Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

No Papes dabas parka aizvāc 100 tonnas padomju armijas "mantojuma"

Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) rīkotajās talkās Papes dabas parkā savāktas vairāk nekā 100 tonnas padomju armijas pamesto riepu. Tās šonedēļ izvestas no aizsargājamās teritorijas un nodotas utilizācijai, tomēr dabas parkā piesārņojums vēl ir palicis. Iesaistot plašākus resursus, jāmeklē risinājumi turpmākai sanācijai.

Liela daļa no riepām bija nogrimušas ezerā un apaugušas ar ūdensaugiem, kā arī daļa no tām novietotas netālu no ezera atklātā meža ielokā. Daudzām no tām cauri bija izaugušas niedres, krūmi un pat koki, kas liecina par to atrašanos vienā vietā daudzus gadus.

Piesārņojums teritorijā, kurā atrodas Papes dabas parks, radās padomju gados, kad armija no riepām šeit būvēja mērķus un maketus, ko izmantoja mācībās, bet pēc tam vienkārši pameta. Pērn pēc ezera pārņemšanas savā pārziņā DAP sāka meklēt risinājumus riepu izvākšanai.

Privātīpašums, kurā atrodas daļa no riepām, pieder pensionētai skolotāja, kura vairākkārtīgi ir vērsusies Valsts vides dienestā, Dabas aizsardzības pārvaldē un Rucavas novada pašvaldībā ar lūgumu palīdzēt novākt riepas, jo viņas rīcībā nav tādu līdzekļu, lai šo darbu veiktu. 

"Diemžēl arī pēc talkām dabas parkā piesārņojums vēl ir palicis un, piesaistot daudz plašākus resursus, jādomā, kā teritoriju sakopt. Armijas atkritumu vākšana nav Dabas aizsardzības pārvaldes uzdevums, taču, rūpējoties par dabas teritoriju sakoptību un vides tīrību, uzņēmāmies iniciatīvu iesākt darbus," skaidro DAP ģenerāldirektors Juris Jātnieks.

Talkās ar cilvēku roku spēku un mazās tehnikas vienību iesaisti no ezera piekrastes, niedrēm, krūmiem un meža izvilktas apmēram 1300 smagās tehnikas un aviācijas riepas, kuras šonedēļ uzņēmums Eko Kurzeme aizveda utilizācijai.

Dabas aizsardzības pārvalde pateicas ikvienam, kurš piedalījās kādā no trim vides sakopšanas talkām Papes dabas parkā, īpašs paldies Pasaules dabas fondam, Rucavas novada pašvaldībai un Valsts vides dienestam par iesaistīšanos.

Dabas parka Pape teritorijā atrodas unikālas dabas ekosistēmas, skaistas ainavas un interesantas apskates vietas - Baltijas jūras piekraste ar kāpām, Papes ezers, Nidas augstais purvs, savvaļas zirgi un tauri, kuri nogana Latvijā reti sastopamās dabiskās palieņu pļavas. Starp Papes ezeru un jūru ir viena no lielākajām putnu migrācijas vietām Latvijā (Baltās – Baltijas jūras putnu ceļš). Rudeņos šeit darbojas vienīgā caurceļojošo putnu novērošanas stacija Latvijā, kur ornitologi uzskaita un gredzeno gājputnus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena