Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Prezidenta kausa izcīņa iezīmēs jaunos spēku samērus Baltijas līgā

Triju Baltijas valstu čempionvienību pirmais turnīrs pašā sezonas sākumā nodrošinās vieglu pāreju no valstsvienību spēļu līmeņa uz teju apgriezienus uzņemošo klubu sezonu. Sestdien un svētdien Rīgā par Prezidenta kausu cīnīsies Lietuvas superklubi Kauņas Žalgiris un Viļņas Lietuvos rytas, kā arī Igaunijas čempionvienība Tartu Rock un Latvijas čempioni Barons/LMT. Bez laba basketbola tiek solīts arī vērienīgs šovs ar starptautiskas klases izklaidētāju piedalīšanos.

Čempionu turnīrs

Prezidenta kausa izcīņu paredzēts padarīt par tradicionālām sacensībām, sezonas ievadā ik reizi pulcējot BBL un visu trīs valstu čempionus (pērnsezon Žalgiris uzvarēja gan Baltijā, gan Lietuvā, tāpēc kā ceturtie uzaicināts abu turnīru finālists Lietuvos rytas). Jauninājums savulaik tika pieteikts kā aizstājējs Zvaigžņu spēlei, kas svaigu ideju trūkuma un laba basketbola pārbagātības dēļ pēdējos gados izteikti degradējās.

Aklā izloze parūpējās, lai abi Lietuvas superklubi savā starpā tiktos jau pusfinālā. Tas sola divas interesantas spēles sestdienā, bet atstāj jautājuma zīmes par svētdienas intrigu. Cerams, sava laukuma priekšrocības vismaz Barona/LMT vienībai palīdzēs līdzvērtīgi paspēkoties ar kādu no Lietuvas dūžiem.

Barons vēl top

Prezidenta kausa izcīņā Latvijas čempionus gan neieraudzīsim par 100% nokomplektētā sastāvā. Ierindā palikuši Giedrus Gusts, Armands Šķēle, Raimonds Vaikulis, Mārtiņš Kravčenko, Kaspars Bērziņš un Demetrijs Aleksanders. Kluba ģenerālmenedžeris Andris Vanags par palicējiem uzskata pārbaudāmos amerikāņu uzbrucējus Roju Braitu un Adrianu Heningu. Kā devītais komandas dalībnieks tiek nosaukts 17 gadu vecais Kristers Zeidaks. Kopā ar komandu trenējas vēl vairāki junioru izlases dalībnieki, ar kuriem individuāli strādā Igors Miglinieks (viņš nodarbosies arī ar spēļu analīzi, bet klubs neliks šķēršļus, ja Igors saņems izdevīgāku darba piedāvājumu).

Budžetā paredzēta nauda vēl vismaz vienam labam spēlētājam, taču kluba vadība grib vispirms saprast, uz ko spējīgs pašreizējais sastāvs, un tad lemt par papildspēkiem. "Cīnīsimies, taču pilnīgi gatavi vēl nebūsim," galvenais treneris Kārlis Muižnieks saglabā piesardzību.

Viltīgais Rock

Tartu komanda pārsteigusi, sastāvā iesaistot Žalgiris ekszvaigzni Tanoku Bērdu. Tiesa, tikai sezonas gaitā kļūs skaidrs, vai tas bijis spēcīgs sportisks gājiens vai tikai skaļa PR akcija. Jau pērn Bērds nebija tika labs, cik savos ziedu gados, bet 37 gadus vecumā uz progresu cerēt grūti.

Tomēr Tartu komandas komplektācija izskatās solīda. Izdevies nosargāt Gruzijas izlases saspēles vadītāju Georgiju Cincadzi un iesaistīt uzbrucēju Viktoru Sanikidzi. Ierindā ir Igaunijas izlases spēki Gerts Kullamē, Tanels Teins, Mareks Doroņins, Janars Taltss, Vallo Alingu un Eriks Dorbeks, turklāt gandrīz visi Eiropas čempionāta spēlēs jau būs sasnieguši labu kondīciju.

Igauņiem papildu motivāciju pusfinālam nodrošina atmiņas par pērnajām attiecībām ar Baronu/LMT. Ne tik daudz diviem zaudējumiem Baltijas līgā (96:86 un 91:64 rīdzinieku labā), cik neveiksmi FIBA kausa pusfinālā Limasolā, kur igauņi pirmajā puslaikā ieguva 18 punktu pārsvaru, bet beigās zaudēja ar 82:88.

Kauņa pret Viļņu

Cerētajam Lietuvas superklubu duelim gan varētu pietrūkt superkvalitātes. Lietuvos rytas šosezon krasi samazinājis budžetu un atjauninājis sastāvu. Rīgā nespēlēšot ne tikai pleca operācijas dēļ līdz decembrim no ierindas izgājušais Arturs Jomants, bet arī četri Pekinas spēļu dalībnieki (Mindaugs Lukauskis, Marions Petravičs, Marus Prekevičs un Metjū Nīlsens), kuri tikko atsākuši treniņus.

Žalgiris sezonas ieskrējienu sācis agrāk un Rīgā, visticamāk, ieradīsies pilnā sastāvā. Centra spēlētāju līnija (Eurelijs Žukausks, Lorēns Vūds, Ratko Varda) varētu būt garākā visā Eiropā, spēles organizēšanu pārmaiņus uzņemsies amerikānis Villijs Dīns un Mants Kalnietis, klubs spējis paturēt savus audzēkņus uzbrucējus Jonu Mačuli un Paulu Jankūnu, paceļot viņu algas līdz Eiropas līmenim. Palikuši Markuss Brauns un Daiņus Šalenga, klāt nācis Šauļu cīnītājs Tads Klimavičs. Spēka šim sastāvam netrūks.

***

Basketbols

Prezidenta kauss

27.SEPTEMBRĪ

17.00 Žalgiris — Lietuvos rytas

19.30 Barons/LMT — Rock

28.SEPTEMBRĪ

17.00 par 3.vietu

19.30 finālspēle

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sāpīgs gandarījums

Riteņbraucējs Skujiņš: pēc šādām sacensībām motivācija tikai palielinās.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi