Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Siguldas trasē nākamajā sezonā atkal risināsies EK posms bobslejā un skeletonā

Siguldas trasē nākamajā sezonā atkal risināsies Eiropas kausa posms bobslejā un skeletonā, pirmdien sarunā ar aģentūru LETA atklāja Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas (LBSF) ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis.

LETA jau vēstīja, ka svētdien Starptautiskās Bobsleja un skeletona federācijas (IBSF) kongresā Latvijai netika piešķirtas tiesības rīkot kādu no septiņiem Pasaules kausa posmiem, taču otro gadu pēc kārtas panākta vienošanās, ka Siguldā norisināsies Eiropas kausa posms, kas ir līmeni zemākas sacensības.

"Vēl pirms kongresa mums bija indikācijas, ka pie Pasaules kausa rīkošanas netiksim. Uzreiz jāsaka, ka IBSF kongress nav tas, kas piešķir vai nepiešķir tiesības rīkot sacensības, par to lemj sporta komisija. Protams, devos uz kongresu ar domu pacīnīties par iespēju tikt pie Pasaules kausa posma, tomēr sarežģītās loģistikas dēļ šīs tiesības mēs neieguvām," skaidroja Ekmanis, kurš atzina, ka izprot iemeslus, kāpēc Latvijai šo sacensību rīkošana nav uzticēta.

"Nākamajai sezonai jau izstrādātā loģistika ir diezgan sarežģīta un, manuprāt, pilnīgi ačgārna. Siguldā Pasaules kausa posms varētu notikt pirms sacensībām jaunajā Dienvidkorejas trasē Phjončhanā, bet pēc tam risinātos pasaules čempionāts Sočos. Jau šobrīd ir nolīgts čārterreiss, kas kamanas no Minhenes nogādās Dienvidkorejā, tāpēc, ja Pasaules kausa posms notiktu Siguldā, jau nākamajā dienā visai tehnikai būtu jābūt Minhenē, kas nav iespējams. Savukārt pēc Phjončhanas tehnika atkal tiks vesta atpakaļ uz Eiropu un tikai tad uz Sočiem. Tas ir saistīts ar muitas lietām, taču sistēma ir pilnīgi aplama, jo loģiskāk būtu, ja pēc Siguldas būtu pasaules čempionāts Sočos un pēc tam sacensības Dienvidkorejā. Lai arī kā mēs gribētu, lai Siguldā notiktu Pasaules kausa posms, pie šī brīža izstrādātā plāna jāatzīst, ka tas nākamajā sezonā nav iespējams," situāciju skaidroja Ekmanis.

Netiekot pie Pasaules kausa rīkošanas, Latvijai piedāvāta iespēja atkal rīkot Eiropas kausa posmu, lai gan provizoriskajā kalendārā arī tas nebija piešķirts Siguldai.

"Mēs uzreiz uzstājām, ka rīkosim Eiropas kausa sacensības tikai tad, ja tās notiks laikā, kad nav citu maču, lai mūsu labākie sportisti varētu startēt mājās. Citādāk nebijām ieinteresēti. Par to, ka mēs varam noorganizēt augstākā līmeņa sacensības, neviens kongresā nešaubījās. Arī IBSF prezidents Ivo Feriāni no tribīnes mums veltīja uzslavas, sakot, ka aizvadītās sezonas mači Siguldā bijuši vieni no labākajiem. Iespējams, tie bija mums veltīti mierinājuma vārdi un atvainošanās, ka netikām pie Pasaules kausa, tomēr skaidrs, ka Eiropas kausa līmeni esam pārsnieguši," situāciju atklāja Ekmanis, kurš sacīja, ka tagad Pasaules kausa posms Latvijai ticis piesolīts 2017./2018.gada sezonā.

IBSF sporta komisija svētdien līdz vēlam vakaram strādājusi pie nākamās sezonas kalendāra, tajā iekļaujot arī Eiropas kausa posmu Siguldā. "Oficiāli kalendārs būs zināms pēc divām vai trīs nedēļām, taču sarunās ar sporta komisiju vienojāmies, ka pie mums Eiropas kausa posms notiks oktobra beigās un novembra sākumā jeb kalendārajā 43. un 44.nedēļā. Formāts būs līdzīgs kā pērn - divas bobsleja divnieku un divas skeletona sacensības. Neko darīt, sarīkosim šos mačus vēl vienu reizi, izlabojot arī tās dažas kļūdas, kuras pieļāvām iepriekš. Cerams, dalībnieku sastāvs būs spēcīgāks un atbrauks arī vācieši, lai redzētu, ko mēs varam paveikt," bilda LBSF ģenerālsekretārs.

Kongresā apspriesti arī citi jautājumi, tostarp par iespēju rīkot atsevišķu Eiropas čempionātu, kas varētu notiks starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu. "Mēs kategoriski pret to iebildām, jo atšķirībā no vāciešiem vai citām Eiropas rietumvalstīm mums tas sagādātu problēmas. Viņiem jau viegli - pieceļas no svētku galda un brauc uz trasi, kamēr mums tas ir daudz sarežģītāk. Savukārt atbalstījām ideju, ka arī turpmāk pirmā nedēļā pēc gadu mijas ir brīva," stāstīja Ekmanis.

Tāpat tika lemts par 2020.gada pasaules čempionāta norises vietu, kur tiesības rīkot ieguva Altenbergas trase, Vācijā. "Sākumā pretendēja arī Sanktmorica, taču tad abas puses vienojās un šveicieši savu kandidatūru atsauca. Tāpēc jau tagad droši var teikt, ka 2021.gada pasaules čempionāts notiks Sanktmoricā," kongresa aizkulises atklāja Ekmanis.

Kongresā tika veiktas arī izmaiņas federācijas statūtos, kas bija nepieciešamas saistībā ar organizācijas oficiālā nosaukuma maiņu.

Nākamās sezonas sākumā atkal notiks Phjončhanas trases homogolācija, kura aizvadītās sezonas izskaņā izgāzās, jo trasē bija tehniskas problēmas. "Uz homogolāciju dosies tie paši sportisti, kas martā, tātad no mūsējiem tie būs Oskara Melbārža ekipāža un Martins Dukurs," norādīja Ekmanis.

LETA jau ziņoja, ka nākamajā sezonā Pasaules kausa sacensības tiks aizvadītas Vistlerā, Leikplesidā, Altenbergā, Kēnigsē, Vinterbergā, Sanktmoricā un Phjončhanā.

Eiropas kausa posms Siguldā pērn norisinājās decembrī. Pēc šīm sacensībām LBSF pauda cerību, ka Siguldas trasē Pasaules kausa posms varētu notikt jau nākamajā vai, vēlākais, aiznākamajā sezonā, taču pirms divām nedēļām Ekmanis izredzes iegūt tiesības rīkot augstākā līmeņa sacensības Latvijā vērtēja skeptiski.

"Indikācijas ir tādas, ka vācieši negrib, lai mēs rīkojam. Vācieši ir karaļi tikai mājas trasēs un izmanto savas priekšrocības. Viņi nedomā par vispārēju bobsleja attīstību," iepriekš aģentūrai LETA sacīja Ekmanis.

Iepriekšējo reizi Pasaules kausa posms skeletonā Siguldā risinājās 2004.gadā, kad sliktos laikapstākļos uzvaru negaidīti svinēja mājinieks Tomass Dukurs, kuram joprojām tā ir vienīgā uzvara karjerā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi