Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Uz startu Londonas olimpiskajās spēlēs šobrīd pretendē 21 Latvijas sportists

Kvantitātē iepriekšējo sasniegumu nepārspēt. No vasaras sporta veidu pārstāvjiem vēl tikai svarcēlājiem priekšā sezonas nozīmīgākās sacensības - pasaules čempionāts, tāpēc skaidrākas aprises iegūst Latvijas komandas veidols nākamajām olimpiskajām spēlēm 2012. gadā Londonā. Šobrīd olimpieša statusā ir 21 Latvijas sportists.

Mīnus basketbolistes

Šā gada aprīlī Dienas slejās optimistiski ziņojām, ka Londonā varētu būt visu laiku kuplākā Latvijas olimpiešu delegācija. Vasaras sezona ir finiša taisnē, un puslīdz droši var prognozēt, ka Pekinas sasniegumu - 48 Latvijas olimpieši - nākamajā sporta nozīmīgākajā forumā nebūs lemts pārspēt. Vasarā pirmsolimpisko eksāmenu neizturēja Latvijas dāmu basketbola valstsvienība. Eiropas čempionātā Polijā uzvarētājs ieguva ceļazīmi, bet otrā līdz piektajai vietai - tiesības spēlēt kvalifikācijas turnīrā. Pagājušo olimpisko spēļu dalībvalsts Latvija ierindojās 8. vietā, un Londonas sapnis bija izsapņots. Basketbola komanda ir 12 olimpieši - itin jūtams zaudējums.

Lielāko daļu komandas Pekinā gan veidoja vieglatlēti. 2008. gadā olimpiskajās spēlēs Pekinā startēja 17 Latvijas vieglatlētu. Aptuveni tikpat mūsējo varētu būt arī Londonā. Sporta karalienei atlase jau rit pilnā sparā, un pašlaik olimpieša statusā ir 15 vieglatlētu. Garantēta vieta Londonā ir A normatīvu sasniegušajiem, tiesa, vienā disciplīnā nedrīkst būt vairāk par trim no vienas valsts. Ar B normatīvu katrā disciplīnā var būt viens pārstāvis ar nosacījumu, ka neviens nav priekšā ar A normu. Visticamāk, uz Londonu brauks arī trešais Latvijas šķēpmetējs, kas varētu būt Ēriks Rags vai Ansis Brūns, kuriem ir B normas. Iespējams, pēdējo vārdu nav teicis Pekinas vicečempions Ainārs Kovals, kurš šosezon startēja acīmredzami zem savu spēju robežas. A normas ir Vadimam Vasiļevskim un Zigismundam Sirmajam. No dāmām šķēpmetējām A norma ir Madarai Palameikai, B normatīvs - Līnai Mūzei un Sintai Ozoliņai-Kovalai. Jācer, ka nākamajā sezonā progresēt turpinās talantīgā daudzcīņniece Laura Ikauniece, ir vēl vairāki pretendenti uz normatīvu, tā ka veiksmīgas apstākļu sakritības gadījumā Londonā var būt arī 20 Latvijas vieglatlētu.

Kvalificējas pēc reitinga

Lielākajā daļā sporta veidu olimpiskās ceļazīmes sadala pēc sportistu vai attiecīgās valsts ieņemtās vietas pasaules reitingā. Atlase beigsies nākamajā vasarā.

Stabilākās pozīcijas Latvijai ir BMX riteņbraukšanā. Sezonas sākumā ieņemto 4. vietu pasaules reitingā ir izdevies sagabāt. Labākās piecas valstis Londonā būs pārstāvētas ar trijiem BMX braucējiem, 6. līdz 8. vietai - ar diviem sportistiem. Latvijai šovasar ražīgākie punktu krājēji bija olimpiskais čempions Māris Štrombergs, Edžus Treimanis un Rihards Veide. Trim latviešiem vajadzētu mīt pedāļus Londonas trasē.

Džudo kungiem 22 labākie savās svara kategorijās izies uz paklāja olimpiādē. Jevgeņijs Borodavko svara kategorijā līdz 100 kilogramiem ieņem 12. vietu. Viņš var būt puslīdz drošs par startēšanu Londonā. Gan jau olimpisko kritēriju sasniegtu arī Vladimirs Osnačs, arī patlaban viņš ir spēcīgāko divdesmitniekā, taču sportists šovasar cieta smagā autoavārijā un viņam patlaban vairāk jādomā par pilnvērtīgu atveseļošanos. Iespējams, sportists nezaudē cerību iziet uz paklāja, taču traumas bija pietiekami nopietnas, lai šādu lēmumu rūpīgi apdomātu. Aiz svītras pagaidām ir Andrejs Magers (līdz 60 kg) un Deniss Kozlovs (66 kg), tāpēc abiem būs jāsasparojas 2012. gada sezonas pirmajā pusē. Strauji progresē Eiropas U-23 čempions Aigars Mīlenbergs (90 kg), kurš Pasaules kausa izcīņas posmā ieguva augsto 5. vietu. Arī Konstantīnam Ovčiņņikovam (81 kg) saglabājas cerības. Dāmām džudo latiņa ir augstāka - jātiek 14 labāko skaitā. Evija Puķīte sezonas reitingā svārstījās ap 40. vietu.

Pludmales volejbolisti Mārtiņš Pļaviņš un Jānis Šmēdiņš reitingā ir 14. vietā. Jānoturas labāko 16 skaitā. Aleksandrs Samoilovs un Ruslans Sorokins ir uz olimpiskā sliekšņa - septiņpadsmitie. 2009. gada Eiropas čempiones Inguna Minusa un Laura Jursone reitingā noslīdējušas uz 35. vietu. Abām reālākā iespēja iegūt olimpisko ceļazīmi ir iekļūšana Kontinentālā kausa finālā.

2010. gada Eiropas čempione brīvajā cīņā līdz 55 kg Anastasija Grigorjeva šovasar piedzīvoja smagu vilšanos. Pasaules čempionātu iesākusi ar ātru uzvaru, otrajā cīņā Grigorjeva bija vadībā ar 10:0, taču trenera mudināta turpināja aktīvi cīnīties un iekrita uz bērnišķīgu paņēmienu. Pēc tīrā zaudējuma par olimpisko ceļazīmi tagad būs jācīnās atlases turnīros aprīlī un maijā. Ja neatkārtos iepriekšējo kļūdu, Anastasijai Londonas vilcienā vajadzētu ielēkt. Sarežģītāk to izdarīt būs Laurai Skujiņai (63 kg) un Kristīnei Odriņai-Urbovai (72 kg).

Tenisistu reitingā vasarā 56 labāko skaitā bija Anastasija Sevastova. Pēc pēdējā publicētā ranga ārpusē ir Anastasija, toties olimpiešu skaitā iespraucies Ernests Gulbis. Abiem par reitinga punktiem nāksies nopietni pacīnīties arī 2012. gada sezonā.

Airēšanā divkārtējie pasaules U-23 čempioni Lauris Šīre un Dairis Adamaitis neieguva olimpiskās ceļazīmes pasaules čempionātā. Būs jācīnās olimpiskās atlases sacensībās.

Medaļu pretendenti

Šovasar uz goda pjedestāla sezonas nozīmīgākajās sacensībās pasaules čempionātā stāvēja divi latvieši. BMX braucējs Māris Štrombergs ieguva sudrabu, tāllēcēja Ineta Radēviča - bronzu. Pludmales volejbolisti Mārtiņš Pļaviņš un Jānis Šmēdiņš palika pjedestāla pakājē - 4. vietā.

Sarūgtinājuma brīžus pasaules čempionātā piedzīvoja šķēpmetējs Vadims Vasiļevskis, taču sezonas rangā uzrādītais trešais rezultāts joprojām ļauj viņu uzlūkot kā olimpiskās medaļas pretendentu. Jāstrādā pie psiholoģiskās sagatavotības uzlabošanas.

Patīkamus pārsteigumus var sarūpēt džudists Jevgeņijs Borodavko, kā arī kanoe airētāji Krists Straume un Aleksejs Rumjancevs. Pasaules čempionātā abu divnieks varēja pacīnīties par medaļu, taču izslīdēja airis startā un īsajā 200 metru distancē nācās samierināties ar 6. vietu.

Par medaļu pretendentiem konkrētāk gan varēs runāt pēc sportistu uzrādītajiem rezultātiem 2012. gada sezonā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi