Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Vai pastāv lielāka iespēja krākt, kad esi stāvoklī?

Mātes zina, ka viņu ķermeņi grūtniecības laikā piedzīvo daudz pārmaiņu un diemžēl krākšana ir tā, kas dažreiz piemeklē pat tad, ja pirms grūtniecības māte nekad nav saskārusies ar šo problēmu.

Saskaņā ar rakstu interneta vietnē parents.com, vairāk nekā viena trešdaļa sieviešu gaidībās krāc pat tad, ja nav saskārušās šo problēmu pirms tam, kad palika stāvoklī.

Bet vai krākšana grūtniecei ir patiesi liela problēma?

Izrādās, ka krākšana ir ne vien kaitinoša, bet pastāv iespējamība, ka tā var arī ietekmēt grūtniecību un, iespējams, ietekmēt arī bērniņa veselību.

Viens pētījums (veikts Zviedrijā) parādīja, ka sievietēm, kas krāca esot stāvoklī, bija divreiz lielāka iespēja iemantot preeklampsiju vai hipertensiju nekā tām, kas nekrāca. Tiem bērniem, kuru mātes krāca, arī bija lielāka iespēja, ka svars piedzimstot būs mazāks un Apgares skalas vērtējums – zemāks.

Bet kāpēc mātes gaidībās ir uzņēmīgākas pret krākšanu nekā sievietes, kuras nav stāvoklī?

Atbilde uz šo jautājumu ir pavisam vienkārša. Patiesībā, kad sieviete paliek stāvoklī, viņas ķermenī norisinās daudz un dažādu procesu, un šo procesu gaitā dažas no izmaiņām sievieti padara uzņēmīgāku pret miega traucējumiem, piemēram, krākšanu. Gan hormonālās izmaiņas, gan svara pieaugums un šķidruma aizture šajā ziņā var spēlēt nozīmīgu lomu.

Tās var ievietot māti miega apnojas, kas ir ievērojami bīstamāka un traucējošāka, paaugstināta riska grupā.

Krākšana un miega apnoja ir graujošas pašas par sevi, bet tās var izraisīt arī otršķirīgus blakusefektus, kas nākotnē var sarežģīt gaidībās esošās mātes grūtniecības pieredzi. It kā grūtniecēm jau tā nebūtu pietiekami daudz raižu – arī tādi miega traucējumi kā šie var vairot nogurumu un miegainību dienas laikā.

Citiem vārdiem sakot, tie var likt justies vēl nogurušākai.

Ko sieviete stāvoklī var darīt, lai samazinātu krākšanas iespējas?

Šis, iespējams, ir vissvarīgākais jautājums, kuru uzdot, un, par laimi, pastāv daži iespējamie risinājumi, kas var izrādīties noderīgi, ja tiek pielietoti pareizi.

Viena no iespējām ir tāds izstrādājums kā deguna plāksteri, bet diemžēl tie var nepalīdzēt vairumam sieviešu grūtniecības laikā. Krākšanas problēmas, ar kurām sievietes saskaras, esot stāvoklī, bieži vien ir pārāk nopietnas, lai tiktu atrisinātas ar šādiem līdzekļiem. Turklāt deguna plāksteri parasti nerisina krākšanas problēmas, ko izraisa taukaudu slānīšu vibrēšana mīkstajās aukslējās. Tie drīzāk var palīdzēt ar aizsprostojumu saistītai krākšanai, kas parasti nav galvenā problēma.

Viena metode, kas esot ļoti iedarbīga sievietēm stāvoklī, ir nepārtrauktā pozitīvā elpceļu spiediena ventilācija (CPAP). Pozitīvais elpceļu spiediens būtībā notur vienmērīgu elpceļu sistēmā iesprostotā gaisa plūsmu, kas pasargā augšējos elpceļus no sabrukšanas vai pārāk šauras saaugšanas.

Vienīgā problēma ir tā, ka tas nozīmē CPAP aparātam piestiprinātas maskas valkāšanu, kas ir nedaudz neērti. Tas var būt arī dārgi, un daudziem cilvēkiem nepatīk tas, cik «invazīva» tā liekas.

Turpretī apakšžokļa izvirzītāja ierīce var darīt brīnumus kādai, kura saskaras ar krākšanu, kas saistīta ar grūtniecību. Mēles stabilizēšanas ierīce arī var sniegt tieši jums nepieciešamo, lai pārvarētu šo problēmu. Vajadzīgi nedaudz izmēģinājumu un neveiksmju, lai atrastu pretkrākšanas ierīci vai metodi, kas jums būs perfekti piemērota, bet, par laimi, lielākā daļa šo produktu nav dārgi, tāpēc vairums cilvēku var atļauties iegādāties vienu vai vairākus vien tāpēc, lai izmēģinātu.

Un, kas ir satriecoši – ja nopērkat produktus ar apmierinātības garantiju, jūs tos vienkārši varat atgriezt, ja tie neiedarbojas.

Noslēgumā

Jebkurā gadījumā ir svarīgi krākšanu uztvert nopietni, īpaši, ja esat stāvoklī. Kaut arī ne vienmēr tas var izrādīties kas nopietns vai sliktāks par nelielu kairinājumu, tomēr, ja atstājat to neievērotu, tas var ietekmēt jūsu miega kvalitāti, vispārējo veselību un labsajūtu, kā arī jūsu bērna veselību un labsajūtu.

Labākam iznākumam centieties atrast pretkrākšanas līdzekli, kas jums der, un neaizmirstiet to lietot pastāvīgi, lai novērstu savas krākšanas problēmas tik lielā mērā, cik vien iespējams

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti