Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Teātris

Ogres teātris iegūst pilsētas teātra statusu

Piektdien, 23. oktobrī, Ogres novada pašvaldības sēdē ar vienbalsīgu deputātu lēmumu Ogres teātrim piešķirts pilsētas (reģionāla) teātra statuss, informēja Ogres teātra radošā direktore Ieva Rodiņa.

Rēzija Kalniņa iestudē Šona Grenana lugu Tagad un tad

Mūzikas un drāmas telpā OratoriO režisore Rēzija Kalniņa šobrīd iestudē amerikāņu autora Šona Grenana (Sean Grennan) lugu Tagad un tad. Izrādes pirmizrāde gaidāma 30. oktobrī, plkst. 19, informēja izrādes veidotāji.

Dirty Deal Teatro notiks jauno režisoru īsizrāžu cikls Kāpēc es naktīs neguļu

Sestdien, 24. oktobrī, plkst. 19 Dirty Deal Teatro aicina uz pirmo īsizrāžu vakaru Kāpēc es naktīs neguļu. Četru mēnešu laikā DDT iepazīstinās skatītājus ar 12 jauniem teātra režisoriem. Viņi uz problēmām pasaulē skatās drosmīgi, godīgi un atklāti. Teātra valoda ir viņu instruments, lai skatītāju uzrunātu, provocētu un liktu aizdomāties par tēmām, kas viņiem pašiem ir ārkārtīgi būtiskas un personiskas, informēja teātra pārstāvji.

Biedruzīme Frī © DIENA

No flāmu teātra kuratores, neskaitāmu mākslinieku atbalsta un iedvesmas avota Frī Leisenas atvadījās visā pasaulē, to darīja gan pavisam jauni, gan pasaulslaveni mākslinieki.

Jaunības sadursme ar realitāti. Valmieras teātrī – izrāde Jaunākā brāļa vasara © DIENA

"Lugas Jaunākā brāļa vasara panākumi bija svarīgs impulss Gunāra Priedes daiļrades attīstībā, ievadot ražīgu rakstnieka darbības posmu. Iestudējums Dailes teātrī (1955. gadā) un publikas atsaucība apliecināja, ka skatītājus interesē tāda latviešu dramaturģija, kurā saskatāms patiess dzīves atveidojums, tas rosināja jaunai oriģināldarbu sacerēšanai un to iestudēšanai. Luga Jaunākā brāļa vasara kļuva arī par vienu no pirmajiem sacerējumiem visā latviešu rakstniecībā, kas iezīmēja t. s. politiskā atkušņa laiku (1953–1964) literatūrā," tā rakstīts Nacionālajā enciklopēdijā.

Liepājas teātrī top Māras Ķimeles iestudējums Saviļņojums

Liepājas teātrī atgriezusies režisore Māra Ķimele, lai kopā ar aktieriem pabeigtu iesākto darbu pie Ivana Viripajeva lugas Saviļņojums iestudējuma. Izrādes pirmizrāde tika plānota pavasarī, kad arī notika pirmais mēģinājumu posms, darbs turpinājās arī jūlijā, un arī šobrīd mēģinājumi atsākti, lai jau 17. oktobrī varētu notikt pirmizrāde, informēja teātra pārstāvji.

Noslēdzies vienpadsmitais skatuves un audiovizuālās mākslas festivāls Patriarha rudens

Sestdien, 3. oktobrī, kultūrtelpā Točka noslēdzās vienpadsmitais skatuves un audiovizuālās mākslas festivāls Patriarha rudens. Festivāla programma šogad izcēlās ar kvalitatīviem un spēcīgiem darbiem, īpaši spilgti sevi pieteica laikmetīgās dejas mākslas studenti. Saistībā ar ierobežoto klātienes apmeklētāju skaitu, festivāla organizatori cer, ka vairākas festivāla programmā iekļautās izrādes būs iespējams redzēt atkārtoti.

Leļļu teātrī pirmizrādi piedzīvos Kārļa Vērdiņa poēmas Dilles tante skatuves versija

11. oktobrī Latvijas Leļļu teātrī pirmizrādi piedzīvos Kārļa Vērdiņa poēmas Dilles tante skatuves versija, ko režisora Edgara Kaufelda vadībā veidojusi radošā komanda mākslinieces Rebekas Lukošus, scenogrāfa Kristapa Kramiņa, mūzikas autora Jēkaba Nīmaņa, gaismu mākslinieka Ulda Andersona un divu talantīgu aktieru – Danas Avotiņas-Lāces un Artūra Putniņa – sastāvā, informēja teātra pārstāvji.

Kad mīlestība prasa varonību. Dž. Dž. Džilindžers atgriežas Daugavpils teātrī ar izrādi XXL © DIENA

Daugavpils teātra aktieris Mihails Abramovs savu jaunāko lomu izrādē XXL raksturo vienkārši: «Toms ir izskatīgs, situēts jauns cilvēks, kurš strādā reklāmas aģentūrā. Profesijā sevi ir pierādījis, viņam veicas, bet privātajā dzīvē puisis ir neuzņēmīgs un neizlēmīgs. Viņam nav kodola. Vecpuisis? Nu vai tad tāds jēdziens mūsdienās pastāv? Teiksim – neprecējies."