Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Dārza Diena

Fenhelis sildošām maltītēm

Fenhelis nav nekāds neparasts augs, tas atrodams lielveikalu dārzeņu stendos. Taču, vai bieži tas nokļūst pircēju groziņos, ir cits jautājums. Arī mazdārziņos to audzē retais. Fenhelis ir pazīstamāks kā ārstniecības augs, nevis dārzenis. Arī man, un ar tā sakņauga labajām īpašībām es iepazinos, kad tas nonāca manā virtuvē no dārzeņu audzētājas Ilzes Lipskas piegādātās sezonas dārzeņu kastes. Nākamgad tam noteikti atradīsies vieta arī kādā manā dobītē!

Telpaugi ar gardiem augļiem

Citrusi, vīģes, granātāboli, lauru un kafijas kociņi ne tikai sniedz gardus augļus, bet ir arī visai izplatīti telpaugi. Taču ne vien botāniskajos dārzos, bet arī mājās iespējams izaudzēt eksotiskos banānkokus, papaiju un ananasus, stāsta LU Botāniskā dārza telpaugu kopšanas speciāliste Ingūna Gudrupa. Tikai jābruņojas ar pacietību un augi rūpīgi jākopj.

Kāposta "brālis" kolrābis

Vizuāli līdzīgi kāļiem, bet nav kāļi, garšo kā kāposti, bet nav kāposti – tie ir krustziežu dzimtas dārzeņi kolrābji! Var teikt, ka tie ir kāpostu radinieki, jo pieder vienai un tai pašai dzimtai. Šie gaiši zaļie vai violetie dārzeņi savu popularitāti veselīga uztura ēdienkartēs vēl tikai iekaro pamazām, bet stabili. Nopērciet tirgū, bet varat atrast arī lielveikalā, pagaršojiet – varbūt ir vērts pašiem izaudzēt?

Atzīšanās mīlestībā ziediem

Vasarā šķiet, ka ik uz soļa daba runā ar mums. Viss zied, smaržo un priecē ar savām spilgtajām krāsām. Ziedu skaistumu apbrīnot varam, ne tikai audzējot tos savā dārzā vai dāvinot viens otram, bet arī gleznojot.

Daiļās un izturīgās dienlilijas

Pamazam tuvojoties rudenim, aktuāla kļūst dienliliju pārstādīšana, taču šīs košās, dekoratīvās puķes ir īpašas ar to, ka tās var stādīt visas sezonas garumā no aprīļa līdz pat septembrim, turklāt arī ziedēšanas laikā – ieaugs un jutīsies labi!

Sviesta pupiņas gardēžiem

Lielākoties ēdienos tiek pievienotas pupiņu sēklas, un lobāmo pupiņu šķirņu tiešām ir daudz. Tās nogatavojas vasaras otrajā pusē un ir ilgi saglabājamas izkaltējot. Savukārt pupiņas, kas ēdamas ar visām pākstīm, uzturā jālieto, kamēr sēkiņas ir nenobriedušas un arī pākstis svaigas, tad tās ir visgaršīgākās. Arī šīm pupiņām ir daudz šķirņu, bet zināmākās ir sviesta pupiņas – zaļas, dzeltenas, pat violetas. Ne visi zina, kā šīs pupiņas pagatavot, taču ražas laikā vērts nogaršot, iekļaujot dažādu ēdienu receptēs, un nākamgad, iespējams, gribēsies tās iesēt savā dārzā.

Latvijā

Vairāk Latvijā

Pasaulē

Vairāk Pasaulē

Viedokļi

Vairāk Viedokļi

Sports

Vairāk Sports

Citi

Vairāk Citi

KDi

Vairāk KDi

SestDiena

Vairāk SestDiena

Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena

Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils

Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms

Izklaide

Vairāk Izklaide