Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Jaunā mācību gada apņemšanās - labāk mācīties, nekavēt skolu un sportot

Pirmajā skolas dienā Draugiem.lv veica apjomīgu aptauju, lai noskaidrotu, kādas apņemšanās, sākoties jaunajam mācību gadam, būs pamatskolas un vidusskolas skolēniem, studentiem, kā arī pieaugušajiem.

Visās četrā grupās uz dažādiem aptaujas jautājumiem atbildēja 195 000 respondenti, no kuriem lielākais īpatspatsvars - vairāk kā 100 000 - pamatskolas grupā. Bija iespējas izvēlēties vairākas apņemšanās.

Aptauju komentē Draugiem.lv izpētes projektu vadītājs Juris Auzāns: "Nav pārsteigums, ka, uzsākot jauno mācību sezonu, visvairāk savas apņemšanās veica jaunāko klašu skolēni. Taču arī viņu vecākiem bieži septembris ir jauns atskaites punkts, kad apņemties būt labākam."  

Kopumā atbilžu sadalījumi bija vienmērīgi - neviena apņemšanās nevienā grupā izteikti nedominēja pār citām.

Iepriecina, ka jaunāko klašu skolēniem pirmajā vietā bija "Cītīgi mācīties". Vecāki var priecāties, jo daudzi jaunāko klašu skolēni vēl pilni apņēmības "Palīdzēt vecākiem mājas darbos" un "Uzturēt kārtībā savas mantas". Taču vismazāk balsu šajā balsojumā ieguva apņemšanās "Mazāk skatīties TV un sēdēt pie datora". Man ir zināmas aizdomas, ka skolēni ņem piemēru no saviem vecākiem. 

Maz ko teikt par vecāko klašu skolēniem. "Nebastot stundas" tur ir pirmajā vietā. Tāda normāla apņemšanās. "Saudzēt skolotājiem nervus" arī ir samērā labi balsota atbilde. Tas liecina par tiešām labiem nodomiem. "Regulāri samīļot vecākus" gan ļoti atpalika. Vai tas nozīmē, ka ar to viss kārtībā?

Populārākās studentu apņemšanās izskatās līdzīgas visos laikos - "Apmeklēt pirmo lekciju" un "Sākt mācīties vismaz nedēļu pirms sesijas". Cik ilgi noturēsies šī labā griba, ir cits jautājums, bet apņemšanās apsveicama.

Agrāk domāju, ka "Negulēt lekciju laikā" ir tipiska vīriešu problēma, taču šī aptauja rāda, ka sievietēm tā ir pat lielāka problēma. Iespējams gan, ka vīriešiem tas nav ļoti nozīmīgi. Kas tur liels, ja nedaudz paguļ?

Kas tad pirmajās vietās pieaugušajiem? Vīriešiem - apņemšanās "Pelnīt vairāk naudas", sievietēm - "Vairāk smaidīt". Jauki, to gribas arī viņiem novēlēt.”

Infografikos redzams detalizēts rezultāts visās četrās aptaujāto grupās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi