Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas izlase Madridē veic iespaidīgu atspēlēšanos, bet pēdējās sekundes zaudē Spānijai

Latvijas vīru basketbola izlase pirmdien viesos Pasaules kausa (PK) izcīņas kvalifikācijas otrā posma dramatiskā spēlē ar rezultātu 82:85 (20:26, 17:25, 19:16, 26:18) zaudēja Spānijas valstsvienībai, pēdējā ceturtdaļā veicot iespaidīgu atspēlēšanos, beigās gan ciešot sāpīgu neveiksmi.

Vēl vairāk kā piecas minūtes pirms mača beigām Spānija bija vadībā ar 78:64, taču tad Latvijas izlase uzsāka veiksmīgu pakaļdzīšanos, 12 sekundes pirms pamatlaika beigām Ronaldam Zaķim ar diviem soda metieniem Latviju izvirzot vadībā ar 82:81.

Beigas gan labāk nospēlēja laukuma saimnieki, kuriem grūtu metienu no groza apakšas realizēja Hoakins Koloms, kurš pēc tam trāpīja arī divus soda metienus. Savukārt Latvijas pēdējā uzbrukumā Jāņa Strēlnieka tālmetiens nebija precīzs.

Latvijas izlasei Pasaules kausa kvalifikācijas otrajā posmā šī bija pirmā neveiksme divos mačos, jo piektdien mājās tika uzveikta Eiropas čempione Slovēnija, kamēr Spānija revanšējās par piektdien viesos piedzīvoto zaudējumu spēlē ar Ukrainu.

Latvijas izlases rindās Jānis Timma un Jānis Strēlnieks guva pa 20 punktiem, pirmajam izcīnot arī septiņas atlēkušās bumbas. Vēl ar 16 punktiem izcēlās Mārtiņš Meiers, kuram arī septiņas atlēkušās bumbas, bet septiņus punktus pievienoja Aigars Šķēle.

Tikmēr Spānijas izlasē Koloms bija rezultatīvākais ar 18 punktiem, iemetot arī pēdējos četrus punktus šajā spēlē, kamēr Pjerre Oriola izcēlās ar 15 punktiem un 11 bumbām zem groziem.

Spēli labāk sāka mājinieki, jau pēc divām minūtēm esot vadībā ar 8:2, piecus punktus sametot Kolomam. Latvija gan uzreiz atguvās un atspēlēja piecus punktus, taču vadību pārņemt Arņa Vecvagara trenētajai komandai neizdevās, jo ar vēl vienu precīzu tālmetienu atkal izcēlās Koloms, kurš nepilnās četrās minūtēs izcēlās ar astoņiem punktiem.

Tiesa, tūdaļ ar precīzu trejaci atbildēja arī Jānis Timma, tomēr spāņi atkal veica nelielu izrāvienu, panākot 20:12 savā labā. Latvija pēc tam iemeta četrus punktus pēc kārtas, bet pirmās ceturtdaļas beigās labāki tomēr bija mājinieki, pēc desmit minūtēm esot priekšā ar 26:20.

Otrajā ceturtdaļā Spānija savu pārsvaru spēja palielināt arī līdz deviņiem punktiem (37:28), taču tālāk atrauties Latvija pretiniekiem kādu laiku neļāva, jo teicami darbojās Strēlnieks, kurš spēles otrajā nogrieznī guva 13 punktus. Samazināt starpību gan īsti neizdevās un puslaika pēdējās pusotras minūtes laikā Spānija veica atrāvienu, panākot 51:37 savā labā.

Trešās ceturtdaļas pirmajā daļā Spānija panāca jau ievērojamāku pārsvaru 60:42, taču tad Latvija atbildēja ar septiņiem punktiem pēc kārtas, piecus no tiem iemetot Timmam. Savukārt šī spēles nogriežņa pēdējās minūtes sākumā Timma starpību samazināja līdz astoņiem punktiem (56:64). Mājinieki gan atbildēja ar tālmetienu un pirms pēdējām desmit minūtēm bija vadībā ar 67:56.

Pēdējās ceturtdaļas sākumā Latvijai pietuvoties neizdevās, nonākot iedzinējos arī ar 64:78, taču tad Latvijas basketbolisti uzsāka veiksmīgu pakaļdzīšanos, veicot izrāvienu 10:1, starpību 74 sekundes pirms ceturtdaļas beigām samazinot līdz 74:79.

Spāņi atbildēja ar Haimes Fernandesa diviem precīziem soda metieniem, taču tad lielisks bija Zaķis, kurš guva četrus punktus pēc kārtas. Latvija lieliski darbojās presingā, piespiežot pretiniekus kļūdīties, kas ļāva Artim Atem starpību samazināt līdz vienam punktam 80:81, bet 12 sekundes līdz beigām Zaķim ar soda metieniem panākt arī 82:81 Latvijas labā.

Atlikušajā laikā gan izcēlās Koloms, kurš grūtā caurgājienā vispirms guva divus punktus, Latvijai atbildot ar nepārdomātu tālu piespēli, pēc kuras noteikumus pārkāpa Rihards Lomažs. Koloms iemeta divus "sodiņus", panākot 85:82 mājinieku labā, bet pēdējā uzbrukumā Strēlnieks nespēja izraut pagarinājumu.

Jau vēstīts, ka Arņa Vecvagara trenētā Latvijas izlase piektdien savās mājās ar rezultātu 85:74 uzvarēja Eiropas čempioni Slovēniju, bet Spānija viesos ar 65:76 negaidīti zaudēja Ukrainai, kvalifikācijā piedzīvojot pirmo neveiksmi. Tāpat šajā grupā piektdien Turcija savā laukumā ar 79:69 uzvarēja Melnkalni.

Tikmēr citās I apakšgrupas pirmdienas spēlēs Turcija viesos ar 86:77 (22:20, 19:18, 26:21, 19:18) uzvarēja Slovēniju, kas līdz ar to praktiski šķīrās no izredzēm tikt uz Pasaules kausa izcīņu, bet Melnkalne mājās ar 90:84 (16:13, 29:27, 17:18, 28:26) uzvarēja Ukrainu, saasinot cīņu par trešo vietu grupā.

Ņemot vērā pirmā posma rezultātus, šobrīd Pasaules kausa kvalifikācijas otrajā posmā Spānija ar septiņām uzvarām astoņās spēlēs ir pirmajā vietā, kamēr ar sešiem panākumiem seko Turcija, bet Latvijai ir piecas uzvaras. Pa četriem panākumiem izcīnījušas Melnkalne un Ukraina, bet Slovēnija iekrājusi divas uzvaras.

Trīs labākās I apakšgrupas komandas izcīnīs ceļazīmi uz Pasaules kausa finālturnīru.

Pirmajā posmā Latvija pa divām reizēm spēkojās ar Turciju un Ukrainu, kā arī Zviedriju, kas netika nākamajā kvalifikācijas kārtā.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka no 15 spēlētājiem, kuri kandidēja uz vietu izlasē, Artūrs Strautiņš, Iļja Gromovs un Artjoms Butjankovs neizturēja konkurenci.

Tāpat Latvijas izlasei šajā sasaukumā jāiztiek bez Anžeja Pasečņika, Žaņa Peinera, Daira Bertāna un Rolanda Šmita. Jau iepriekš bija zināms, ka komandā nebūs arī Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) spēlējošie Dāvis Bertāns un Kristaps Porziņģis, kā arī kandidātu sarakstā nav šogad NBA draftētā Rodiona Kuruca. No savainojuma pašlaik turpina atlabt arī "VEF Rīga" uzbrucējs Mareks Mejeris.

Pēc pirmajām divām spēlēm Pasaules kausa kvalifikācijas otrajā posmā Latviju 29.novembrī gaida cīņa Rīgā pret Melnkalni, bet 2.decembrī viesos būs duelis pret Slovēniju. Visbeidzot trešajā "logā" nākamā gada 22.februārī gaidāma cīņa savā laukumā pret Spāniju, bet atlase tiks noslēgta 25.februārī izbraukumā ar dueli pret Melnkalni.

Pasaules kausa finālturnīrs nākamgad notiks Ķīnā.

Latvijas vīriešu basketbola izlases sastāvs:

Jānis Strēlnieks, Jānis Timma (Pirejas "Olympiakos", Grieķija), Kaspars Vecvagars (Ščecinas "King Wilki Morskie", Polija), Rihards Lomažs, Ronalds Zaķis (abi - "Ventspils"), Aigars Šķēle (Antibas "Olympique", Francija), Jānis Blūms (Permas "Parma", Krievija), Artūrs Ausējs, Artis Ate, Andrejs Gražulis, (visi - "VEF Rīga"), Ojārs Siliņš (bez kluba), Mārtiņš Meiers (Krasnojarskas "Jeņisej", Krievija).

(Papildināta ar grupas citām spēlēm un kopvērtējumu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi