Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Kā raižu māktam uzņēmējam var palīdzēt koučs

Cilvēces lielāko spožumu un reizē postu ir nodrošinājis slinkums, slikta plānošana un lietu neizdarīšana līdz galam. Liela daļu ļaužu visu dzīvi pavada zem «es neko nevaru», «kāpēc man nekad neiet» vai «man nekad nav laika» zvaigznēm. Tajā pašā laikā bez šīm mūžīgajām problēmām cilvēce nekad nebūtu radījusi tādus brīnumainus izgudrojumus kā plaukšķināmo gaismas slēdzi slinkajiem, plānotāju tiem, kam nekad nav laika, un personiskās izaugsmes trenerus jeb koučus tiem, kam šķiet, ka bizness ir viena vienīga triekšanās ar galvu nesagraujamā dzelzsbetona sienā.

Vizīte pie kouča

Projekta Dienas starts dalībniekiem visa šī gada garumā ir sniegta iespēja par velti izmantot izaugsmes treneres Katrīnas Ošlejas pakalpojumus. Patlaban pie speciālistes pēc palīdzības ir vērsusies suņu mazgātavas Tīrās ķepas veidotāja Iveta Preisa-Imaka un izgudrotājs no uzņēmuma Greynut - Kristiāns Līcis.

Iveta stāsta, ka ar Katrīnu Ošleju ir tikusies vienreiz: «Man tas palīdzēja nospraust rīcības plānu un noteikt termiņus tā īstenošanai. Es sāku vairāk pētīt, ko dara un kā līdzīgas problēmas risina konkurenti, kas darbojas manā jomā. Zvanīju, braucu ciemos un runājos. Teikšu gan atklāti - baigi atsaucīgie viņi nebija un nekādus biznesa noslēpumus neatklāja. Tomēr guvu jaunu ieskatu nozarē, un tas radīja jaunas idejas, kuras pašreiz attīstu.»

Arī Kristiāns ar gūto pieredzi ir ļoti apmierināts. Viņš ar kouču ir ticies trīs četras reizes, un šīs sarunas ir palīdzējušas skaidrāk definēt ar biznesu saistītos mērķus. «Ir ļoti derīgi paskatīties uz sevi no malas. Tas palīdz nopietni saņemties, es ieguvu arī jaunas zināšanas laika plānošanas organizācijā. Definē mērķi, atbildi uz jautājumiem, kas ir nepieciešams šā mērķa sasniegšanai, un sasniedz to,» Kristiāns rezumē.

Palīdz, uzdodot jautājumus

Katrīnai Ošlejai ir organizāciju psihologa izglītība, un viņa ilgus gadus ir strādājusi arī personālvadības konsultāciju jomā. «Par koučingu sāku interesēties 2006. gadā, tad arī sāku mācības. Šajā jomā aktīvi strādāju pēdējos trīs četrus gadus,» viņa stāsta.

«Ja mēs runājam par ieguvumiem, ko no koučinga var saņemt uzņēmēji, galvenais no tiem - kouča piesaiste uzņēmuma vadītājam palīdz ieraudzīt lielo biznesa bildi kopumā. Katrs gadījums ir individuāls, tomēr tipiskākā problēma ir laika menedžments - lietas tiek atliktas, netiek izdarītas līdz galam, ar kaut kādām problēmām uzņēmējs vienkārši netiek galā. Un ļoti bieži galvenais vaininieks šādām aizķerēm ir slikta plānošana,» stāsta K. Ošleja. Viņa atklāj, ka lielākais izaicinājums ir ieviest psiholoģijas radītos risinājumus biznesa vadības problemātikā: «Ja klasiskajā psiholoģijā fokuss tiek vērsts cilvēka pagātnē, tad koučingā - tagadnē un nākotnē. Līdzīgi kā psiholoģijā - koučs uzdod uzņēmējam jautājumus, un, meklējot uz tiem atbildes, uzņēmējs pats rod problēmu risinājumu. Otrs aspekts ir regulārs kontakts ar kouču, kas savukārt disciplinē, jo nodrošina virzību problēmu risināšanas procesā. Cilvēkam ir jāsaņemas un problēmas jārisina, pretējā gadījumā jāskaidro, kas ir šķēršļi, kuri traucē to darīt. Kas procesā ir iestrēdzis un kas neļauj nonākt pie rezultāta.»

Parasti koučinga seanss ilgst stundu vai mazliet ilgāk, un pakalpojuma cena ir no Ls 30-200. K. Ošleja stāsta, ka cenu galvenokārt nosaka kouča pieprasījums un viņa profesionalitātes bagāža: «Patlaban mūsu asociācijā ir 20 biedru, bet kopumā Latvijā šajā jomā praktizē aptuveni 80 kouču. Savukārt mūsu klienti ir gan pieredzējuši uzņēmēji, gan arī jaunie censoņi. Pēdējie gan visbiežāk izmanto Koučinga nedēļas sniegtās iespējas, kad konsultāciju pie personības izaugsmes trenera var saņemt par velti.»

Traucē aizņemtība

Pārējie Dienas starta dalībnieki iespēju tikties ar kouču vēl nav izmantojuši. Galvenais iemesls, kas izskan, ir laika trūkums. «Es esmu diezgan aizņemts ar ikdienas darbiem, bet es šo iespēju noteikti centīšos nepalaist garām,» saka Aivars Tomiņš. Līdzīgās domās ir Valters Zirdziņš: «Vasaras virpulī kaut kā tas ir paskrējis garām, bet joprojām gribu pieteikties, mani tas tiešām interesē.» Arī Reinim Balodim ir traucējis attālums un aizņemtība: «Es uz Rīgu tomēr nebraucu tik bieži, vasara ir ļoti noslogots laiks, turklāt vēl kājas trauma, kas apgrūtina pārvietošanos.» Kouča pakalpojumus vēl gribētu paspēt izmantot arī Līga Auziņa: «Tas manā uzņēmējdarbības haosā noteikti ieviestu sistēmu. Man to noteikti vajag... Tikai - līdz šim viss ir kā vāveres ritenī.»

Vienīgi Andris Lazdāns tieši pasaka, ka personības izaugsmes treneris viņam īsti nav nepieciešams: «Man jau tomēr šķiet, ka visus iemeslus attiecībā uz nepadarītajiem darbiem un apstākļus, kāpēc tie nav padarīti, mēs pietiekami labi pārzinām paši. Mēs zinām, ko un kā nedarām, un vēl viens cilvēks, kas atnāktu un to pateiktu, diezin vai kaut ko mainītu vispārējā lietu izkārtojumā,» smejas uzņēmējs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko šonedēļ dara jaunie uzņēmēji

Aivars Tomiņš, SIA DoReMiDoReDo, www.klaviercentrs.lv

Uzņēmējs pietuvojies vēl viena pasūtījuma izpildei: «Moritz flīģelis, ko restaurēju visu vasaru, beidzot skan. Nu var sākt skatīties, kas vēl ir darāms skanējuma uzlabošanai.» Klavieru remontam kopumā bija vajadzīgs aptuveni mēnesis, tomēr Aivara dalība Dziesmu svētkos un citās muzikālās aktivitātēs darbus krietni paildzināja.

Reinis Balodis, SIA Daugavmalas rapsis

Eļļas spiestuves īpašnieks šajā nedēļas nogalē piedalās pārtikas izstādē Riga Food 2013, kas notiek Ķīpsalas izstāžu zālē. Reinis startēs ar rapša un linsēklu eļļām, pārējo produktu paraugu pagaidām vēl nav.

Valters Zirdziņš, SIA Dilles un loki, www.valterarestorans.lv

Valtera restorānā klab kalkulators un tiek veikti pēdējie pārbūves izmaksu aprēķini. Mazliet pārplānojot telpas, tiktu gūta iespēja ne tikai radīt atvērto virtuvi auksto ēdienu un desertu gatavošanai, bet arī rastos vieta vēl vienam galdam svinību apkalpošanai 18 personām.

Iveta Preisa-Imaka, biedrība Sniega suņi, www.sniegasuni.lv

Darbs pie suņu mazgātavas nevirzās tik raiti, kā cerēts. Atvēršanas datums joprojām ir miglā tīts, pa vakariem tiek flīzēts, bet, kad tas beigsies, nav īsti zināms.

Kristiāns Līcis, inovāciju projekts Greynut, www.greynut.com

Šurp grāmatas, uz skolu! Kristiānam atsākas mācības LU - tiesa gan, viņš tur ir pavadījis visu vasaru, strādājot savā uzņēmumā, kas atrodas LU Biznesa inkubatora telpās. Tāpēc zinību dienas nestās pārmaiņas nesolās būt pārlieku dramatiskas.

Andris Lazdāns, SIA VIP color, www.colorvip.lv

Pulverkrāsošanas darbnīca ir tikusi pie savas mājaslapas - tagad par sniegtajiem pakalpojumiem ir iespējams uzzināt www.colorvip.lv. Lapā redzami iespaidīgi fotoattēli no pulverkrāsotāju ikdienas, informācija, kā uzņēmumu atrast, un ... vairāk jau īsti arī nekas šādai lapai nav nepieciešams.

Līga Auziņa, apģērbu līnija Moshmosh, facebook.com/moshmosh.lv

Pop-up store projekts ir noslēdzies, veikals savu darbību ir beidzis, un Līga atzīst, ka gūtā pieredze esot laba. Naudas ziņā gan nekas dižs neesot bijis, jo laika trūkuma dēļ bijis grūti papildināt produkcijas klāstu veikalā. Toties tagad Moshmosh izstrādājumi ir pieejami arī jaunajā veikalā un kinoteātrī Look at Riga Vecrīgā, Okupācijas muzeja apkaimē.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Jaunumi

Vairāk Jaunumi