Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Saprecinās TV ar internetu

Interneta meklēšanas giganta Google mēģinājums ielēkt pavisam jaunā lauciņā, jau rudenī nākot klajā ar «miljoniem TV kanālu» jaunā interneta televīzijas projektā, tehnoloģiju apskatnieku aprindās novērtēts atzinīgi, tomēr vienlaikus arī piesardzīgi. Ambiciozo mērķi savienot TV ar internetu centušās īstenot tādas kompānijas kā Microsoft, Yahoo! un Apple, taču ievērojamus panākumus nav izdevies gūt.

Pat zinot konkurentu viduvējos sasniegumus, Google bravūrīgi apgalvo, ka spēs saprecināt televizoru ar globālo tīmekli. Jauninājumiem atvērtākie cilvēki pārliecinājušies, ka bez TV tīri labi var iztikt, jo interneta kanālos iespējams noskatīties daudz plašāku seriālu, filmu un sporta pārraižu klāstu, nekā piedāvā «zilais ekrāns». Tāpēc amerikāņu dižgariem būs jāpapūlas, lai atvilinātu skatītājus atpakaļ pie TV.

Lai nodrošinātu gludu servisa darbību, Google izveidojusi aliansi ar Sony, Logitech un Intel. Android operētājsistēma un televīzijas lietošanai vajadzīgās aplikācijas būs uzstādītas partneru televizoros un Bluray atskaņotājos. Vecāku modeļu īpašnieki varēs piepirkt speciālas Logitech «TV kastes», kas caur HDMI vadu nogādās interneta saturu televizorā, ziņo aģentūra AFP. Par tālvadības pulti varēšot izmantot visus ar Android operētājsistēmu aprīkotos mobilos tālruņus.

«Tas ir lielkalibra paziņojums,» sarunā ar žurnālu Wired ieceri atzinīgi vērtē tirgus pētījumu kompānijas Gartner analītiķis Kens Dulanijs. Viņš uzskata, ka Google gūs panākumus atvērtā koda un partneru koalīcijas dēļ. Līdzīgi kompānija rīkojās ar Android un nu ik dienu tiek pārdoti ap 65 tūkstošiem ar šo operētājsistēmu aprīkoti tālruņi.

«Panākumi lielā mērā būs atkarīgi no Google TV aparatūras. Es jau tagad varu televizorā sērfot internetā, izmantojot PlayStation3, taču tas ir nepatīkami lēni. Briesmīga pieredze,» portāla Yahoo! tehnoloģiju apskatnieks Bens Patersons plāno sagaidīt pirmos aptaustāmos eksemplārus, lai izteiktu spriedumu. Plānots, ka pakalpojums ASV būs pieejams šoruden, bet līdz Eiropai nonāks nākamā gada sākumā.

Cits Gartner analītiķis Rejs Valdess sarunā ar aģentūru AP ir pavisam skeptisks: «Es to jau esmu redzējis iepriekš. Viņi iet pa ceļu, kas piebārstīts ar līdzīgām neveiksmīgām iniciatīvām.» Amerikā jau ir labi pazīstamas Apple TV, Boxee Box un TiVo, kas principā neatšķiras no šī piedāvājuma.

Google pakalpojums būšot bezmaksas, tātad naivi cerēt uz kanālu, brīvu no reklāmām. Tieši pretēji. Jaunā TV ļaus reklāmdevējiem sasniegt tieši to auditoriju, kura viņus interesē visvairāk. «Tā ir reklāmas nākotne,» aģentūra Bloomberg citē reklāmistu Gotham Direct Interactive prezidenta Šatuka Grūma sajūsmas saucienu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko