrot vienkārši, tu to vēl pietiekami labi nesaproti.” Šajā gadījumā teiciens pilnībā apstiprinās, jo ne tikai pašam jāizprot materiāls, bet arī jāmāk to izskaidrot vienkāršā, saprotamā angļu valodā cilvēkiem, kas ar to sastopas pirmo reizi. Tas ir nopietns pārbaudījums, taču atalgojums ir pieredze darbā starptautiskā vidē un, protams, universitātes kredītpunkti.

Tartu Universitātē eksistē pastiprināta studiju kvalitātes kontroles sistēma. Pēc katra kursa jāaizpilda novērtējuma anketa un jāizsaka savs viedoklis par studiju kvalitāti, turklāt iespējams iepazīties ar citu studentu izteiktajiem viedokļiem. Pieeja lekciju materiāliem un reģistrācija kursiem notiek elektroniski, kā arī ar universitātes “proxy” servera starpniecību iespējams piekļūt maksas zinātniskajām publikācijām.

Tartu atrodas aptuveni tikpat tālu no Rīgas kā Liepāja vai Daugavpils, tāpēc nejūt norobežotību. Šeit ir tādas pašas zviedru bankas un telekompānijas kā Latvijā, veikalos ir tāda pati rupjmaize un biezpiens, toties referendumu un ārkārtas vēlēšanu dēļ regulāri rodas iemesls paciemoties mājās. Piektā daļa Tartu iedzīvotāju ir studenti, un to nevar nejust. It īpaši maijā, tradicionālajās studentu dienās, kuru laikā notiek koncerti, sacensības un citi pasākumi, kas pulcina studentus no visas Igaunijas.

Kārlis Andersons,

Tartu Universitāte

Vairāk informācijas var atrast: http://www.ut.ee/masters.

Ja jums ir kādi jautājumi par studiju iespējām Tartu Universitātē, nekautrējieties sazināties ar mums: www.ut.ee/ask.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Bitus Latvia piedāvā ilgtspējīgus risinājums

Kokmateriāli ir viens no būtiskākajiem elementiem neskaitāmos projektos. Pareiza izvēle un materiālu izmantošana ir būtiska gan kvalitātes, gan projekta izturības nodrošināšanai. "Bitus L...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti