Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Surogātpasts 2012. gada janvārī: vairāk inficētu mēstuļu

Salīdzinājumā ar pagājušā gada decembri 2012. gada janvārī surogātpasta īpatsvars epasta plūsmā nav mainījies un vidēji veidoja 76,2%, taču pievienoto kaitīgo datņu daudzums ir palielinājies par 0,3%, veidojot 4,3%.

Par vienu no galvenajiem janvāra surogātpasta tematiem kļuva Svētā Valentīna diena. Lielākā daļa mēstuļu, kas izmantoja šo svētku tematiku, bija jau tāpat ārkārtīgi plašā medikamentu un luksuspreču atdarinājumu reklāma. Aktīvi bija arī politiskā surogātpasta izplatītāji. Runeta liekpasta plūsmā janvārī neizsīka radikāli paziņojumi, kas aicināja uz revolūciju Krievijā. Lai gan līdz vēlēšanām ASV vēl ir gandrīz gads, arī surogātpasta izplatītāji no ASV aktīvi pauž savu pilsonisko nostāju. Surogātpasta plūsmā bieži ir sastopamas mēstules, kas satur saites uz «šokējošu video» par Baraku Obamu vai mudžēt mudž no «šausmīgiem faktiem» par pašreizējo ASV prezidentu. Interesanti, ka Francijas surogātpastam faktiski nav politiskas nokrāsas. Janvārī netika reģistrēts neviens ziņojums no Francijas, kas ekspluatētu vēlēšanu tematiku.

Janvārī tika novēroti arī masveida sūtījumi, kas izmantoja finanšu piramīdas MMM atdzimšanu. Reģistrēto mēstuļu vidū bija gan MMM reklāmas paziņojumi, gan atklāti krāpnieciska rakstura sūtījumi. Arī sporta tēma kļuva par blēžu informatīvo iemeslu. Tipiskas «Nigērijas vēstules» janvārī bija paziņojumi par šķietamu laimestu loterijā, kas veltīta šovasar Londonā gaidāmajām olimpiskajām spēlēm.

Surogātpasta izcelsmes valstis

Surogātpasta izcelsmes valstu sarakstā tāpat kā iepriekš toni nosaka Indija un Indonēzija, kas atrodas attiecīgi pirmajā un otrajā vietā. Janvārī pirmajā trijniekā tām piebiedrojās Dienvidkoreja, kas ir pakāpusies no 5.vietas.

Krāpnieki, kas izmanto e-pasta sūtījumus, joprojām rada nopietnu apdraudējumu datorlietotājiem. Saskaņā ar informāciju, kas iegūta, izmantojot apdraudējumu uzraudzības mākoņsistēmu Kaspersky Security Network[i], 65% pāreju pa pikšķerēšanas saitēm veic epasta klienti. Daudz mazāk– 26%– šādu pāreju tiek veikts tieši no interneta pārlūkiem, ieskaitot pārejas no sociālajiem tīkliem un e-pasta tīmekļa lietotāja saskarnes.

«Pēc Jaungada svinībām surogātpasta izplatītājiem ir iestājusies pelēkā ikdiena. Janvāra otrajā pusē surogātpasta plūsma kļuva tāda, kāda tā, visticamāk, būs nākamos divus mēnešus,» komentē Kaspersky Lab vecākā surogātpasta analītiķe Marija Namestņikova. «Ja piepildīsies finanšu ekspertu prognozes par problēmām pasaules ekonomikā, tad no pavasara vidus pieaugs saistīto programmu surogātpasta īpatsvars.»

Ar visu pārskatu ar surogātpasta izplatību 2012.gada janvārī var iepazīties tīmekļa vietnē www.securelist.com.

[i] Sistēma Kaspersky Security Network (KSN) automatizēti vāc un nosūta Kaspersky Lab informāciju par visiem inficēšanas mēģinājumiem un nepazīstamu, aizdomīgu datņu lejupielādi un izpildi lietotāju datoros, kā arī mēģinājumiem inficēt lietotāju datorus, izmantojot tīmekļa vietnes. Šī informācija tiek iegūta ar lietotāju piekrišanu un saglabājot konfidencialitāti un pēc tam nogādāta Kaspersky Lab centralizētajos serveros turpmākai izpētei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 27.09.2024.

Ķīnieši viltot porcelānu iemācījās 5000 gadu pirms porcelāna izgudrošanas Eiropā.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko