Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Ar pāreju uz ziemas laiku organisms apradīs pusotras nedēļas laikā

Iemigt vilcienā, lekcijās vai darbā. Negulēta nakts vai vainīgs rudens nogurums? Kā apstiprina aptaujātie eksperti, rudenim miegainība ir raksturīga. Turklāt arī laika maiņa naktī uz 26.oktobri, kad pulksteņi jāpagriež par stundu atpakaļ, liks pielāgoties jaunam miega režīmam - celties stundu vēlāk un iet gulēt stundu agrāk.

Labāk gulēt stundu mazāk "Mēs esam dabas sastāvdaļa, kas pakļauta visiem dabas ritmiem. Un rudens ir laiks, kad cilvēkam vajag gulēt," miegainību pamato Miega kabineta vadītāja Ija Cimdiņa. "Ziemas miegā nedodamies, bet izmaiņas dabā jūtam." Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska gan neiesaka gulēt vairāk par ierastajām sešām septiņām stundām, ja vien nav kādas nopietnas garīgas kaites. "Labāk nogulēt vienu stundu mazāk, nevis gulēt 10-12 stundu un pamosties ar sāpošu galvu." uzsver L.Kozlovska, rosinot atrast veidus, kā no rītiem sevi piespiest un motivēt, piemēram, ar rīta vingrošanu, jogu. "Ja šādi tiek iekārtots noteikts režīms, tas strādā," padomā dalās ārste. Lai gan I.Cimdiņa uzskata, ka miegu ierobežot nevajadzētu, viņa piekrīt, ka diena gulēšanai paredzēta nav. Ilgi guļot dienas laikā, rodas smaga sajūta galvā. "Pārgulēties - tas jau ir stāvoklis, kad cilvēkam ir depresija, un tad vajadzīga medicīniska palīdzība," viņa skaidro un rekomendē vienīgi 15-20 minūšu snaudu, piemēram, pēc pusdienām.

Kustēties un priecāties

Kā vēl vienu iemeslu miegainībai L.Kozlovska min gaisa spiediena maiņas. Lai šādu miegainību mazinātu, ārste rosina vairāk staigāt svaigā gaisā. "Mēs maz kustamies - ar katru gadu arvien mazāk. Tādejādi asinsrite kļūst lēnāka, smadzenēm ir skābekļa bads, un tas rada miegainību, ko katrs cilvēks var izjust, sēžot nevēdinātās telpās," skaidro L.Kozlovska. Laika maiņas adaptācijas posmā ārste arī mudina neaizskatīties televīziju vai neaizsēdēties pie datora, kas normālai iemigšanas fāzei traucē, kā arī domāt par veselīgu uzturu. "Pēdējo reizi vajadzētu ēst ap sešiem septiņiem. Svarīgi nepieēsties. Var kādu nomierinošu piparmētru vai vīgriežu tēju iedzert," piebilst ārste. Nekādus medikamentus gan neiesaka lietot, ja vien miega režīms laika maiņas pārejas posmā cilvēkam nav nopietni traucēts. "Svarīgi arī uzturēt pozitīvas emocijas - radīt tās pašam," teic L.Kozlovska. Arī I.Cimdiņa piekrīt: "Jādara visas lietas, kas var noskaņot pozitīvi, - labs dzīvesveids, atpūta!"

Lai gan zinātniskie pētījumi liecina, ka ziemas un vasaras laika maiņa samazina izlietotās enerģijas daudzumu, ceļu satiksmes negadījumu un pastrādāto noziegumu skaitu, tā tomēr negatīvi ietekmē cilvēka bioloģisko ritmu, ziņo LETA. "Protams, mainīt miega režīmu nav tas labākais, bet esam spiesti to darīt," atzīst I.Cimdiņa un uzsver, ka adaptācijai jānoris pakāpeniski. "Ja ir vitāls dzīvesveids, cilvēks laika maiņu nemaz neizjutīs," uzskata L.Kozlovska. "Bet ir cilvēki, kam paies nedēļa, divas vai mēnesis, kamēr apradīs," viņa turpina un skaidro, ka tas atkarīgs arī no personības tipa - vai cilvēks ir sangviniķis, melanholiķis. I.Cimdiņa uzskata, ka, ja ir laba veselība, vidējais adaptācijas laiks ir desmit dienu. Savukārt rudens miegainība, lēnīgums var ilgt līdz pat pavasarim, uzskata miega speciāliste.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

ZIEMAS LAIKS

Pāreja atpakaļ no vasaras laika, kad pulksteņa rādītāji jāpagriež vienu stundu atpakaļ, notiek naktī no sestdienas, 25.oktobra, uz svētdienu, 26.oktobri, plkst.4

LAI LABĀK IZGULĒTOS

1. Katru dienu mostieties vienā un tajā pašā laikā. Vienā un tajā pašā laikā ejiet gulēt

2. Dienā nav ieteicams gulēt. Dienas snauda var kompensēt naktsmieru, un miega traucējumi būs lielāki.

3. Kafija, tēja un citi dzērieni un ēdieni, kas satur kofeīnu, darbojas kā stimulanti. Tos nevajadzetu lietot 4—6 stundas pirms gulētiešanas.

4. Alkohols paātrina iemigšanu. Taču, pat lietots mazās devās, tas traucē miega perioda pēdējo daļu, tāpēc nav lietojams kā līdzeklis miegam.

5. Regulāra vingrošana agrā pēcpusdienā veicina dziļu miegu. Tomēr vingrojumi 3—4 stundas pirms gulētiešanas to traucē.

6. Kārtīgas maltītes traucē miegu. Tomēr viegla uzkoda vai kāds cits regulārs pirmsmiega rituāls palīdz iemigt.

7. Guļamistabas temperatūra nedrīkst būt ne par augstu, ne zemu. Gulēšanai nepieciešama tumsa un klusums.

8. Gulta ir jāizmanto tikai gulēšanai un seksam. Ēšana, televizora skatīšanās notiek citās mājas vietās.

Avots: Miega kabinets

VIEDOKĻI

Aiga Ose, LU Ekonomikas un vadības fakultātes 1.kursa studente

Tā kā braukāju uz augstskolu ar vilcienu no Lielvārdes, ceļos agri. Vēlu esmu mājās un tikai tad sāku mācīties, tāpēc sanāk arī vēlu aiziet gulēt. Tā kā lekcijas mums ir trīs reizes nedēļā, neizgulēto miegu kompensēju pārējās nedēļas dienās. Īpaši pēc trešās lekciju dienas jūtu, ka ir liels nogurums, un neko citu kā gulēt negribas. Savu miegu parasti plānoju un, pirms aizeju gulēt, vienmēr izrēķinu, lai sanāk vismaz sešas septiņas stundas pagulēt. Laicīgi eju gulēt īpaši tad, ja nākamajā dienā ir kāda ieskaite. No rītiem piecelties ir grūti, bet šajā ziņā ļoti palīdz mājas kaķis, kas, izdzirdot modinātāja zvanu, ielec pie manis gultā. Lekcijās sagurusi neesmu, bet esmu novērojusi, ka citi gan mēdz iemigt. Daži pasniedzēji ir viņiem arī aizrādījuši.

Āris Kaksis, Rīgas Stradiņa universitātes profesors

Studentiem ir grūti piecelties neatkarīgi no laika maiņām, jo studentu dzīve pati par sevi ir ļoti intensīva. Tik darbīgā vidē nav iespējams novērtēt laika maiņu. Taču pāriešana uz ziemas laiku iespaidu noteikti atstāj, taču katram individuāli. Protams, ir nācies redzēt studentus, kas uz lekcijām nāk neizgulējušies — no studentu puses raugoties, vieglāk ir vienreiz slikti dzirdēt, bet tomēr dzirdēt un redzēt, nevis vispār nedzirdēt un pēc tam meklēt pašam grāmatās. Uz mani pašu laika maiņa iespaidu neatstāj — tikai kādu brītiņu kaut ko jūtu, pēc tam ātri pierodu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko