Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Ceļo, neaizmirstot par drošību

Viens no jautājumiem, ko ceļotāji mēdz uzdot ceļojumu aģentūru darbiniekiem, izvēloties doties uz tālām, eksotiskām valstīm vai vietām, kuru vārds izskanējis saistībā ar negatīviem politiskiem notikumiem vai dabas katastrofām, ir saistīts ar drošības situāciju konkrētajā valstī.

Ietekmē politiskie notikumi

"Tūrisma industriju nenoliedzami ietekmē ģeopolitiskie notikumi, arī dabas katastrofām ir sava loma. Pēc terora aktiem 2016. gadā bija jūtams neliels ceļotgribētāju skaita samazinājums, taču tas nebija tik būtisks, lai teiktu, ka tūrisma nozare cieta. Izteiktāka ir ekonomisko krīžu ietekme. Protams, galamērķu izvēle mainās, pēdējā laikā palielinājusies interese par Āzijas valstīm," stāsta tūrisma aģentūras Vanilla Travel vadītāja, Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas (ALTA) prezidente Inga Kavaca.

Viņa norāda – iecienīto galamērķu sarakstā ir atgriezusies Turcija, ceļotāji vēlas doties uz Vidusjūras valstīm – Antalju Turcijā, Grieķiju, arī uz Spānijas dienvidiem, interese arvien palielinās arī par Portugāli, Maroku.

"Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta mājaslapā ir atrodams to valstu saraksts, uz kurām ceļojot jāievēro piesardzība, kā arī jāņem vērā citi apstākļi, kas var ietekmēt ceļotāja komfortu, veselību, drošību un pārvietošanās iespējas," skaidro ALTA izpilddirektore Astrīda Trupovniece.

Šaubu gadījumā pirms došanās ceļojumā viņa iesaka rūpīgi iepazīties ar maršruta aprakstu, izpētīt tūrisma kompānijas piedāvātā līguma noteikumus, kā arī informāciju ĀM Konsulārā departamenta interneta vietnē, uzzināt, kur vērsties, ja ceļotājam ir radušās problēmas, un noteikti iesaka jebkurai personai, kura dodas ceļojumā uz ārvalstīm, iegādāties dzīvības un veselības apdrošināšanas polisi, kas paredz arī personas repatriāciju slimības vai nāves gadījumā. Ceļotājiem laikus jānoformē ieceļošanas vīza vai ieceļošanas atļauja, ja tāda ir nepieciešama, kā arī ceļojuma galamērķa valsts un tranzītvalstu diplomātiskajā un konsulārajā pārstāvniecībā, izvēlētajā aviokompānijā vai tūrisma kompānijā jāprecizē papildu ceļošanas nosacījumi.

"Tā kā iecienīti ir arī ceļojumi uz Āzijas valstīm ar atšķirīgu klimatu un virtuvi, ceļotājam laikus jānoskaidro, kādas ir nepieciešamās vakcīnas, iespējamie draudi veselībai, personīgās drošības aspekti. Iesaku iepazīties ar konkrētās valsts iedzīvotāju tradīcijām, lai nerastos pārpratumi un ceļotāja drošības un emocionālā komforta apgrūtinājumi," uzsver A. Trupovniece.

2016. gadā ĀM ir izstrādājusi mobilo lietotni Ceļo droši!, kas noderēs jebkuram, kurš plāno doties tuvākā vai tālākā braucienā uz ārvalstīm, arī pieredzējušiem ceļotājiem. Tā palīdz veiksmīgi sagatavoties braucieniem, brīdina par iespējamiem riskiem, kā arī norāda, kur meklēt palīdzību ārkārtas situācijās. Lietotne piedāvā arī ceļojumu plānotāja funkciju – atgādinājumus par svarīgākajiem uzdevumiem, gatavojoties braucienam, piemēram, noskaidrot, vai ieceļošanai konkrētajā valstī nepieciešama vīza u. c., ir iespēja pievienot arī personīgus atgādinājumus. Lietotnē atrodami arī Latvijas pārstāvniecību un goda konsulu kontakti un informācija par palīdzību ārkārtas situācijās ārvalstīs, saziņas iespējas ar Latvijas ĀM Konsulāro dienestu ārkārtas situācijās 24/7 režīmā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena