Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Uzkrājot starptautisku un starpdisciplināru kompetenci semiotikā

Tartu Universitātes Semiotikas Departaments priecājas Jūs iepazīstināt ar Semiotikas Maģistrantūras programmu. Lai arī šajā mācību programmā mums ir bijis tas gods uzņemt internacionālus studentus pēdējos divos mācību gados, mūsu studiju programma ir saņēmusi Igaunijas Izglītības un Zinātnes Ministrijas atzinību "Kolosāla mācību programma".

Šīs studijas piedāvā dažādus kursus, kas sevī ietver kompetenci semiotikas vēsturiskajos, teorētiskajos un lietišķajos aspektos. Programma sastāv no trīs galvenajām semiotikas nozarēm: kultūras, sociālās un bioloģijas, nodrošinot ieskatu arī metodoloģijā un mūsdienu semiotikas analīzes pielietojumos. Potenciālos studentus mēs aicinām izteikt savus pētījumu plānus jau rakstot motivācijas vēstuli, tādējādi mudinot viņus jau iepriekš apdomāt to, kā savu esošo pieredzi savienot ar zināšanām semiotikā. Mūsuprāt, būtiski ir ņemt vērā zināšanas, kuras ir saistītas ar mūsu studentu iepriekšējām studiju jomām (mūsu prasībās neietilpst iepriekš iegūts bakalaura grāds semiotikā), tāpēc katrs no viņiem var atrast savu nišu potenciālajai izpētes jomai. Mūsu pirmie programmas dalībnieki gatavojas absolvēt universitāti šajā pavasarī, tāpēc patlaban strādā pie saviem maģistra darbiem. Viņu izpētes jomas aptver diez gan plašu tēmu loku, sākot no sociosemiotikas analīzes par Igaunijas Nacionālo Operu līdz pat mediju reportāžu izpētes par Islāmu, no Sv. Augustīna rakstiem par meliem līdz spēļu teorijai un datorspēļu attīstībai.

Tā kā liela daļa studiju programmas ir veltīta diskusijām semināros, mēs cenšamies iedrošināt studentus būt atvērtiem un droši paust savas oriģinālās idejas. Arī pašlaik studējošie jaunieši uzsver, ka pasniedzēji un profesori Tartu Universitātē ir draudzīgi, vienmēr ir iespējams uzsākt diskusiju, piedalīties pasākumos ārpus mācību programmas un vieslektoru intensīvajos kursos.

Mūsu studentu sastāvs ir ļoti dažāds, pie mums studē jaunieši no visas pasaules: no Amerikas Savienotajām Valstīm, Turcijas, Ēģiptes, Kolumbijas, Meksikas, Brazīlijas, Čīles, Latvijas, Lietuvas, Rumānijas, Ukrainas, Serbijas, Itālijas, Kanādas u.c.. Savukārt, visiem potenciālajiem studentiem no Latvijas vēlamies uzsvērt, ka mūsu atrašanās vieta ir tik tuvu, ka attālumu līdz mājām Jūs praktiski nejutīsiet.

Semiotikas Centram Tartu ir plašs partneru loks Skandināvijas valstīs, Dienvideiropā un Amerikas Savienotajās Valstīs. Ar Erasmus studentu apmaiņas un citām atbalsta programmām, kā arī Eiropas Savienības aktivitātēm maģistrantūras studentiem, mūsu programmas dalībniekiem ir iespējas apmeklēt semiotikas centrus: Helsinkos, Arhusā, Lundā, Torino, Boloņā, Šveicē, Vācijā un citur. Tāpat starptautiskiem studentiem ir iespēja izmantot arī DoRa atbalsta programmas, lai finansētu savas ārzemju vizītes. Turklāt, šobrīd mūsu departaments strādā pie sadarbības līguma ar Alberta Universitāti Kanādā.

Visi studenti, kuri mācās mūsu departamentā un starptautiskajā programmā, tiek aicināti piedalīties semināros, ikgadējās konferencēs un citās aktivitātēs, kuras organizē divi kultūras izpētes centri Igaunijā: Centre of Excellence and Cultural Theory (www.ut.ee/CECT/) un Graduate School of Culture Studies and Arts (www.ema.edu.ee/ktkdk/). Abas šīs iestādes finansē Eiropas Savienības Struktūrfondi un to mērķis ir attīstīt jaunas kultūras teorijas un veicināt starptautisku un starpdisciplināru izpēti. Analītisko un pašizteiksmes prasmju noslīpēšanai, jau maģistrantūras studenti tiek aicināti rakstīt zinātniskus darbus mūsu interneta studentu rakstu žurnālam (http://www.ut.ee/hortussemioticus/).

Savukārt, pēc studiju beigšanas, semiotikas studentiem ir iespējas attīstīt savu karjeru mediju un mārketinga, dizaina un mākslu, kā arī rediģēšanas un publicēšanas, komunikācijas stratēģiju vai pedagoģiskajā jomā, vai turpināt doktora studijas semiotikā.


Katre Väli, Programmas Koordinatore

Semiotikas Departaments, Tartu Universitāte

www.ut.ee/semioticsma

www.ut.ee/ask


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Bitus Latvia piedāvā ilgtspējīgus risinājums

Kokmateriāli ir viens no būtiskākajiem elementiem neskaitāmos projektos. Pareiza izvēle un materiālu izmantošana ir būtiska gan kvalitātes, gan projekta izturības nodrošināšanai. "Bitus L...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti