Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Potenciālie olimpieši gatavošanos Vankūverai sāk neziņā par finansēm

Olimpiskā vienība (LOV) nosaukusi sastāvu ziemas sporta veidos, taču skaidrību par katram veidam un sportistam olimpiskajā sezonā atvēlēto finansējumu sola sniegt otrdien. Tikmēr potenciālajos Vankūveras ziemas spēļu dalībniekos valda neziņa.

"Pirmo reizi nav mierīgs prāts, lai gan esmu LOV A sastāvā. Nezinu, kas notiks ar Latvijas sportu, ja pensionāriem iet tik grūti. Rūpīgi sekoju līdzi ziņām, vai griezīs četrdesmit procentus no budžeta. Ja griezīs, tas ietekmēs jebkuru. Ir grūti gatavoties sezonai, ja ir tāda neziņa," viena no galvenajām olimpiskajām cerībām bobsleja pilots Jānis Miņins līdzīgi kā citi Dienas uzrunātie ziemas sporta veidu pārstāvji nezināja teikt, cik naudiņas būs olimpiskajā sezonā un kad par to varētu būt skaidrība.

Šāda vilcināšanās īpaši negatīvi ietekmēs tehnikas sagatavošanas darbus, kas nevar gaidīt. Miņins to pamatoja ar pašu pieredzi. "Redzējām, kā finanšu trūkums ietekmēja rezultātus divniekā pagājušajā sezonā. Dažos startos pat netikām klāt otram braucienam." Četrinieka bobam esot vajadzīgs kapitālais remonts, eksperimentus gaidot divnieku kamanas. Ja šie darbi iekavēsies, konkurenti būs tikuši vēl tālāk priekšā.

Ja situācija Latvijas budžetā neuzlabosies un sezonas gaitā bobslejam finansējumu nāksies samazināt, Miņins neizslēdz iespēju spert kardinālus soļus. "Pastāv sarkanā līnija. Man tāpat kā visiem ir ģimene, kredīts. Algas kļūst mazākas, kredīti — ne. Iespējams, būs jādomā, kā piepelnīties. Bet, kārtīgi nesagatavojies, kā tūrists uz Vankūveru negribu braukt. Būs kauns no atbalstītājiem." 11.maijā bobslejisti sāks pirmo treniņnometni Latvijā. Miņins atradis vietējo uzņēmēju atbalstu, lai treniņi lētāk varētu notikt Kuldīgā.

Bobsleja izlases treneris Sandis Prūsis norādīja, ka sponsoru skaits samazinās, tāpēc federācijai gaidāmi lielāki izdevumi. Sadarbība beigusies ar Volkswagen, kas komandu nodrošināja ar transportu. "Jautājums — ko gribam sasniegt? Ja olimpiskajās spēlēs gribam tikai piedalīties, varam sākt gatavoties septembrī. Ja nevaram sadalīt prioritātes, tad lai tā arī pasaka — bobslejs nav vajadzīgs."

Kamaniņu izlases galvenais treneris Pēteris Cīmanis atklāja, ka sportisti sezonai sākuši gatavoties par savu naudu, taču pauda cerību, ka federācijai vēlāk būs līdzekļi, lai norēķinātos par trenažieru zāļu un peldbaseinu īri. Braucēja Maija Tīruma jau noskaņojusies, ka josta būs jāsavelk, taču līdzīgi kā Miņins uzsvēra, ka darbs pie kamanu sagatavošanas negaida: "Kamanu pilnveidošanai vajag laiku. Jo ātrāk sāksim, jo labāk."

Skeletonistu Martina un Tomasa Dukuru tēvs, treneris un menedžeris Dainis Dukurs informēja, ka gatavošanos sāks par saviem līdzekļiem. "Nezinu, cik naudas dos LOV, taču kritērijus respektējam. Ja naudas trūkuma dēļ nāktos izlaist vairākus Pasaules kausa posmus, tad gan būtu slikti. Neziņa, protams, nav patīkama, taču esam vienā ekonomiskajā vidē. Neesam vienlīdzīgāki par skolotājiem vai pensionāriem."

Viegli laiki negaida arī šorttrekistus. Iet šķietami vieglāko ceļu un visu naudu ieguldīt vienīgi izlases līderī Haraldā Silovā nebūtu ideālais ceļš, uzskata sportista tēvs un treneris Edvīns Silovs. Viens no iemesliem ir olimpiskā kvalifikācijas sistēma — katra valsts iegūs konkrētu skaitu ceļazīmju, summējot tās sportistu rezultātus. Tātad nozīmīgs būs arī Jēkaba Saulīša un Evitas Krievānes sniegums Pasaules kausa posmos.

Lai gan biatlonisti jau sarūpējuši olimpiskās kvotas, pieticīgie rezultāti iepriekšējā sezonā jau atsaukušies uz maciņa biezumu — pat komandas līderiem Ilmāram Bricim un Madarai Līdumai atradusies vieta tikai LOV B sastāvā. Bricis ekonomēt negrasās, jo neesot ko. "Divreiz mazāk taču neēdīšu?! Nekad nekur lieki neesam tērējuši. Citas biatlona izlases trīs mēnešos iztērē to, ko mēs visā sezonā. Jādara viss pēc plāna, ja gribam rezultātu Vankūverā." Svētdien Ilmāram uz slēpju atlasi Norvēģijā jābrauc par personīgajiem līdzekļiem, jo LOV piešķirto naudu varēšot saņemt no 1.maija.

x x x

Vankūvera 2010

Latvijas pārstāvji ziemas olimpiskajās spēlēs:

hokejs (23), biatlons (9)

Sporta veidi, kuros ir reālas iespējas izpildīt kvalifikācijas normas:
bobslejs (8), kamaniņu sports (10), skeletons (2), slēpošana (2), snovbords (1), šorttreks (2)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sāpīgs gandarījums

Riteņbraucējs Skujiņš: pēc šādām sacensībām motivācija tikai palielinās.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi