Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Mykoob veidotāji noliedz, ka Jūrmalas vidusskolēniem zaguši idejas

Ideja par e-talona izmantošanu skolēnu uzraudzīšanai un identificēšanai skolās uzņēmumam MyKoob kopā ar Rīgas Purvciema vidusskolas skolotājiem radusies jau 2010. gada aprīlī, portālam Diena.lv skaidroja Mykoob valdes loceklis Ģirts Ļaudaks.
Savukārt tā paša gada augustā jau gatava koncepcija tika prezentēta uzņēmumam SIA Rīgas karte un, kā norāda Ģ. Ļaudaks, jau toreiz tika piedāvāta ideja ne tikai par ieejas kontroli, bet arī par norēķinu veikšanu un skolēnu apliecības funkciju.

Taču vairāki Jūrmalas Valsts ģimnāzijas absolventi Gints Zariņš, Māris Riņģis un Roberts Andžāns apgalvo, ka pērn ar līdzīgu projektu veiksmīgi startējuši Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rīkotajā vidusskolēnu zinātnisko darbu konkursā. Viņi pieļauj, ka Mykoob skolēnu ideju nozaguši un uz tās pamata izveidojuši jauno sistēmu.

Konkursa uzvarētāji tika paziņoti pērn 13.martā - jaunieši ar šo ideju zinātniskās pētniecības darbu konkursā ieguva otro vietu. "Informācija par to, ko šie puiši darījuši un izdomājuši, bija pieejama jau aizpagājušā gadā. Viņi trijatā izstrādāja šo ideju un prezentēja ne tikai RTU, bet arī Jūrmalas domē un saņēma vairākas balvas un atzinības," aģentūrai LETA stāstīja viena tēvs Edmunds Riņģis.

"Mēs savu ideju par šo projektu prezentējām un sākām lēnām attīstīt un, protams, nonācām arī kaut kādā brīdī pie tā, ka mums būtu arī praksē jāpārvērš tā ideja. Mēs sākām programmatūras izstrādi no savas puses un Rīgas karte attiecīgi uzsāka savu darbu, lai nodrošinātu attiecīgo iekārtu nodrošinājumu un visu pārējo. Tā kā ir diezgan tāls un garš ceļš iets līdz šim 2011. gada martam," uzsver Ģ. Ļaudaks. 

Tāpat viņš skaidro, ka līgums ar Rīgas Purvciema vidusskolu tika parakstīts 2011. gada 13. aprīlī, turklāt tajā pašā laikā sākta arī iekārtu uzstādīšana: "Viņiem laikam šī ideja ir publicēta kaut kad martā, bet mēs jau reāli fizisku uzstādīšanu sākām kaut kad tā paša gada aprīlī. Mēneša laikā to nav īpaši iespējams izdarīt."

Arī SIA Rīgas karte direktors Eriks Morizurs uzskata, ka jauniešu pārmetumi nav nopietni, jo līdzīgas kartes citur pasaulē tiek izmantotas jau aptuveni 20 gadus, lai piekļūtu skolām, stadioniem, birojiem. "Tas ir gluži kā jūs teiktu, man ir mobilais telefons un mana ideja ir tāda, ka to var izmantotu, lai veiktu zvanus un man ir autortiesības," uzsver Morizurs. 

Par šādu ideju diskutēts, kā arī sniegtas prezentācijas Rīgas domē jau 2006. vai 2007. gadā un jau toreiz šādas iespējas domei tikušas ierosinātas. Arī Ģ. Ļaudaks uzsver, ka pēc būtības šādas ieejas kontroles sistēmas pasaulē darbojas desmitiem gadu un pasaules līmenī tas neesot nekas revolucionārs.  

Ģ. Ļaudaks sola ar puišiem sazināties un sniegt oficiālu atbildi. Ja puišiem būtu nepieciešams atbalsts vai viņi vēlētos šo sistēmu ieviest savā skolā, tad Mykoob labprāt viņiem palīdzētu.

Jau ziņots, ka SIA Rīgas karte un mācību sociālais tīkls  Mykoob sācis sarunas ar Rīgas domi par to, ka nākotnē e-talonu Rīgas skolās kā apmeklējumu reģistrēšanas karti varētu ieviest centralizēti.

Jaunā sistēma paredz, ka skolēnam, lai ieietu skolā vai izietu no tās ārā, jāreģistrē e-talons pie skolas durvīm, kur novietoti vairāki turniketi. Sistēmā tiek piefiksēts ierašanās un projām došanās laiks, un šī informācija uzreiz ir pieejama skolotājam  Mykoob vietnē. Līdz ar to pedagogs redz, vai skolēns atrodas skolā un kad viņš ieradies vai devies projām.

Patlaban jaunā identificēšanas sistēma testa režīmā darbojas trijās Rīgas skolās - Rīgas 49.vidusskolā, Rīgas Purvciema vidusskolā un Rīgas Rīnūžu vidusskolā. Sistēmas galvenais mērķis gan neesot kontrolēt skolēnus, bet gan uzlabot drošību, jo tādējādi tiktu novērsta iespēja, ka skolā brīvi iekļūst nepiederošas personas.

Rīgas karte valdes priekšsēdētājs Ēriks Morizurs sacīja, ka nākotnē e-talonu varētu izmantot arī kā lokāla mēroga norēķinu karti. Piemēram, vecāki bērna kabatas naudu varēs ieskaitīt e-talonā, un skolēns to varēs iztērēt tikai skolas kafejnīcā. Tādējādi vecāki varētu neraizēties, ka pusdienu nauda tiek tērēta cigaretēm vai alkoholam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi