Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Ziņas

Šis gads sācies ar deflāciju © DIENA

Līdzīgi kā iepriekšējos mēnešos, arī šā gada janvārī patēriņa cenu indekss Latvijā bijis lejupejošs un mūsu valstī saglabājās deflācija. Tomēr patlaban eksperti norāda uz vairākiem faktoriem, kas var veicināt patēriņa cenu pieaugumu. Šie faktori ir saistīti gan ar preču biržu cenu ietekmi, gan ar to, ka, laika gaitā krītot Covid-19 ierobežojumu ''nožogojumiem'', strauji augs patēriņš, kas tradicionāli ir labvēlīgs faktors inflācijai.

Latvijas eksports krīzē turpina izaugsmi © DIENA

Ārējie tirgi turpina būt vēlīgi Latvijas ekonomikai, eksporta pieaugums amortizē tās negācijas, kas saistītas ar Covid-19 izplatības ierobežojumiem un to uzliktajām ''klaušām'' valsts iekšējo patēriņu balstošajām nozarēm.

Redz iespēju finansēt dzelzceļa attīstību © DIENA

Nesen notikušajā Latvijas Kapitāla tirgus forumā tika diskutēts gan par jaunu emitentu piesaisti vietējam vērtspapīru tirgum, gan arī par to, ka valsts un pašvaldību uzņēmumi varētu vairāk diversificēt naudas līdzekļu piesaisti.

Vērojama konkurence par uzņēmumiem © DIENA

Raugoties darba sludinājumos, ar kuru palīdzību tiek meklēti kvalificēti darbinieki, ir visai liela iespēja ieraudzīt kādu ārvalstu zīmolu – starptautisku uzņēmumu, kurā ir vakances.

Digitalizācija, distancēšanās un uzticēšanās © DIENA

Somija ir valsts, kurā Covid-19 izplatība šīs nedēļas pirmajā pusē bija viena no zemākajām Eiropas Savienībā (ES). Protams, pandēmija vēl nav beigusies, un dažādu valstu pieredze jau ir apliecinājusi – Covid-19 statistika mēdz mainīties ļoti strauji, tomēr, spriežot pēc šonedēļ pieejamajiem datiem, Somija spēj veiksmīgi kontrolēt Covid-19 izplatību.

FedEx Eiropā likvidēs līdz 6300 darbavietām

ASV loģistikas un kurjerpasta kompānija FedEx otrdien paziņoja par plāniem Eiropā likvidēt līdz 6300 darbavietām, lai novērstu darba pienākumu dublēšanos pēc Nīderlandes konkurenta TNT Express NV pārņemšanas 2016.gadā.

Ir vērts labi pārzināt savu kredītvēsturi © DIENA

Latvijā atšķirībā no ASV vārdu ''kredītvēsture'' nelieto pārāk bieži. ASV iedzīvotāji visai regulāri paši pārbauda savu kredītreitingu (credit score – angļu val.) un arī piemin to sarunās. Turpretī pie mums, Latvijā, visbiežāk ar šo jēdzienu sastopamies tikai brīdī, kad iecerēts kāds lielāks pirkums, piemēram, automašīna vai nekustamais īpašums, un iecerēts ņemt kredītu šā pirkuma finansēšanai.

Pandēmijas aktualitāte – virtuālās tūres © DIENA

Pagājuši jau desmit mēneši kopš aizvadītā gada marta vidus, kad Latvijā un daudzās citās valstīs tika ieviesti tādi Covid-19 izplatību ierobežojošie pasākumi, kas būtiski samazināja pulcēšanās un pārvietošanās iespējas un līdz ar to spēcīgi iedragāja tūrisma un starptautisko pasažieru pārvadājumu jomu.