Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Ņiživijs atvēra pirmo līgas lappusi

Spēle aizmirstas, bet rezultāts paliek vēsturei. Šo daudzkārt izskanējušo sporta spēļu patiesību varētu transformēt arī citā formā — sezonas laikā būs daudz iemestu ripu, tomēr īpašā vēstures plauktiņā paliks pirmā. Rīgas Dinamo ceļošanai 17 nogurdinošas stundas uz Kontinentālās hokeja līgas (KHL) pirmo spēli bija arī savi plusi.

Tālo Austrumu pilsētā Habarovskā 2.septembrī spēle sākās septiņos vakarā, kad citos Krievijas reģionos līdz pirmajam iemetienam vēl atlika gaidīt piecas vai pat septiņas stundas. Tāpēc Rīgas Dinamo un Habarovskas Amur hokejistiem pavērās vienreizēja iespēja izdarīt pirmos ierakstus KHL vēsturē. Nadzīgāki izrādījās rīdzinieki. Dinamo pirmā uzvara ar 4 pret 2, bet par pirmo vārtu autoru kļuva ilggadējais Latvijas izlases uzbrucējs Aleksandrs Ņiživijs.

Veiksmīgā atbrīvošana

Pavasarī, kad veidojās Dinamo sastāva aprises, šādu notikumu scenāriju diezin vai kāds būtu paredzējis. Starp citu, spēles rītā Ņiživijam kā pirmajam vārtu autoram neticēja arī neviens no aptuveni divdesmit hokeja faniem, kuri Rīgā klubā restorānā 16.korpuss uz lielā ekrāna vēroja Dinamo — Amur spēli. Viņiem bija sarīkots speciāls konkurss ar balvu, ja kāds uzminēs pirmo vārtu autoru Dinamo sastāvā. Ņiživiju neviens neizvēlējās, un balva tā arī palika nepasniegta.

Vēl pasaules čempionāta (PČ) laikā Kanādā Sašas Ņiživija kandidatūra nefigurēja Dinamo kandidātu sarakstā. Tam par iemeslu nebūt nebija komandas veidotāju nepatika pret pašu tehniskāko Latvijas uzbrucēju. Tieši otrādi — redzot, cik eleganti Ņiživijs iemet "bullīti" Slovēnijas izlases vārtos, tādējādi uzlaužot slovēņu vārtus pašā atbildīgākajā PČ spēlē, Dinamo valdes priekšsēdētājs Viesturs Koziols, kurš Kanādā bija akreditēts kā fotogrāfs, mediju zonā neslēpa savu nākotnes vēlmi. "Es ļoti Dinamo gribu redzēt Ņiživiju." Pagājušo 2007./2008.gada sezonu Saša spēlēja Krievijas superlīgas klubā Ņižņijnovgorodas Torpedo. Ar šo komandu viņam bija līgumsaistības arī pirmajai KHL sezonai, taču janvārī Torpedo vadības grožus pārņēmušais treneris Jevgeņijs Popihins, kurš savulaik spēlējis padomju laika Rīgas Dinamo, no Ņiživija pakalpojumiem vasarā atteicās. Tādējādi Koziols ar Dinamo ģenerālmenedžeri Normundu Sējēju jūnijā varēja īstenot ieceri par līguma parakstīšanu ar Aleksandru Ņiživiju.

Krievijā rūdītais

Ķengaragā uzaugušajam Sašam karjera ar dažiem izņēmumiem bijusi saistīta tikai ar Krieviju. Mūsdienās par jaunajiem hokejistiem mēdz uzskatīt 19 vai pat 20 un 21 gadu vecus spēlētājus, tad, lūk, Ņiživijs jau 16 gadu vecumā Pārdaugavas komandas sastāvā spēlēja Starpnacionālajā hokeja līgā, izbraukādams ar autobusu Krieviju krustu šķērsu. Kad 1995.gada pavasarī Pārdaugava beidza eksistēt un Latvijas hokejs pameta Krievijas āres, tobrīd 19 gadu vecais perspektīvais uzbrucējs Ņiživijs ar pasaules čempionāta pieredzi Latvijas izlases sastāvā izlēma karjeru turpināt vienā no spēcīgākajiem Krievijas klubiem Jaroslavļas Torpedo. Šajā komandā viņš aizvadīja sešas sezonas, kļūdams par Krievijas čempionu. Pēc tam bija pa gadiņam Maskavas Dinamo un Permas Molot-Prikamje. 2003./2004.gada sezonā ar Latvijas izlases spēlētājiem uzbrieda Rīga-2000, un Saša atgriezās mājās. Pēc tam vienu gadu viņš Zviedrijā spēlēja Aleksandra Beļavska vadītajā Umeo Bjorkloven, līdz atkal atgriezās Krievijā. Pēdējās trīs sezonas viņš bija viens no Torpedo elkiem un līderiem, par ko liecina komandas statistika un Ņižņijnovgorodas fanu vērtējumā iegūtie mēneša labākā spēlētāja tituli.

Par Ņiživiju mēļo, ka viņa nevēlēšanās pieņemt rietumu klubu piedāvājumus esot saistīta ar valodas barjeru. Ļoti iespējams, jo Saša atšķirībā, piemēram, no aizsarga Viktora Ignatjeva un vārtsarga Sergeja Naumova, kuri raiti runā latviski, izvairās pielietot latviešu valodu. Teikto viņš labi saprot. Līdzīga situācija varētu būt arī ar angļu valodu.

Spēlējot Krievijā, hokejists apprecēja Jaroslavļas meiteni, un tagad no hokeja brīvais laiks viņam paiet divās pilsētās — Jaroslavļā un Rīgā. Gatavojoties pasaules čempionātiem, līdzjutēji pie Rīgas ledus arēnām noteikti būs ievērojuši melnu BMW ar Krievijas numurzīmēm. Šis auto pieder Ņiživijam. "Pusi laika pavadu Krievijā, tāpēc neredzu iemesla numurzīmju nomaiņai," tā savu atteikšanos no burtu salikuma LV pamato Saša. Pavasarī pasaules čempionāta laikā Kanādas pilsētā Halifaksā, neformālā gaisotnē vaicāts par plāniem pēc hokejista karjeras beigām — dzīvesvieta būs Jaroslavļa, Rīga vai kāda cita pilsēta —, hokejists atbildēja izvairīgi. "Tad jau redzēs, kā dzīve iegrozīsies." Ņiživija vecāki, sasnieguši pensijas vecumu, no Ķengaraga dzīvokļa pārcēlušies uz Krievijas ciematiņu netālu aiz Latvijas robežas, kur apkopj savu saimniecību.

Atslēgas spēlētājs

Par Rīgas Dinamo izredzēm jaunajā KHL līgā Ņiživijs vienmēr izteicies piesardzīgi. "Es nedomāju, ka pagājušās sezonas Torpedo sastāvs bija sliktāks par pašreizējo Latvijas izlasi. Ja kāds man saka, ka Dinamo varētu būt KHL tabulas vidusdaļā, tad es teiktu, ka tas ir ļoti augstu tēmēts," tā Ņiživijs runāja jūnija sākumā neilgi pirms līguma parakstīšanas ar Dinamo. Viņa pārstāvētais Ņižņijnovgorodas Torpedo pagājušajā sezonā Krievijas superlīgā 20 komandu konkurencē palika pēdējā — 20.vietā.

"Viņš ir spēlētājs, kuram Krievijas hokejā ir milzīga pieredze. Ar savu tehnisko arsenālu un kombinacionālo stilu Ņiživijs būs ļoti noderīgs," uzskata Koziols. Pēc veiksmīgi iemestās pirmās ripas debijas mačā trešdien spēlē pret Amur Sašam tik labi vairs neklājās. Pēcspēles metienu sērijā viņš bija viens no trijiem dinamiešiem, kuri nepārspēja kanādiešu vārtsargu Taileru Mosu, un Dinamo zaudēja ar 6:7. Tomēr nevar noliegt acīmredzamo vairāku gadu garumā, ka lielā mērā no Ņiživija prasmes pārspēt pretinieku vārtsargus summēsies Dinamo panākumi un neveiksmes jaundibinātajā Kontinentālajā hokeja līgā, kura Latvijas hokeja faniem nu liks saspringt, ne tikai pavasara trakumā tuvojoties pasaules čempionātam, bet visas sezonas garumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi