Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Ziņas

Izcilības balvai kultūrā šogad izvirzīti astoņi pretendenti

Kultūras ministrijas (KM) aicinājumam izvirzīt pretendentus Izcilības balvai kultūrā šogad atsaukušies astoņi pieteicēji. Pretendenti pārstāv šādas kultūras nozares – mūziku, literatūru un grāmatniecību, vizuālo mākslu, kino un dizainu.

Topošajā Rakstniecības un mūzikas muzeja mājvietā Mārstaļu ielā 6 atrastas unikālas liecības par Rīgas pirmsākumiem

Arheoloģiskās izpētes laikā topošās Rakstniecības un mūzikas muzeja mājvietas, Mārstaļu ielā 6, iepriekš neapbūvētajā iekšpagalmā tika atklātas labi saglabājušās liecības par Rīgas pirmsākumiem – XII-XIV gs., proti, gandrīz divu metru dziļumā uziets pilnīgi neskarts arheoloģiskais kultūrslānis ar astoņām dažādām kārtām, informēja VAS Valsts nekustamie īpašumi valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Līvbērzes muižā atrasts par zudušu uzskatīts cilnis

Veicot glābšanas darbus muižas kungu mājā, zemē pie ēkas pamatiem atrasts heraldisks cilnis, kas sākotnēji atradies virs vārtu torņa caurbrauktuves. Pēc aprakstiem zināms, ka plāksnes ar ģerboņa ciļņiem atradušās abās caurbrauktuves pusēs un tikušas izņemtas no fasādēm jau Otrā pasaules kara laikā. Pats tornis nojaukts 20. gs. 50. gados, lai atbrīvotu vietu ceļa izbūvei, informēja Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes pārstāvji.

Latvijas Arhitektūras gada balvu saņem atbalsta centrs Pērle Cēsīs

Piektdien, 7. oktobrī, svinīgā ceremonijā Mežaparka Lielajā estrādē, Kokaru zālē, tika paziņoti Latvijas Arhitektūras gada balvas 2022 laureāti. Galveno balvu saņēma atbalsta centrs Pērle Cēsīs (SIA ĒTER sadarbībā ar SIA Rīgers. Autoru komanda: Dagnija Smilga, Kārlis Bērziņš, Niklāvs Paegle, Emīls Garančs, Līga Ganiņa, Toms Ūdris, Juris Paegle), informēja balvas rīkotāji.

UNESCO aicina doties uz pasākumiem Latvijas kultūras un dabas mantojuma vietās

UNESCO nedēļā, no 10. līdz 16. oktobrim, ikviens ir gaidīts klātienē Latvijas mantojuma vietās, kas iekļautas UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā un Latvijas nacionālajā sarakstā, – Rīgas vēsturiskajā centrā, Strūves ģeodēziskā loka punktos Jēkabpilī un Sestukalnā, Grobiņas arheoloģiskajā ansamblī, Kuldīgā, Daugavas lokos un Rundāles pilī, dārzā un meža parkā, lai piedalītos tematiskos pasākumos, tostarp izzinošās pastaigās, lekcijās un spēlēs.

Šī gada Dizaina pastaigas tēma - dizains un vēsture

Ceturtdien, 20. oktobrī, norisināsies Dizaina pastaiga – ikgadējs notikums, kas vienas dienas garumā sniedz iespēju auditorijai ielūkoties dizaina aizkulisēs. Saglabājot pamatvērtības, pastaigas tēma un formāts katru gadu tiek pielāgots, lai skartu kādu nozares un sabiedrības aktualitāti. Šī gada pastaigas galvenā tēma ir dizains un vēsture, bet centrālais pieturpunkts – Latvijas Okupācijas muzeja (LOM) jaunatklātā ekspozīcija, Latviešu strēlnieku laukumā 1.

Cēsu apkārtnē noslēdzas zaļā dzīvesveida festivāls GreenFest

Ar divu dienu programmu Ruckas muižā 1. un 2. oktobrī norisināsies GreenFest pasākuma noslēdzošās dienas. Festivāls ar misiju par vidi un gudru saimniekošanu, kā ierasts, aicinās uz jēgpilnām sarunām ar arhitektiem, ģeologiem, ģeogrāfiem, pilsētvides plānotājiem, izstādēm, darbnīcām, īsfilmām, bio pārtikas tirdziņu un koncertiem, informēja festivāla rīkotāji.

Dziesmu un deju svētku programmā nākamvasar būs vairāk nekā 60 notikumu

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki (turpmāk – Svētki) notiks no 2023. gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam Rīgā, to galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas 150. jubileja, informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra sabiedrisko attiecību vadītāja Linda Ertmane.

Oktobra sākumā norisināsies ikgadējā Arhitektūras nedēļa

Jau nākamnedēļ, no 3. līdz 7. oktobrim, ar plašu pasākumu programmu tiks aizvadīta ikgadējā Arhitektūras nedēļa. Tās noslēgumā notiks Latvijas Arhitektūras gada balvas 2022 svinīgā apbalvošanas ceremonija, kas norisināsies piektdien, 7. oktobrī, kad tiks paziņoti augstākā apbalvojuma Latvijas arhitektūrā laureāti. Svinīgā apbalvošanas ceremonija noritēs Latvijas Arhitektūras gada balvu 2021 saņēmušajā Mežaparka Lielajā estrādē, Kokaru zālē.