Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Tiesāšana: jauni akcenti, nevis jauni noteikumi

ASK Rīga uzbrucēja Ernesta Kalves divas nesportiskās piezīmes un automātiski sekojošais noraidījums, kā arī Barons/LMT kapteinim Armandam Šķēlem piecreiz fiksētās kļūdas driblā — sezonas pirmās oficiālās spēles likušas pievērst uzmanību jauniem akcentiem tiesāšanā. Tiesnešiem ir aizliegts presē oficiāli komentēt savus lēmumus vai kolēģu rīcību konkrētās spēles epizodēs.

No neoficiāli dzirdētajiem skaidrojumiem izriet, ka gan FIBA gan ULEB rīkotajos tiesnešu semināros sezonas priekšvakarā pievērsta uzmanība dribla "tīrībai". Proti, tiesnešiem stingri atgādināts klasiskais traktējums: ja dribla laikā spēlētāja plauksta nonāk zem bumbas, tas nozīmē, ka dribls ir pārtraukts un tā turpināšana ir kļūda (par dažas mūsdienu zvaigznes tehniku šai ziņā šausminājušies arī Latvijas basketbola veterāni — sak, būtu tā ļāvuši mūsu laikos...). Tātad spēlētājiem būs jākļūst krietni uzmanīgākiem, un mačs Barons/LMT — BC Šiauliai jāuzskata par labu bezmaksas skolu — tiesnešu "sīkumainība" rīdziniekiem uzvarēt netraucēja, toties pievērsa uzmanību jaunajam standartam. Lai pēcāk Eiropā nebūtu nepatīkamu pārsteigumu. Kalves gadījumā nebūtu pareizi piesaukt jaunos akcentus noteikumos, jo abi pārkāpumi kā nesportiski tika traktēti pēc tradicionālām pazīmēm — pretinieks tika kavēts situācijā, kad spēle uz bumbu noteikumu robežās faktiski nebija iespējama. Taču sagaidāms, ka nesportisko sodu skaits pieaugs. Līdz šim bumbu pazaudējušais spēlētājs varēja censties delikāti nobremzēt ātrajā uzbrukumā skrienošo pretinieku, savukārt tiesnešiem vajadzēja ātrumā izlemt, vai tas izdarīts gana maigi, lai aprobežotos ar parasto piezīmi, vai tomēr parupji un pelnīta "nesportiskā". Tagad soģi no galvas lauzīšanas ir pasargāti: katrs tāds mēģinājums tiek traktēts kā nesportisks, par ko pienākas divi soda metieni un bumba vēl vienam sāncenšu uzbrukumam. Prātīgāk ir neaiztikt pretinieku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

3 jaunumi

>>> Ar nesportisku piezīmi tiek sodīts jebkurš neatļauts kontakts no aizmugures vai sāniem, ja starp uzbrūkošo spēlētāju un grozu nav neviena cita aizsargājošās komandas spēlētāja

>>> Ar tehnisko piezīmi tiek sodīts spēlētājs, kurš pēc atlēkušās bumbas izcīnīšanas izdara agresīvu kustību ar elkoņiem

>>> No savas laukuma puses ar bumbu pārejot pretinieku pusē, centra līnija tiek uzskatīta par šķērsotu, kad spēlētājs tai pāri ir ar abām kājām un bumbu (ja pāri ir tikai viena kāja, spēlētājam ir tiesības spert soli atpakaļ)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi