Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Bite: Mobilais internets Latvijas sabiedrībā ienāk lēnāk, bet pārliecinošāk

Latvijas sabiedrības adaptēšanās digitālajam laikmetam notiek lēnāk, nekā citviet, bet, kolīdz tas notiek, mobilā interneta lietošana ieņem svarīgu lomu ikdienas dzīvē, komentējot Eiropas Savienības (ES) statistikas departamenta Eurostat jaunākos datus, kuri liecina, ka Latvijas iedzīvotāji interneta lietošanā mobilajos tālruņos ir trešie kūtrākie ES, aģentūrai LETA sacīja telekomunikāciju operatora Bite Mārketinga nodaļas vadītāja Diāna Šmite.

"Šā gada vasarā Tefficient publicēja datus, kuros Latvija ierindojās otrajā vietā pasaulē kā aktīvi mobilā interneta lietotāji. Pētījums rādīja, ka vidēji mobilo datu lietotājs tērē 3,7 gigabaitus mēnesī. Konkrētie Eurostat dati, savukārt, rāda, cik liela Latvijas sabiedrības daļa ir adaptējusies digitālajam laikmetam un tā sniegtajām priekšrocībām," skaidroja Šmite.

Viņa arī norādīja, ka Latvijas iedzīvotāju adaptēšanās līdz šim notikusi lēnāk, nekā, piemēram, Spānijā vai Nīderlandē, taču, tiklīdz tā ir notikusi, mobilā interneta lietošana ieņem svarīgu lomu ikdienas dzīvē.

Runājot par to, kāpēc aizvien liela daļa Latvijas iedzīvotāju nelieto internetu telefonā, Šmite sacīja, ka aizvien ir cilvēki, kuriem tas šķiet dārgi, sarežģīti un neparedzami izmaksu ziņā. "Ir jāiegulda darbs, lai sabiedrību izglītotu, jārada pakalpojumi, kas interneta lietošanas pieredzi ļauj uzsākt droši un ērti," teica Šmite.

"Mēs jau esam ieviesuši vairākus pakalpojumus šim mērķim, piemēram, izmaksu kontroli, vai arī "Datumēru", kas telefona ekrānā uzreiz parāda izlietotos datus un kārtējo rēķinu. Tāpat ir svarīgi stāstīt par pieredzi, ko internets telefonā var uzlabot, piemēram, ka nav jādodas uz tuvāko staciju aplūkot vilciena sarakstu vai arī biļeti var nopirkt, nestāvot rindā, bet gan izmantojot mobilo telefonu. Taču aizvien ir klienti, kuriem šīs iespējas ir vēl neatklātas, vai arī traucē aizspriedumi, piemēram, pret drošību, veicot maksājumus telefonā," sacīja Šmite.

Jau vēstīts, ka atbilstoši Eurostat jaunākajiem datiem internetu ES iedzīvotāji visbiežāk izmanto mobilajos tālruņos, tomēr Latvijā šajā ziņā īpatsvars ir trešais zemākais blokā.

Apkopotie dati liecina, ka internetu mobilajā telefonā pēdējo triju mēnešu laikā Latvijā izmantoja 62% interneta lietotāju. Mazāks šis īpatsvars bijis tikai Čehijā (55%) un Polijā (60%), bet nedaudz lielāks Lietuvā (63%) un Grieķijā (66%). Igaunijā 72% interneta lietotāju pēdējo triju mēnešu laikā tīmekli ir aplūkojuši savā mobilajā telefonā.

Savukārt lielākais interneta izmantojuma šajās ierīcēs īpatsvars bijis Spānijā (93%), Kiprā un Nīderlandē (abās valstīs 88%), Horvātijā (87%), Apvienotajā Karalistē (86%) un Dānijā (85%). ES vidēji 79% interneta lietotāju pēdējo triju mēnešu laikā to izmantojuši mobilajā tālrunī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko