Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Komisija secina, ka Kambalas gadījumā pārkāpts Pasaules Antidopinga kodekss

Antidopinga komitejas sēdē piektdien secināts, ka par kokaīna lietošanu diskvalificētais Latvijas basketbolists Kaspars Kambala nedrīkstēja piedalīties valstsvienības oficiālajos treniņos un pārbaudes spēlē "VEF Rīga" komandas sastāvā, aģentūru BNS informēja Veselības ministrijā.

To nosaka Pasaules Antidopinga kodekss. Sēdē arī nolemts aicināt Latvijas Basketbola savienību (LBS) divu nedēļu laikā izvērtēt radušos situāciju un lemt par iesaistīto personu atbildību.

Latvijas Antidopinga komitejas vadītāja Liene Kozlovska aģentūrai BNS sacīja, ka LBS vadībai jāvērtē savu amatpersonu saistība ar šo lietu pēc saviem statūtiem. "Šīs lietas tālākā virzība ir atkarīga no LBS rīcības. Mēs skatīsimies, kā viņi izvērtēs šo situāciju, kādi būs skaidrojumi, vai amatpersonas kļūdu ir pieļāvušas tīši vai netīši," teica Kozlovska.

Ja LBS divu nedēļu laikā nepieņems nekādus lēmumus, tad Antidopinga komiteja var vērsties ar iesniegumu par Pasaules Antidopinga kodeksa pārkāpumu Latvijas Olimpiskajā komitejā (LOK) un Izglītības un zinātnes ministrijā, kas ir atbildīga arī par valsts sporta sektoru. Šīs iestādes savukārt var izskatīt LBS atbilstību sporta federāciju kritērijiem, kā arī lemt par valsts finansējuma samazināšanu organizācijai.

LBS preses sekretāre Dace Avena aģentūrai BNS sacīja, ka pagaidām LBS ir saņēmusi tikai mutisku informāciju par Antidopinga komitejas lēmumu, bet oficiāla vēstule tiks saņemta pirmdien. "Nākamajā nedēļā notiks LBS valdes sēde, kurā ārkārtas gadījumā tiks skatīts arī Kambalas jautājums. Sēde notiks trešdien," apstiprināja Avena.

Kambala ir diskvalificēts no 2006.gada 13.decembra līdz šā gada 12.decembrim, taču šogad augustā piedalījās valstsvienības treniņos un pārbaudes spēlē "VEF Rīga" komandas sastāvā.

LBS 7.augustā informēja par Kambalas pievienošanos izlasei treniņos. Nedēļu iepriekš Kambala ar sava aģenta starpniecību uzrunājis Latvijas izlases vadību un izteicis vēlmi pievienoties komandas treniņiem. Pēc pārrunām ar Kambalu un izlases galveno treneri Nenadu Trajkoviču, kā arī pēc izlases spēlētāju viedokļa uzklausīšanas LBS vadība nolēma dot iespēju Kambalam trenēties kopā ar komandu.

Kambala arī piedalījās pārbaudes spēlē "VEF Rīga" komandas rindās.

Pasaules Antidopinga kodeksa 10. panta 9. punkts norāda, ka diskvalificēta persona nevar diskvalifikācijas laikā piedalīties jebkāda veidā sacensībās vai pasākumos (izņemot apstiprinātās antidopinga izglītības vai rehabilitācijas programmās), ko rīko vai apstiprina parakstītājs vai parakstītāja dalīborganizācija. Turklāt parakstītājs, parakstītāja dalīborganizācija vai valdība aptur ar sportu saistīto finansējumu vai citu labumu saņemšanu šīm personām.

Kambalas gadījumā šis panta punkts nav ievērots.

2007.gada 27.aprīlī Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) Stambulas klubu ''Fenerbahce'' pārstāvošo Kambalu pēc pozitīva kokaīna testa diskvalificēja uz 14 mēnešiem. FIBA Apelācijas tribunāls vēlāk diskvalifikāciju pagarināja līdz 24 mēnešiem. Diskvalifikācija basketbolā Kambalam beigsies 2008.gada 12.decembrī.

Diskvalifikācijas laikā Kambala ASV aizvadīja vairākas boksa cīņas zema ranga profesionāļa statusā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sāpīgs gandarījums

Riteņbraucējs Skujiņš: pēc šādām sacensībām motivācija tikai palielinās.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi