Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Zeme bijusi ūdens pasaule

Dzīvības izcelšanās ūdenī bija loģiska un neizbēgama, jo primitīvo mikroorganismu rašanās laikā gandrīz visu mūsu planētas virsmu klāja okeāni. Austrāliešu zinātnieks Nikolass Flements, modelējot Zemes attīstības stadijas, secinājis, ka pēc planētas atdzišanas pirmo mūža pusi to apsegusi masīva ūdens sega un sauszeme esot bijusi tik, cik melns aiz naga.

Holivudas futūristiskajā grāvējā Ūdenspasaule ar žaunu izdaiļoto Kevinu Kostneru galvenajā lomā tika attēlota pasaule pēc ledāju izkušanas. To pilnībā klāja ūdens, cilvēki dzīvoja kuģu vrakos un meklēja mistisku sauszemes salu. Izrādās, šādu scenāriju pasaule jau ir piedzīvojusi. Vienīgi tolaik vēl nebija cilvēku.

Viss applūda

Sidnejas universitātes fiziķis N.Flements izkalkulējis, ka pirms 2,5 miljardiem gadu aptuveni 97% no Zemes virsmas klāja ūdens. Tolaik planētas mantija bijusi par 200 grādiem pēc Celsija skalas karstāka nekā tagad, lielākoties tāpēc, ka tajā sadalījās liels daudzums radioaktīvo elementu. Sadalīšanās procesā radās karstums, kas uzsildīja garozu zem okeāniem. Tā piebrieda un samazināja ūdenstilpju baseinus. Tā dēļ ūdens appludināja sauszemi.

Lai arī okeāni bijuši salīdzinoši sekli, ārpus ūdens palikušas tikai pašas augstākās virsotnes. Zinātnieks lēš, ka cieta virsma klājusi tikai 2-3 % no visas planētas. Dzīvās būtnes no tā gan necieta, jo tolaik Zemi apdzīvoja primitīvi mikroorganismi - aļģes un baktērijas.

Pēc tam, kad mantija atdzisa, zeme esot mazliet nosēdusies un okeāni kļuvuši dziļāki. Tāpēc ūdens atplūdis uz dziļākām vietām un atsedzis augstākos zemes formējumus. Vēl vēlāk, ledus laikmetā, daļa ūdens sasala. Tā kā arī šobrīd Zemes polos ir masīvi ledāji, ūdens līmenis ir salīdzinoši zems un virs jūras līmeņa atrodas 28% sauszemes.

Vairāk skābekļa

Zinātnieki uzskata, ka šis modelis ļauj izskaidrot, kādēļ ūdenspasaules laikmeta noslēgumā atmosfērā pieaudzis skābekļa īpatsvars. Kamēr notika radioaktīvo elementu sadalīšanās process, ikvienu fotosintēzē radušos "gaisa malku" ierāva ķīmiskā reakcijā ar okeānos pūstošajām vielām. Kad mantija atdzisa un okeāns atsedza sauszemi, radās nogulumieži. Tie tika ieskaloti okeānā un apraka pūstošās organiskās vielas. Skābeklis vairs netika noēsts tik lielos daudzumos, un tas ļāva uzplaukt elpojošajiem organismiem, zinātnieku scenāriju atstāsta žurnāls New Scientist.

Satrūdējušie nogulumieži sagādāja barību ūdens iemītniekiem, jo tajos bija aļģu un līdzīgu dzīvo organismu uzturā nepieciešamais fosfors. Tā seklie piekrastes rajoni kļuva par mājvietu augiem, kas ražoja skābekli un veicināja vēl intensīvāku gaisa kvalitātes uzlabošanos. Ilgtermiņā tas noveda pie labvēlīgākas vides aizvien attīstītāku augu un dzīvnieku nākšanai pasaulē.

***

Zemes evolūcija

Radusies pirms aptuveni 4,6 miljardiem gadu

Pirmās primitīvās šūnas parādījās pirms 3,8 miljardiem gadu

Fotosintēzes "dzimšana" pirms 3 miljardiem gadu

Pirms 2 miljardiem gadu rodas pirmie organismi, kuru šūnās ir kodols - eikarioti

Pirms miljarda gadu parādās daudzšūnu radījumi

Pirms 600 miljoniem gadu pasaulē nāk pirmie dzīvnieki

Pirms 570 miljoniem gadu rodas kukaiņu priekšteči

Pirms 500 miljoniem gadu - zivis

Pirms 475 miljoniem gadu - sauszemes augi

Pirms 300 miljoniem gadu - reptiļi

Pirms 200 miljoniem gadu - zīdītāji

Pirms 150 miljoniem gadu - putni

Pirms 130 miljoniem gadu - puķes

Pirms 2,5 miljoniem gadu no pērtiķiem atšķeļas cilvēku atzars

Pirms 200 000 gadu cilvēki sāk izskatīties kā tagad

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko