Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Austrieši un itāļi vasarai

Viens no visbiežāk dzirdētajiem pēdējo gadu populārākajiem saukļiem Latvijā ir teiciens par augstas pievienotās vērtības produktu ražošanu. Kamēr mēs tālāk par runām neesam tikuši, ir valstis, kas jau vairākus gadus mērķtiecīgi īsteno šādu politiku. Viens šāds piemērs ir arī vīna pasaulē.

Tā ir Austrija. Šīs valsts vīnu eksports naudas izteiksmē pēdējo 15 gadu laikā ir pieaudzis vairāk nekā 10 reižu, tāpēc var runāt par Austrijas vīna bumu pasaulē. Manuprāt, tam ir divi iemesli: veiksmīgi atrasta tirgus niša un veiksmīgais mārketings. Saprotot to, ka ar lielajām vīna ražošanas valstīm starptautiskajā tirgū konkurēt ir bezjēdzīgi, viņi ir gājuši savu ceļu — ražot pēc iespējas kvalitatīvākus vīnus, kurus var pārdot par dārgāku cenu (produkts ar augstāku pievienoto vērtību). Tas viss ir sasniegts, pateicoties mazajām vīna darītavām, kas starptautiskajā tirgū veiksmīgi konkurē ar lielajiem koncerniem, kuri reklāmā vien var atļauties tērēt miljoniem dolāru. Balstoties uz atšķirību uzsvēršanu, arī samērā veiksmīgi darbojas vīna mārketings. Kādam var likties smieklīgi, bet viens no saukļiem, kas uzsver šīs salīdzinoši nelielās vīna valsts atšķirību, ir "Austrija, pie mums nav ķenguru!". Ne mazāk veiksmīgs ir cits reklāmas sauklis "Nogaršo kultūru!", kas lieliski sasaucas ar Austrijas kā skaistas kultūras tūrisma zemes tēlu. Nesen, būdams šajā neķenguru zemē, pagaršoju kādu gramu no kultūras. Tas bija Erwin Sabathi Poharing Sauvignon Blanc 2008. No vienas puses, tas man atgādināja Jaunzēlandes ērkšķogaino stilu, no otras puses, tas garšas ziņā bija daudz bagātāks niansēs un garšas pustoņos. Vīns ir lielisks, taču pat Austrijas mērogiem tas ir samērā dārgs, tāpēc, viesojoties šajā vīna darītavā, manu uzmanību pievērsa kāda interesanta lieta. Ik pēc 20—30 minūtēm pie apmeklētāju centra piebrauca pa kādam pircējam, kas nopirka uzreiz vairākas kastes vīna. Man prieks, ka arī Latvijā ir sastopami cilvēki, kas augstu vērtē šo kultūru, jo arī pie mums var nopirkt Ervin Sabathi Sauvignon Blanc.

Lai cik labi būtu šie 0,7 l Austrijas kultūras, tomēr tie ir paredzēti īpašām reizēm un cilvēkiem, kas to spēj novērtēt. Vienkāršiem dārza svētkiem jautrā, bezrūpīgā draugu kompānijā daudz piemērotāks ir vienkāršāks vīns. Jau kādu laiku pie mums ir pieejams itāļu Freschello Frizzante Garganego Prosecco. Tas ir ļoti maigs, augļains vīns, ko vislabāk baudīt kārtīgi atdzesētu karstā vasaras dienā. Pirmkārt, man patīk, ka tas ir viegls. Tikai 9% alkohola. Paši saprotiet, kā karstā laikā garšo 14% alkohola stiprs vīns. Freschello ir Frizzante, kas nozīmē nedaudz gāzēts. Tas vīnam piedod svaigumu. Vīns ir nedaudz saldens un būtu ierindojams pussauso vīnu kategorijā. Iespējams, tāpēc tas ļoti viegli dzeras. Šis ir ļoti vienkāršs vīns, tomēr visu šo faktoru apvienojums man to padara par gandrīz ideālu karstas vasaras dienas vīnu, kas atsvaidzina, dzeras kā limonāde un no kura tik ātri nereibst.

***

Erwin Sabathi Poharing Sauvignon Blanc 2008; Freschello Frizzante Garganego Prosecco

Kāpēc iesaka? Viens no labākajiem Austrijas baltvīniem Viegls vasaras vīns

Cena Ls 25 Ls 3,5

Valsts Austrija Itālija

Reģions Dienvidštīrija Venēcija

Vīna darītava Erwin Sabathi Cielo e Terra

Vīnogu šķirne Sauvignon Blanc Garganego, Prosecco

Garšas īpašības Spēcīgas, bet reizē nedaudz dūmakainas ērkšķogas, zaļa zāle, greipfrūti, tropiskie augļi, minerāli. Maigs, ļoti augļains un viegli dzerams. Gluži kā nedaudz gāzēta alkoholiska limonāde.

Saderība ar ēdienu Lapu salāti, zivju ēdieni krējuma mērcē, suši Aperitīvs, augļi

Alkohola īpatsvars 14% 9 %

Pasniegšanas temperatūra 16—18 C 7—8

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko