Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Bērna smadzenes ir kā vecās Parīzes karte

Jauni pētījumi par bērnu smadzeņu darbību liecina, ka bērni nebūt nav iracionāli. Tieši otrādi — daudzos gadījumos bērni ir pat gudrāki par pieaugušajiem, raksta The Times.

Pēdējos 30 gados par zīdaiņiem un maziem bērniem veikti daudzi pētījumi, kuros īpaša uzmanība veltīta viņu zināšanām, iztēlei, apziņai, stāsta psiholoģe un grāmatas Filozofiskais mazulis autore Elisone Gopnika. Viņa atgādina, ka vēl pirms trim desmitgadēm psihologi un filozofi bērnus uzskatīja par nepilnīgiem pieaugušajiem, iracionāliem un egocentriskiem, par nespējīgiem domāt loģiski. "Taču bērni zina daudz vairāk, nekā mēs iedomājamies," viņa saka.

Pētījumi rāda, ka bērniem piemīt lieliskas iztēles spējas. Bērni spēj arī atšķirt fantāzijas no realitātes. Patiesībā viņi fantāziju pasauli vienkārši uzskata par interesantāku nekā reālo. Piemēram, iedomu draugi neliecina par to, ka bērnam ir grūtības atšķirt iedomu pasauli no reālās. Izgudrojot neesošus draugus vai iedomājoties lietas, kuru nav, bērni mācās saprast cilvēkus.

E.Gopnika bērna smadzenes salīdzina ar vecās Parīzes karti, kurā uzzīmētas daudzas šauras, līkumotas ieliņas. Pieauguša cilvēka smadzenēs šīs līkumotās taciņas ir aizvietotas ar lieliem nervu bulvāriem, kas ir svarīgi, jo funkcionāli, bet to vairs nav tik daudz. Psiholoģe uzsver, ka bērni visvairāk mācās no tiem cilvēkiem, kas viņiem ir tuvi. Viņa iesaka pievērst vairāk uzmanības tieši tam, kādi cilvēki, piemēram, auklīte, darbojas ar bērnu, nevis pārblīvēt bērnistabu ar izglītojošām rotaļlietām. Bērni jau tāpat ir pietiekami gudri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko