Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Nelidosim, bet teleportēsimies

Viens no cilvēces kvēlākajiem sapņiem - teleportēšana, kas ļautu pašos pamatos izmainīt mūsu pārvietošanās ieradumus, aiztaupītu ceļā uz svešām planētām pavadīto laiku un vienā acumirklī sagrautu visu transporta un autobūves nozari, - ir vēl par vienu solīti tuvāk piepildīšanai. Zinātnieki iemācījušies pārcelt informāciju no viena atoma uz otru tieši tā, kā nosaka teorētiskie modeļi. Tomēr cilvēka vai citu dzīvu būtņu sadalīšanai mazākajās daļiņās un salikšanai kopā citā ģeogrāfiskajā vietā zināšanu vēl nepietiek.

Viens no nozīmīgākajiem panākumiem tika gūts šomēnes, kad Merilendas universitātes fiziķa Kristofera Monro vadītā grupa sekmīgi pārraidīja informāciju no viena atoma uz citu metra attālumā. Tas ir ārkārtīgi nozīmīgs panākums kvantu informācijas apstrādāšanas lauciņā.

Sekundē uz citu planētu

Teleportēšana ir viena no intriģējošākajām pārvietošanās formām, jo kustība no viena punkta uz otru ar acīm nav saskatāma. Tā ļauj pārvietoties bez fiziskiem starpniekiem. Iepriekšējos eksperimentos kvantu informācija, tāda kā daļiņu rotēšana, jau nogādāta starp fotoniem, starp fotonu un atomu grupu un starp diviem tuvu esošiem atomiem. Taču pagātnes eksperimentiem trūka detaļas, bez kuras teleportācijai nav jēgas - attāluma.

Merilendas universitātes fiziķi kopā ar kolēģiem no Mičiganas universitātes šo trūkumu novērsa. Viņiem izdevās teleportēt informāciju pieklājīgā attālumā un tieši no atoma uz atomu. Tas ir iecerētais risinājums kvantu informācijas sistēmā, kur atomiem paredzēta informācijas glabātāju, pārsūtītāju un saņēmēju loma.

Žurnālā Science publicētajā ziņojumā par pētījumu K.Monro raksta, ka ar šo metodi 90% no visas pārsūtītās informācijas bez izkropļojumiem sasniedza galamērķi. Tagad amerikāņu speciālisti strādājot, lai panāktu perfektu pārraides precizitāti.

"Mūsu sistēma potenciāli var kļūt par bāzi lielāka mēroga "kvantu atkārtotājam", kas var raidīt kvantu atmiņu lielā attālumā," K.Monro sarunā ar zinātnes vortāla LiveScience reportieri aizsapņojās, ka viņa izgudrotā sistēma varētu pavērt ceļu uz teleportēšanu.

Sākumā superdators

"Teleportācijas termins ir mazliet dīvains. Kad cilvēki dzird šo vārdu, viņi iedomājas par Zvaigžņu kariem, un tā ir liela problēma," K.Monro sūdzas, ka viņa darbs tiek saistīts ar cilvēku pārsūtīšanu no vienas pasaules malas uz otru. Tomēr viņš nevar noliegt, ka zinātnieku komandas darba augļi var pietuvināt teleportēšanu sabiedrības vairākuma izpratnē.

Pagaidām gan viņa prātu nodarbina citas ieceres. Amerikāņi ir apņēmības pilni izgatavot kvantu datoru, kas būs prātam neaptverami ātrs un meklēs informāciju milzu datubāzēs. Līdz tāda superdatora radīšanai vairs nav ilgi jāgaida, un tā izgatavošana drīzāk atkarīga no intereses biznesa un investoru aprindās, nevis no tehnoloģisko šķēršļu pārvarēšanas ātruma.

Teleportācija iespējama pateicoties kvantu fenomenam, kas notiek vienīgi atomu un vēl mazāku daļiņu līmenī. Kvantu bits jeb kubits var pieņemt gan 0, gan 1 vērtību, bet tiklīdz kāds grib nomērīt attiecīgā kubita vērtību, tas tiek sabojāts un pieņem vienu no šīm vērtībām. Lai teleportētu vienu kubitu, ir jāizmanto divi citi, kuri iepriekš pieņem vienu zināmu vērtību. Pēc tam tos sasaista pārī un var uzstādīt dažādos pasaules nostūros. Lai gan redzamas saiknes starp tiem nav, tie spēj nodrošināt teleportāciju.

Jāsaliek pa atomam

Kādēļ tieši šo informācijas pārraides formu var uzskatīt par vistuvāko teleportācijai? Tāpēc, ka informācija nevis pārceļo no viena jona uz otru, bet gan izzūd no viena un parādās otrā, kad uz to iedarbojas mikroviļņu impulss. Tas nozīmē, ka lietas vai būtnes saturu var pārnest uz citu vietu, iepriekšējā neko neatstājot. Tieši tā fantastikas filmās arī darbojas teleportācija - cilvēks izzūd vienā punktā un "pa atomam tiek salikts atpakaļ" citā.

"Šīs metodes īpaši pievilcīgais aspekts ir tāds, ka tā sakombinē gan fotonu, gan atomu unikālās priekšrocības. Fotoni ir ideāli ātrai informācijas pārraidīšanai lielā attālumā, bet atomi ir vērtīgi mediji noturīgajai kvantu atmiņai," K.Monro uzskaitīja neierastās datu pārraides priekšrocības.

Lai arī informāciju par atomu saturu var pārsūtīt gandrīz neierobežotā attālumā ar gaismas ātrumu, informācija signāla atšifrēšanai pagaidām jāsūta vai jāiestāda tradicionālākā veidā. Bez tās teleportēšana nav iedomājama. Jo, pat ja izdodas sasaistīt visus atomus un pārcelt informāciju no vienas vietas uz citu, ar cilvēka salikšanu vienā veselā varētu būt nopietnas problēmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko