Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Latvijai iesaistoties 2030.gada ziemas olimpisko spēļu rīkošanā, Siguldas bobsleja trasē būtu jāiegulda 58 miljoni eiro

Ja Latvija iesaistīsies 2030.gada ziemas olimpisko spēļu rīkošanā, uzņemot sacensības Siguldas kamaniņu un bobsleja trasē, tad šī objekta rekonstrukcijā būs jāiegulda apmēram 58 miljoni eiro, intervijā Latvijas Radio pastāstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Sporta departamenta direktors Vladimirs Šteinbergs.

Pēc viņa teiktā, šāda summa parādās iepriekš veiktajos aprēķinos, un tas uzskatāms par diezgan būtisku ieguldījumu. Daļu no minētā ieguldījuma gan Latvija varētu saņemt atpakaļ no olimpisko spēļu potenciālās rīkotājvalsts Zviedrijas kā nomas maksu par trases īri.

Šteinbergs uzskata, ka no iesaistīšanās olimpisko spēļu rīkošanā Latvijas ekonomikai kopumā būtu diezgan liels ieguvums. Turklāt arī rekonstruētā Siguldas kamaniņu un bobsleja trase būtu paliekoša, fundamentāla investīcija un varētu kalpot turpmākajā nākotnē.

Vaicāts, cik tālu ir lēmums par 2030.gada ziemas olimpisko spēļu rīkotājvalsti un Latvijas iesaistīšanos, IZM pārstāvis atbildēja, ka patlaban tiek gaidīts Zviedrijas valdības lēmums par piekrišanu uzņemties spēļu rīkošanu.

"Esam vienojušies pēc divām nedēļām vēlreiz sazvanīties un noskaidrot aktuālo informāciju. (..) Zviedrijas Olimpiskā komiteja (ZOK) gatavo attiecīgu pieteikumu, un, ja Zviedrijas valdības lēmums būs atbalstošs, tad mēs kā šobrīd vienīgie partneri šo spēļu organizēšanai esam gatavi arī savā pusē lemt," intervijā radio sacīja IZM Sporta departamenta direktors.

Kā ziņots, Zviedrijai pretendējot uz 2030.gada ziemas olimpisko spēļu sarīkošanu, Latvija labprāt ne vien uzņemtu sacensības Siguldas kamaniņu un bobsleja trasē, bet arī iesaistītos hokeja un šorttreka sacensību organizēšanā, pagājušajā nedēļā Saeimas komisijā sacīja Šteinbergs.

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) pārstāvji apliecināja zviedru interesi par Siguldas iesaisti, kandidējot uz olimpiādes sarīkošanu, taču par Rīgas iesaisti kādā no sporta veidiem vēl turpinoties sarunas. Ja tiks panākta vienošanās ar Zviedriju, Latvija varētu uzņemties organizēt sacensības hokejā un šorttrekā.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas sēdē izskanēja priekšlikums piedāvāt Zviedrijai sacensību rīkošanu kādā no sporta veidiem Rīgā apmaiņā pret Siguldas kamaniņu trases nomu.

LETA jau ziņoja, ka IZM kopā ar LOK turpinās izskatīt iespēju iesaistīties Ziemas Olimpisko spēļu rīkošanā 2030.gadā.

IZM 2023.gada pavasarī notika pirmā darba apspriede saistībā ar ZOK sākto priekšizpētes darbu olimpisko spēļu sarīkošanā 2030.gadā un Latvijas iesaisti tajā. Lai nodrošinātu priekšizpētes sekmīgu veikšanu, informētu iespējamos sadarbības partnerus un kopīgi plānotu tālāk veicamās darbības, ZOK ir uzrunājusi Latviju izskatīt iespēju iesaistīties pieteikuma sagatavošanās procesā līdzīgi kā pirms pieciem gadiem, pretendējot uz Ziemas olimpisko spēļu sarīkošanu 2026.gadā.

Zviedrija iepriekš pretendēja uz 2026.gada olimpisko spēļu rīkošanu, savā piedāvājumā kopā ar Stokholmu un Ori iekļaujot arī Latvijas pilsētu Siguldu, kur bija plānots rīkot sacensības kamaniņu sportā, bobslejā un skeletonā.

Apspriedes laikā ZOK pārstāvji iepazīstināja ar Olimpisko spēļu sarīkošanas pieteikumu procesu, tā būtiskākajiem posmiem un laika plānu, savukārt no Latvijas puses tika aktualizēts jautājums par Latvijas infrastruktūras izmantošanu, nodrošinot ne tikai bobsleja, skeletona un kamaniņu sporta sacensības Siguldā, bet arī citu iekštelpu ledus sporta veidu sacensību iespējamo norisi Ziemas olimpisko spēļu ietvarā, izmantojot un piemērojot Rīgā esošo infrastruktūru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi