Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

FIFPro aicina vairāk domāt par spēlētājiem, nevis sacensību kalendāru

Pasaules klases spēlētājiem starptautisko turnīru blīvā kalendāra dēļ neesot iespējas atpūsties no spēlēm, kas pakļauj viņus veselības problēmu riskam, ceturtdien paziņoja Starptautiskā Profesionālo futbolistu federācija (FIFPro).

FIFPro izstrādātajā 40 lapaspušu garajā dokumentā ar nosaukumu At the Limit ir izvirzītas vairākas prasības, kuras organizācija vēlas, lai turpmāk tiktu ievērotas. Tajās ietilpst piecu dienu atpūta starp spēlēm, papildus atpūtas laiks pēc garākiem starptautiskajiem pārlidojumiem, kā arī divas brīvas nedēļas ziemā un četras vasarā (starpsezonas periodā).

"Starptautisko turnīru kalendārs ir kļuvis pieblīvētāks. Spēle ir kļuvusi ātrāka un fiziskāka, tāpat to šobrīd spēlē visā pasaulē," teikts dokumentā. "Lai arī spēlētāju vēlmes pieaug, viņu fiziskajai un mentālajai kapacitātei ir savas robežas."

Tāpat dokumentā teikts, ka organizācijas piedāvātās rekomendācijas ir zinātniski atzītas, un tās atbalsta arī vairāki pasaulē zināmi treneri un futbolisti. "Ja mēs neiemācīsimies labāk apieties ar mūsu spēlētājiem, mēs nogalināsim skaisto spēli. Bez futbolistiem laba spēle nevar izdoties," starp speciālistu citātiem iekļauts Jirgena Klopa teiktais.

Tam pievienots arī Žuzepa Gvardiolas citāts. "Tas ir traki, šāds grafiks nokaus mūsu spēlētājus. Dodiet viņiem atpūtu."

FIFPro, kas pārstāv vairāk nekā 65 000 futbolistu no visas pasaules piebilda, ka futbolā katram spēlētājam būtu jānosaka, cik daudz un kuros laikos viņi drīkst spēlēt, nemainot jau šobrīd esošo spēļu grafiku.

"Kamēr daži simti pasaules vadošie spēlētāji tiek "izsūkti sausi", vairākiem viņu kolēģiem ir problēmas aizvadīt ilgstošu karjeru tikai tādēļ, ka viņiem pietrūkst spēļu ritma," teica FIFPro ģenerālsekretārs Teo van Segelens.

"Elites līmeņa spēlētāji šobrīd saskaras ar pārlieku lielu slodzi, kas apdraud ne tikai viņu sportiskos rezultātus, bet arī veselību un ilgtspējīgu karjeru. Nav daudzu sportistu, kuru talants ienestu gaismu mūsu sportā, jo viņu karjeras ir īsas, saspringtas un trauslas," vēstīts At the Limit dokumentā.

Šī organizācija, veicot aptauju, kurā tika apvaicāti 543 elites līmeņa futbolisti, noskaidroja, ka vairāki no viņiem laukumā pavadījuši ļoti lielu skaitu minūšu, kā arī lidmašīnās pārlidojuši milzīgas distances.

Līderis šajos skaitļos ir Honmiņs Sons no Anglijas premjerlīgas kluba Totenhemas Hotspur, kurš šosezon palīdzēja savam klubam iekļūt UEFA Čempionu līgas finālā, kā arī triumfēja Āzijas spēlēs ar Dienvidkorejas izlasi. Viņš šajā sezonā kopumā nospēlēja 78 mačus, no kuriem 53 bija Hotspur rindās. Starp tiem 72% mači tika aizvadīti ar mazāk nekā piecu dienu starpību, bet, lai apmeklētu visas spēles, futbolists lidmašīnās nolidojis 110 600 kilometrus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi