Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Cik vēlu ir par vēlu kļūt par vecākiem?

Jo vecāks bija jūsu tēvs, kad piedzimāt, jo sliktāks var būt jūsu intelekta koeficients. Tas attiecas uz visiem vīriešiem tēviem, kas vecāki par 40 gadiem. Kad marta vidū šī ASV un Austrālijas zinātnieku ziņa apskrēja medijus, ģimenes plānošanas eksperti sāka diskutēt - kurš tad ir labākais laiks bērnu radīšanai, lai mazuļi būtu gan emocionāli un sociāli aprūpēti, gan veseli?

Savā ziņā Latvijā tā varētu nebūt problēma, jo mūsu valstī 43% iedzīvotāju uzskata, ka sievietēm pirmais bērns jālaiž pasaulē 20-24 gados. 37% domā, ka 25- 29 gados, un tikai 6% kā bērnu radīšanai vēlamo nosauc vecumu pēc 30. Tādus datus rāda Bērnu un ģimenes lietu ministrijas 2008.gada rudenī publiskotais pētījums. Jautājums par vīriešu vecumu tajā netika uzdots. Tomēr kopumā arī Latvijā ir tendence, ka bērni dzimst arvien vecākiem vecākiem.

Bet, piemēram, Lielbritānijā pirmais bērns dzimst sievietēm - 30 gadu, vīriešiem - 32 gadu vecumā. Aptuveni puse bērnu dzimst ģimenēs, kur tēviem ir virs 35.

Auglība krīt

Ir tikai normāli, ka cilvēki vispirms vēlas iegūt izglītību, finansiālu stabilitāti un tikai tad dibināt ģimenes. "Ir daudz acīmredzamu labumu, ka vecāki ir nobrieduši, tomēr ir ne mazums medicīnisku problēmu, ko arī būtu jāapsver," raksta britu avīze The Times.

Sievietēm galvenais risks ir auglības mazināšanās. Lai gan teorētiski iespēja apaugļoties pastāv līdz pat dzīves pēdējām mēnešreizēm, faktiski tā dramatiski krīt pēc 35 gadiem. Sasniedzot vēlīnos 40, sieviete "tehniski" ir neauglīga, norāda eksperti.

Statistiski rēķinot, ja esat vecumā līdz 30 un jums ir regulārs sekss bez izsargāšanās, iespēja tikt pie bērna katru mēnesi ir 25-30%. 35 gados vairs tikai 10-25%, bet, pārkāpjot 40 gadu slieksni, vien 5%. Turklāt pēc 40 palielinās arī spontānā aborta risks pirmajos trīs grūtniecības mēnešos. Auglības mazināšanos nosaka izmaiņas sievietes olšūnās, apkārtējā vide, dzīvesveids.

No auglības viedokļa vīriešiem dzīve ir vairāk nākusi pretim, jo viņu organisms svaigu spermu ražu visu dzīvi. Svaiga tā ir, taču ne jauna, uzsver The Times. Pēc 40 vīrieša organisms spermu vairs neražo no jaunības starta līnijas. Faktiski sperma ir tikpat veca, cik vīrietis pats, tādēļ spēja apaugļot krīt ievērojami. "Ne visiem vīriešiem tā ir slikta ziņa," pasmīnēja kāds paziņa tepat Latvijā.

Slimību riski

Nākamais risks, kas palielinās, kad vecāki pārsniedz 35 gadus, ir bērnam iedzimto patoloģiju risks. Ar sieviešu vecumu visplašāk tiek saistīts Dauna sindroma risks. Vēlīnajos 20 tas ir 1:1000, bet, sievietei sasniedzot 35 gadus, jau 1:270, pēc 40 gadiem 1:100. Mazāk līdz šim runāts par ģenētiskām mutācijām, kas bērniem var rasties, ja tēvs ir vecāks. The Times min biežāku vilka rīkles sastopamību, iedzimtus sirds defektus, atsevišķas vēža formas, piemēram, leikēmiju un smadzeņu audzējus. Arī biežāku šizofrēnijas un autisma risku.

Tajā pašā laikā, pesimismam nav pamata. Iepriekšminētie skaitļi ir tikai statistika. Lielajam vairākumam vecāku arī ap 40 grūtniecība norit bez sarežģījumiem un mazuļi piedzimst veseli. Britu eksperti tikai brīdina - ja savā dzīvē principā gribat bērnus, neatstājiet to radīšanu uz pašu pēdējo brīdi. Ideāls kompromiss, kad ne par agru, ne vēlu, ir 27 - 35 gadi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko