Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

62,9% aptaujātie Latvijas iedzīvotāji pēc traumas gūšanas neapmeklē ārstu

Tikai 37,1% aptaujātie Latvijas iedzīvotāji pēc traumas gūšanas meklējuši ārsta palīdzību, tā liecina "Traumatoloģijas un ortopēdijas privātklīnikas ORTO" veiktās aptaujas par cilvēku rīcību traumas gadījumā rezultāti. Savukārt 62,9% ārsta palīdzību neizmanto, savu rīcību pamatojot galvenokārt ar traumas maznozīmību (47,1%), ārstu neieinteresību palīdzēt (17,6%) un vēlmi ietaupīt naudu (11,8%).

Neraugoties uz tendenci izvairīties no ārsta apmeklējuma, 47,5% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka nezina, kā rīkoties nopietnu traumu gadījumā, un nosauc kļūdainus pirmās palīdzības sniegšanas pieņēmumus. Izplatīti ir tādi stereotipi kā brūču skalošana ar ūdeni, muskuļu un saišu sastiepumu ārstēšana ar sildošām smērēm vai nobrāzumu un nekā nedarīšana sasitumu gadījumā – tie sadzīst paši.

"Šāda tendence norāda uz kopējo sabiedrības izpratnes trūkumu par pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanu. Maldīgs ir pieņēmums, ka stiprākas sāpes palīdzēs pārciest stingrāks raksturs. Ja ir spēcīgas sāpes, ieteicams konsultēties ar ārstu, iespējams, zem necilā puna slēpjas smadzeņu satricinājums, bet zilums norāda uz nopietnu asinsizplūdumu. Tā saucamās tautas gudrības ne vienmēr ir pareizākais risinājums, jo, piemēram, brūces skalošana ar ūdeni neļauj asinīm sarecēt, bet zemes likšana uz pampumiem un kukaiņu kodumiem palielina infekcijas risku," stāsta "Traumatoloģijas un ortopēdijas privātklīnikas ORTO" ārsts traumatologs-ortopēds Andrejs Peredistijs.

Aptaujas dalībnieki arī nosauc izplatītākās aktīvas atpūtas un sadzīves traumas. Vairākums jeb 46,2% respondentu norāda, ka visbiežākā trauma ir saišu un muskuļu sastiepumi. Kā pārējās izplatītākās traumas tiek minētas locītavu mežģījumi (25,9%), kaulu lūzumi (10,6%), galvas traumas (11,5%) un citas traumas, piemēram, nobrāzumi, sasitumi un apdegumi (5,8%).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko