Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Kristiāns no izgudrotāju ciema

Dienas starta dalībnieks Kristiāns Līcis attīsta dažādu produktu prototipus, bet ražot sāks tos, pēc kuriem būs lielākais pieprasījums.

To, ka vēlas kļūt par uzņēmēju, Kristiāns Līcis sapratis pirms dažiem gadiem, strādājot Disnejlendā Parīzē: «Darīju visādus melnos darbus. Vienā brīdī sapratu, ka tā dzīvot nevēlos. Aizbraucu uz Parīzi, nopirku dažus labus kreklus un izdomāju, ka turpmāk darīšu tikai baltos darbus.» Atgriežoties Latvijā, apstākļu sakritības dēļ Kristiāns kļuvis par eksporta projektu vadītāju kādā tehnoloģiju ražošanas uzņēmumā. «Nostrādāju tur gadu, piedalījos izstādēs, pabraukāju pa Eiropu. Sapratu, ka man patīk pārdot, vadīt, organizēt. Sapazinos ar savu tagadējo komandu - inženieriem -, un kopā sapratām, ka varam visu uztaisīt labāk un efektīvāk.»

Bizness inkubatorā

Kristiāna un viņa domubiedru biznesa mājvieta ir Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes biznesa inkubators. Kristiāns šajā fakultātē studē moderno valodu un biznesa studiju programmā. Uzņēmējs stāsta, ka augstskolā ticis izsludināts konkurss uz desmit brīvām vietām inkubatorā un viņš kļuvis par vienu no laimīgajiem, kam izdevies inkubatorā iekļūt. «Universitāte mūs nodrošina ar biroja telpām un arī darbnīcu. Citi jaunie uzņēmēji ir tikuši pie noliktavas, mums tāda šobrīd nav nepieciešama. Tāpat tikko ir iegādāts kopīgs trīsdimensiju printeris prototipu izveidei, ko inkubatora uzņēmumi var izmantot. Nē, finansējums gan jāgādā uzņēmējiem pašiem, naudu mums šeit nedod,» Kristiāns stāsta.

Savu biznesa nišu viņš raksturo vienkārši: «Mēs esam konstruktori, izgudrotāji. Cenšamies radīt prototipus lietām, kas cilvēkiem būtu vajadzīgas, atvieglotu tiem dzīvi un, protams, varētu tikt labi pārdotas.» Savu uzņēmumu domubiedri ir nosaukuši par Greynut - tulkojumā no angļu valodas šis vārds nozīmē «valrieksts». «Galvenokārt tādēļ, ka šis rieksts pēc izskata atgādina smadzenes, mūsu domāšanas orgānu,» smejas uzņēmējs.

Tūkstoš veloatslēgu

Pirmais realizētais projekts ir signalizācijas iekārta velosipēdam. Patlaban ir radīts ierīces prototips - atslēga tiek stiprināta pie velosipēda rāmja, un tajā ir iemontēta gan drošības trose, gan arī lukturītis. Atslēgu iedarbina ar elektronisku koda atslēgu - šajā brīdī servomotors nobloķē drošības trosi un tiek aktivizēta signalizācija. Ja drošības trose tiek pārkniebta, atskan spalga sirēna, kas skan, kamēr netiek atslēgta ar koda atslēgu vai nenosēžas akumulators. Tāpat sirēna atskan, ja tiek aktivizēts kustības sensors, - tātad velosipēdu būs grūti arī nepamanītam aizstiept.

«Mēs balstāmies uz cilvēku sociālo atbildību. Ir cerība - ja kāds pamanīs, ka šādi aprīkotu, kaucošu velosipēdu mēģina nozagt, varbūt viņš iejauksies un neļaus pastrādāt noziegumu,» savu ideju ilustrē Kristiāns.

Prototips materiālos vien esot izmaksājis aptuveni 200 latu, tomēr uzņēmējs stāsta, ka rūpnieciski ražotā atslēga maksās daudzkārt lētāk. Lai sāktu ražošanu, jāatrod noiets vismaz 1000 atslēgām, citādi tās nespēs sevi atpelnīt. «Sākām līdzekļu vākšanas kampaņu vietnē indiegogo.com - internetā ir vairāki šādi resursi, kas paredzēti uzņēmējiem iesācējiem. Ideja ir ļaut cilvēkiem pasūtīt inovatīvas lietas, pirms vēl tās ir saražotas. Uzņēmējs nosaka summu, kāda viņam ir nepieciešama, lai viņa prototipu varētu sākt ražot, mums tie bija 20 000 ASV dolāru. Piedāvājām iegādāties vairākus velosignalizāciju variantus no 79 līdz pat 159 dolāriem un kopā savācām nepilnus trīs tūkstošus no potenciālajiem pircējiem visās pasaules malās. Tomēr ar to ir par maz - veloatslēga šobrīd ir nolikta uz pauzes.»

Robotpele kaķim

Kamēr tiek domāts, ko darīt tālāk ar Velosargu, Kristiāns ar domubiedriem ir nolēmuši pievērsties vienkāršākiem un lētākiem projektiem. Viens no tiem - piepūšamie gaisa baloni, kas tumsā spīd. Gaismu nodrošina gaismas diodes, un šādus balonus uzņēmējs plāno piedāvāt vasaras festivālu rīkotājiem. «Tas nav nekas jauns un unikāls. Ķīnieši šādus balonus piedāvā jau sen, vienkārši mēs izrēķinājām, ka varam šos balonus piedāvāt par līdzīgu cenu, bet ar plašākām iespējām - lielākus, labākus un spilgtākus,» Kristiāns skaidro.

Tas, ko ķīnieši vēl nevar piedāvāt, ir Greynut jaunākais prototips - pele, vārdā MeMouse. «Tā ir rotaļlieta kaķim. Adītajā pelītē ir paslēpts kustību sensors un vibrējošs elements - līdzīgs tiem, kas ir iebūvēti kabatas tālruņos. Līdzko kaķis pelīti ar ķepu pakustina, tā sāk vibrēt. Viss tiks ražots uz vietas Latvijā - gan tamborētā ādiņa, gan papīra masas korpuss, arī lodēsim tepat. Peli varēs uzlādēt no USB pieslēgvietas,» smaida uzņēmējs.

Arī MeMouse projektam finansējums tiks meklēts mikroinvestoru portālā indiegogo.com, tomēr konkrētus skaitļus Kristiāns vēl nemin. «Protams, kickstarter.com ir daudz populārāks mikroinvestīciju portāls, tomēr tur savus projektus var pieteikt tikai ASV un Lielbritānijas iedzīvotāji. Iespējams, nākotnē izdomāsim, kā tikt iekšā arī tur,» viņš spriež.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko šonedēļ dara citi

Ko šonedēļ dara pārējie projekta Dienas starta dalībnieki

Reinis Balodis, SIA Daugavmalas rapsis

Būvatļaujas saņemšanas process eļļas spiestuvei pēc Vides dienesta inspektora apciemojuma ir ievilcies vēl par diviem mēnešiem. Ražotnes ietekmi uz vidi izvērtēs Rīgā, nevis reģionālajā nodaļā Daugavpilī, un Reinim nu nāksies pacīnīties ar galvaspilsētas ierēdņiem, lai procesu kaut nedaudz pasteidzinātu.

Aivars Tomiņš, SIA DoReMiDoReDo

Klaviermeistars Aivars eksperimentē ar jauniem materiāliem. Ja daļu instrumenta izgatavotu no stiklšķiedras vai oglekļa šķiedras, būtu iespējams uzbūvēt klavieres, kurām nav kritiskas gaisa mitruma svārstības telpā, turklāt būtu iespējams samazināt klavieru izmaksas. Protams, skanējums no tā nekļūtu labāks, toties rastos iespēja ražot lētas, bet pietiekami kvalitatīvas klavieres skolām un citām ne pārāk naudīgām kultūras iestādēm.

Līga Auziņa, apģērbu līnija Moshmosh

Moshmosh legingi tagad ir pieejami arī topošajām māmiņām - par godu šim notikumam ir pasūtīta fotosesija. Bildes drīz būs skatāmas apģērbu dizaina līnijas lapā Facebook sociālajā tīklā (facebook.com/moshmosh.lv).

Valters Zirdziņš, SIA Dilles un loki

Uzņēmums sācis organizēt pirmos izbraukuma banketus. Tāpat arī Valtera restorānā tagad ir parādījušies jauni darbinieki - darba ir daudz, un ar visu vairs nevarēja tikt galā. Šīs nedēļas gastronomiskais jaunums - store.

Andris Lazdāns, SIA VIP Color

Andris attiecībā uz šīsnedēļas jaunumiem ir lakonisks - turpinām metināt strūklošanas kameru. Tāpat arī ražošanas telpās tiek vilkta elektroinstalācija. Gumiju stiept nav laika, jo telpas ir jau iznomātas, bet katra dīkstāves diena iet mīnusos.

Iveta Preisa-Imaka, biedrība Sniega suņi

Uzņēmējai, kas vēlas atvērt aprūpes centru sniega suņiem, plāni neiet uz priekšu tik raiti, cik cerēts. Ivetu sākušas mākt šaubas par iespējām savu ideju īstenot. To, kas īsti noticis, skaidrosim nākamās nedēļas rakstā.

 

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Jaunumi

Vairāk Jaunumi