Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Olimpiskās lāpas iededzējs de Lima pirms 12 gadiem dramatiski zaudēja olimpisko zeltu

Olimpiskās lāpas iededzējs - kādreizējais maratonists Vanderlejs Kordeiru de Lima - pirms 12 gadiem Atēnu olimpiskajās spēlēs dramatiskā veidā zaudēja izredzes uz olimpisko zeltu, taču piektdien Riodežaneiro olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā viņš piedzīvoja savu "zelta" brīdi.

LETA jau ziņoja, ka liela intriga atklāšanas ceremonijā bija par to, kurš tās noslēgumā iedegs olimpisko lāpu, jo galvenais pretendents, leģendārais futbolists Pele neilgi pirms tam bija iedzīvojies veselības problēmās un pasākumu apmeklēt klātienē nevarēja. Līdz ar to par liesmas iedegšanu parūpējās de Lima.

Pēdējos lāpas posmos piedalījās arī bijušais brazīliešu tenisists Gustavo Kuertens un basketboliste Hortēnsija Marsari.

Pirms 12 gadiem 2004.gada olimpiskajās spēlēs Atēnās de Lima bija maratona skrējiena līderis, tuvākos konkurentus apsteidzot par 25-30 sekundēm, kad viņam distances 35 kilometrā uzklupa kāds skatītājs, apstādinot brazīliešu skrējēju. Neskatoties uz šo uzbrukumu, kurā skrējējs zaudēja aptuveni 20 sekundes un tika izsists no skriešanas ritma, de Lima turpināja skrējienu un finišu sasniedza trešais, tiekot pie bronzas.

Vēlāk izrādījās, ka viņam uzbrucis kāds īru mācītājs Korneliuss Orans, kurš jau bija ieguvis sliktu slavu, jo 2003.gadā Pirmās formulas (F-1) sacensībās Lielbritānijā izskrēja trasē, apstādinot braucienu.

Atlikušajā distancē de Limu apsteidza itālis Stefano Baldīni un ASV pārstāvošais Mebratoms Keflezigi. Pēc sacensībām Brazīlijas Vieglatlētikas konfederācija iesniedza protestu, pieprasot arī de Limam piešķirt zelta medaļu, tomēr protests tiks noraidīts.

Pirmo reizi olimpiskajās spēlēs de Lima piedalījās 1996.gadā Atlantā, kā arī četrus gadus vēlāk startēja Sidnejā. Pēc nepatīkamā starpgadījuma Atēnās de Lima drīz vien noslēdza sportista karjeru, taču saglabāja lielu popularitāti savā dzimtenē, kur viņš aktīvi iesaistījās sabiedriskos projektos.

Bijušais maratonskrējējs de Lima dzimtenē tiek raksturīgs kā "kautrīgs, vienkāršs un pieticīgs".

Pirms četriem gadiem Londonas olimpiskajās spēlēs olimpisko uguni iededza septiņi jauni britu sportisti, tādējādi simbolizējot olimpisko spēļu nākotni, bet 2014.gada Soču ziemas olimpiskajās spēlēs uguni iededza Krievijas sporta leģendas Vladislavs Tretjaks un Irina Rodņina.

Jau ziņots, ka piektdien ar svinīgu ceremoniju, taču vienkāršāku nekā iepriekšējās Olimpiādēs ierasts, tika atklātas 2016.gada Riodežaneiro olimpiskās spēles.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi