Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

VEF Rīga rosina sportistiem piemērot pašnodarbinātā statusu

Basketbola klubs VEF Rīga ir izstrādājis grozījumus Sporta likumā, tajos piedāvājot pašreizējai situācijai adekvātu profesionāla sportista statusa definīciju. Profesionāls sportists noteikts kā "fiziskā persona, kas kā pašnodarbināta persona uz profesionāla sportista līguma pamata un par nolīgto samaksu gatavojas sporta sacensībām un piedalās tajās. Profesionāls sportists nav pievienotās vērtības nodokļa maksātājs" (Sporta likuma 19.pants.).

Kā Dienai pavēstīja VEF Rīga direktore Laila Spaliņa, likuma grozījumu redakcija nosūtīta Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijai, kā arī darba grupai, kas izveidota ar Ministru prezidenta rīkojumu šā gada februārī, lai izstrādātu priekšlikumus par profesionālo sportistu darba samaksas kārtības pilnveidošanu.

Pēc VEF Rīga domām, spēkā esošās likuma normas un noteikumi ir neloģiski un būtiski kavē sporta izaugsmi mūsu valstī. "Patlaban situācija ir nevienlīdzīga un neefektīva. Atbilstošas specializētās likumdošanas trūkums ir nopietns šķērslis Latvijas konkurētspējai gan basketbolā, gan futbolā, gan volejbolā, hokejā un citos sporta veidos," teikts VEF Rīga paziņojumā.

Lai risinātu situāciju, Sporta likumā ir nepieciešams skaidri definēt īpašu profesionālu sportistu statusu, pielīdzinot viņus saimnieciskās darbības veicējiem, lai sportisti varētu paši organizēt visus ar nodokļiem un sociālās apdrošināšanas iemaksām saistītos jautājumus un nebūtu pakļauti darba algas noteikumiem, kas neatbilst sportistu darbības būtībai, kas atšķiras no darba līguma specifikas.

Iespēja reģistrēties kā pašnodarbinātām personām sakārtotu ienākumu nodokļa samaksas jautājumus un novērstu nepienācīgas nomaksas gadījumus, ļaujot maksāt 15% lielu iedzīvotāju ienākumu nodokli, nevis 25% kā tas ir patlaban. Izmaiņas nodrošinātu vienotu un skaidru sportistu pienākumus regulējumu nodokļu piemērošanas jomā un nostādītu Latvijas sportistus līdzīgā situācijā ar citu Eiropas Savienības valstu sportistiem, uzskata klubs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sāpīgs gandarījums

Riteņbraucējs Skujiņš: pēc šādām sacensībām motivācija tikai palielinās.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi