Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Prūsis: Miņins brauca uz riska robežas

Pasaules kausa (PK) posmā Kanādā sestdien uzvaru guvušais Jāņa Miņina Latvijas četrinieks uzrādīja bobsleja vēsturē absolūto ātruma rekordu, 2010. gada Vankūveras olimpisko spēļu trasē pārsniedzot 150 kilometru stundā.

Miņina pilotētā četrinieka maksimālais ātrums trasē sasniedza 153,03 kilometrus stundā. Nekad iepriekš neviens bobslejists nebija braucis ātrumā, kas pārsniegtu 150 kilometrus stundā, paziņoja Starptautiskā Bobsleja federācija (FIBT). Četrinieku sacensībās 1450 metru garajā Vistleras trasē 150 kilometru stundā ātrumu sasniedza 12 ekipāžas. Iepriekš lielākā ātruma rekordi tika sasniegti Sanktmoricas trasē Šveicē.

Vistleras 16 virāžu trasi tās stāvā krituma dēļ Kanādā iesaukuši par "ledus liftu". Miņins pirmajā braucienā startēja pirmais un Latvijas I četrinieka sasniegto ātrumu neviens nespēja atkārtot.

"Biju diezgan nervozs pirms otrā brauciena, bet tas izdevās lielisks," pēc sezonā pirmās PK uzvaras teica Miņins. PK kopvērtējumā viņš četrinieku pilotu ieskaitē pakāpās uz 2. vietu, atvirzot zemāk olimpisko čempionu Andrē Langi. Vācietis pirmajā braucienā bija devītais, bet no otrā brauciena atteicās, nebūdams apmierināts ar savām kamanām.

Jau ziņots, ka Miņins kopā ar Daumantu Dreiškenu, Oskaru Melbārdi un Intaru Dambi divu braucienu summā finišēja pēc minūtes un 42,17 sekundēm, kas ļāva par sešām sekundes simtdaļām apsteigt tuvāko sekotāju ASV I ekipāžu ar pilotu Stīvenu Holkombu. Trešo vietu ieņēma Krievijas pilota Aleksandra Zubkova četrinieks, kas Miņinam zaudēja pussekundi.

Otra Latvijas ekipāža, ko pilotēja Edgars Maskalāns savā vienīgajā braucienā 13. virāžā krita, taču neviens braucējs smagas traumas neguva, informēja FIBT.

(papildināta ar ekspertu komentāru - labajā pusē)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VĒRTĒ EKSPERTI:

Zintis Ekmanis, Latvijas Bobsleja federācijas viceprezidents:

"Ir sasniegta jauna robeža — nekad bobsleja vēsturē tāds ātrums nav bijis sasniegts vispār, kā es te klausos jau daudzos ārzemju ziņu kanālos. Turklāt jāņem vērā, ka šī ir olimpiskā trase, tātad ļoti sarežģīta, kas šo panākumu padara vēl jo būtiskāku. Protams, prieks ir ļoti liels, jo tagad mums grūti ar bobsleju iet, un tāpat tāds sasniegums! Šajos grūtajos laikos arī visa Latvija tomēr var priecāties."

Māris Zembergs, Dienas sporta žurnālists:

"Jau parunāju ar Sandi Prūsi [Latvijas bobsleja izlases galveno treneri], viņš saka: Miņins  vēlreiz pierāda, ka viņam ir raksturs. Ne velti operatori pirms katra brauciena pievelk viņa tuvplānu, kā viņam deg acis, kā viņš aizver aizsargstiklu. Tā nav nekāda izrādīšanās. Treniņbraucienos Miņina četrinieks krita un diezgan smagi, Dreiškens stipri sasitās. Prūsis sākumā biju nobažījies, kā tas viņu psiholoģiski iespaidos. Lai sasniegtu šādu ātrumu, Miņinam bija jābrauc uz riska robežas, un viņš parādīja, ka pat pēc šāda kritiena nevis izvēlējās droši nobraukt, lai būtu kaut kāds rezultāts, bet gan cīnījās."

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sāpīgs gandarījums

Riteņbraucējs Skujiņš: pēc šādām sacensībām motivācija tikai palielinās.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi