Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Kanāda tērē miljoniem dolāru modernākajam olimpiešu tehniskajam aprīkojumam

Kanādā zinātnieki slepenos projektos iztērēja miljoniem dolāru, lai nodrošinātu savas valsts sportistiem ultramodernu sporta inventāru un tehnisko aprīkojumu cīņā par Vankūveras ziemas olimpisko spēļu medaļām, pirmdien rakstīja "The Vancouver Sun".Izveidotā organizācija "Iekaro pjedestālu" ieguldīja astoņus miljonus Kanādas dolāru (3,8 miljonus latu), lai finansētu 55 projektus, kuros pētīja dažādu sportā izmantoto materiālu īpašības, kā arī veiktu sniega, ledus un cilvēka organisma ziemas apstākļos pētījumus.

Zinātniekiem izdevies radīt labāk slīdošas metāla un plastmasas virsmas slidām, slēpēm un sniega dēļiem.Projektu vadošais Britu Kolumbijas universitātes profesors Savas Hacikiriakos nesatraucas par iespējamo informācijas noplūdi, jo konkurentiem vairs nepietiks laika līdz Vankūveras olimpisko spēļu sākumam, bet līdz nākamajai ziemas olimpiādei slepenības plīvuru tāpat neizdosies saglabāt. Tomēr kanādieši ir iepazīstinājuši tikai dažiem jaunajiem izstrādājumiem.Hacikiriakos uzsvēra, ka jaunie izstrādājumi ir ļoti būtiski sportistiem, kas pretendē uz visaugstākajām vietām, bet pirms četriem gadiem olimpiskajās spēlēs Turīnā daudzi kanādieši cīņā par medaļām palikuši 4. vietā. Piemēram, jaunās slēpju virsmas palīdz uzlabot rezultātus par aptuveni vienu procentu, un tā ir atšķirība vietu sešiniekā vai uz goda pjedestāla, uzsvēra pētnieks.Atkarībā no sniega vai ledus struktūras Kanādas sportistiem būs iespēja izvēlēties atšķirīgus inventāra modeļus. Piemēram, kalnu slēpotāji varēs izmantot īpaši viegu ķiverē iemontētu informācijas devēju, kas palīdzēs noteikt pareizo slēpju modeli atkarībā no laika apstākļiem un sniega stāvokļa dažādās trases vietās. Īpaša video analīzes sistēma nodota arī Kanādas bobsleja un kamaniņu braucēju rīcībā.Britu Kolumbijas universitātes mehānikas profesors Šeldons Grīns uzsvēra, ka sniegs ir neticami sarežģīta struktūra, kas mainās atkarībā no temperatūras, gaisa mitruma, spiediena uz to, kā arī daudziem citiem faktoriem. Taču līdz šim sniega slīdamības izpētē esot izdarīts neticami maz.Kanādas sportisti 2008./2009. gada sezonā ziemas olimpiskajās disciplīnās pasaules čempionātos izcīnīja 29 medaļas, apsteidzot tradicionāli spēcīgo Vāciju un ASV.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi