Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Tuvplānā

Ferrari fiasko © DIENA

Kļūdas, kas atkārtojas ar apskaužamu regularitāti, nav ierasta lieta vadošo Formulas 1 komandu darba kultūrā. Šis sporta veids ir skarbs bizness, kurā katru nedēļas nogali komandai visas pasaules priekšā atkal un atkal jādemonstrē savs progress un spēja panākt vēlamo rezultātu. Tas tiek nofilmēts no visiem iespējamiem rakursiem, palēlināts, izķidāts un komandas vadībai neskaitāmas reizes publiski jāatskaitās par paveikto un kļūdām. Tikmēr miljoniem "dīvāna ekspertu" ir tiesības apšaubīt, kritizēt un pamācīt, jo viņi taču savā darbā nekad nav pieļāvuši kļūdas. Protams, tas viss nav attaisnojums Ferrari komandas kļūdu sērijai, jo turpat kaimiņos Red Bull vai Mercedes tādos pašos apstākļos operē gandrīz nevainojami.

Tiesāšana kā māksla © DIENA

Nupat beidzies Eiropas basketbola čempionāta finālturnīrs, kas arī Latvijā noteikti neatstāja vienaldzīgos basketbola līdzjutēju saimē - turnīra gaitā ne viens vien mūsu fans it kā pielaikoja, kā šajā forumā izskatītos Latvijas izlase ar Porziņģi un brāļiem Bertāniem ierindā. It īpaši pēc spīdošās uzvaras 10 000 skatītāju klātbūtnē pār Turciju. Šis jautājums tā arī paliks neatbildēts, jo mūsējie uz kontinenta lielāko turnīru netika, tomēr absolūti bez Latvijas čempionāts neiztika, jo sacensības apkalpoja uzreiz četri mūsu tiesneši - Mārtiņš Kozlovskis, Oskars Lucis, Andris Aunkrogers un Gatis Saliņš. Tieši soģu darbs šajā čempionātā izraisīja skaļākās diskusijas.

Jaunu izaicinājumu priekšā © DIENA

Augsta līmeņa hokejs Latvijā būs redzams arī šosezon, valsts čempionei Zemgale/LLU startējot Mestis līgā Somijā, kas šajā hokeja lielvalstī ir otrs spēcīgākais čempionāts. Tas būs nopietns izaicinājums, jo, spēlējot Optibet Hokeja līgā, Mestis līgā un Kontinentālajā kausā, jelgavniekiem plānots vairāk spēļu, nekā regulārajā turnīrā aizvada Nacionālās Hokeja līgas vienības. Sīkāk stāsta hokeja kluba Zemgale/LLU direktors Aivars Zeltiņš.

Spekulantu paradīze © DIENA

Sācies biļešu tirdzniecības process uz 2023. gada pasaules hokeja čempionāta Rīgas spēlēm, tomēr tas diemžēl radīts ļoti parocīgs biļešu spekulantiem. Ja vien viņi būs gatavi uzņemties risku, jo pēc pirmā acu uzmetiena daudziem šķiet, ka biļešu cenas uzliktas pārāk augstas

Prieks kā mentālais rīks sportā © DIENA

Es dziļi ticu, ka katram sportistam ir jāizveido prāta instrumentu kaste, tā jāpiepilda ar rīkiem, ko izmantot treniņos un sacensību dienā, lai salabotu "saplīsušās vai pustukšās riepas", ar kurām bieži nākas saskarties brīžos, kad tas vismazāk gaidīts. Kad sporta psiholoģiskajā sagatavotībā tiek runāts par rīkiem, to parasti attiecina uz iztēli, rutīnu, elpošanas vingrinājumiem un relaksācijas paņēmieniem. Tomēr ir vēl viens ļoti svarīgs rīks, par ko bieži atgādinu, un pēc savas pieredzes redzu, ka tā ir viena no svarīgākajām sastāvdaļām, kas palīdz ilgtermiņā izturēt slodzi un pārvarēt neveiksmes, kā arī biežāk sasniegt vairāk. Par ko es runāju? Par prieku, jautrību un pozitīvām emocijām!

Traumatiskākais sporta veids © DIENA

Profesionālais sports ir ne tikai sacensības, spilgtas uzvaras daudzu tūkstošu skatītāju priekšā un apsveikumu saņemšana sociālajos tīklos no valsts augstākajām amatpersonām, bet arī ilgstoši treniņi tālu prom no sabiedrības acīm un risks gūt smagas traumas, kas karjeru var izbeigt vienā mirklī. Viens no traumatiskākajiem sporta veidiem ir šķēpmešana, bet dažreiz sportistu var apturēt arī nopietnas veselības problēmas - viens no Latvijas labākajiem šķēpraižiem Gatis Čakšs šovasar saslima ar Laimas slimību, slimošanas laikā piedzīvojot pat atmiņas zudumu.

Valsts nostāja sporta pārraidēs © DIENA

Latvijas sabiedrībai īpaši svarīgie notikumi sportā jau teju divas desmitgades vismaz uz papīra ir palikuši nemainīgi. Augot iedzīvotāju maksātspējai un tirgū ienākot dažādām interneta platformām, šobrīd gandrīz ikviens var atļauties abonēt sev interesējošo saturu neatkarīgi no valsts propagandas uzstādījuma, ka iedzīvotājiem obligāti jāredz tie vai citi "pareizie" varoņi.

Latvijas futbola dārgakmens © DIENA

Daudz palika neizstāstīts, vēl vairāk - nepaveikts. "Rubinu jau raksturo viņa uzvārds - dārgakmens," savulaik īsi pirms vēsturiskās Latvijas futbola valstsvienības debijas Eiropas čempionātā treneris Juris Docenko laikraksta Diena slejās vienkārši un trāpīgi novērtēja vienu no saviem izcilākajiem audzēkņiem Andreju Rubinu. Diemžēl augusta sākumā Latvijas futbola sabiedrību pāršalca šokējoša vēsts par bijušā valstsvienības pussarga traģisko bojāeju. Jo īpaši sāpīga šī ziņa bija tādēļ, ka pēc ilgiem sevis meklējumiem un sarežģījumiem pēc profesionālās karjeras beigām Andreja dzīve šķietami sāka sakārtoties.

Paldies UEFA © DIENA

Sākusies Eiropas trešā spēcīgākā futbola klubu turnīra UEFA Konferences līgas otrā sezona, ko beidzot pilnībā varēs izbaudīt arī Latvija – valsts čempionvienība RFS šomēnes debitēs šo sacensību grupu turnīrā.

Pārspēj manus rekordus! © DIENA

Kaut gan karjeru noslēdzu pirms vairāk nekā desmit gadiem, man joprojām pieder septiņi Latvijas rekordi peldēšanā. Lai jaunos sportistus motivētu tos pārspēt, esmu izlēmis, ka piešķiršu 500 eiro prēmiju par katra mana valsts rekorda labošanu. Savukārt pats šomēnes centīšos sasniegt pasaules rekordu veterāniem.