Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Daži jaunie muzeji ar savu izskatu pārspēj to, kas tajos iekšā

Septembris solās kļūt par īstenu medusmaizi kultūrekskursantiem. Londonas Tate Britain durvis ver vērienīga Frānsisa Bēkona retrospekcija (11.IX— 4.XII). Francijas lepnums — Versaļas pils — iekļuvis karstu diskusiju virpulī, ko izraisījusi tur drīzumā gaidāmā "uzpūsto" rotaļlietu instalāciju virtuoza, kiča lielmeistara, viena no ievērojamākajiem mūsdienu māksliniekiem Džefa Kūnsa darbu skate (10.IX—14.XII). Mākslas aprindām pietuvinātie naski lauž šķēpus, vai Kūnsa piepūstais suns ir pliķis Versaļas sejā vai, kā apgalvo izstādes kuratori, veids, kā koriģēt stereotipus par Versaļas pili.

Septembris ir gana dāsns arī jaunu muzeju pienesumā. 27.septembrī Ņujorkā tiks atklāts Mākslas un dizaina muzejs (Museum of Arts & Design jeb Mad, madmuseum.org) — 12 stāvu tornis, kas patiesībā uzskatāms par 52 gadus agrāk dibinātas institūcijas jauno veidolu, tikai reizes trīs vērienīgāku — ar četriem izstāžu galeriju stāviem, mākslinieku studijām atvēlētām telpām, konferenču zāli, dizaina veikalu utt. Plānots, ka nākamā gada pavasarī muzeja augšstāvā durvis vērs restorāns, kas piedāvās 360 grādu Ņujorkas panorāmu.

Muzeja jaunās ēkas arhitekts ir Breds Klopfils no Allied Works Architecture, viņa kontā ir arī Sietlas Mākslas muzeja jaunā piebūve. Muzeju atklās ar tematisku izstādi Ikdienišķu lietu jaunā dzīve, kurā piedalīsies 40 mākslinieku no 17 pasaules valstīm, kas pārvērtīs ierastus, ikdienišķus un šķietami bezvērtīgus priekšmetus — diega spolītes, riepas, suņu siksnas, vecas brilles, telefona grāmatas u.c. masu lietas — mākslas darbos, tādējādi rosinot diskusijas par to vērtību, funkciju un identitāti. Otra atklāšanas izstāde The Tiffant&Co fonda juvelierizstrādājumu galerijā veltīta rotu vēsturei. Ekspozīcijā Elegantās bruņas. Rotu māksla būs skatāmas 130 juvelierizstrādājumu mākslas pērles no 1948.gada līdz mūsdienām.

Savu muzeju — veltījumu Austrijas laikmetīgajai mākslai — atvēris rūpnieks un mākslas kolekcionārs Herberts V.Liaunigs. 5000 kvadrātmetru lielā izstāžu telpa atrodas Neihausā, un tajā eksponēta daļa no 2150 vienību lielās īpašnieka privātkolekcijas. To veido galvenokārt austriešu mākslinieku darbi, sākot no 1950.gada, pārstāvēti arī ārzemju autori. Liauniga muzejs veidots no četrām savstarpēji savienotām funkcionālām struktūrām, galvenā ir balts kubs (160 metru garš, 13 metru plats, ar septiņus metrus augstiem griestiem). No tā terasēm paveras brīnišķīga panorāma, un kubs ir vienīgais objekts, kas pamanāms no ārpuses. Pārējās izstāžu telpas atrodas apakšzemē. Vienā no tām — pazemes kubā — aplūkojams īpašnieka lepnums — iespaidīga afrikāņu zelta kolekcija. Liauniga muzejs atvērts no maija līdz oktobrim.

17.septembrī ar Iļjas un Emīlijas Kabakovu retrospekciju jauna laikmetīgās mākslas telpa tiks atklāta Maskavā, izbijušā autobusu garāžā netālu no olimpiskā stadiona. 1926.gadā ēku, kuras īpašā zīme ir vertikālu un apaļu logu rinda, cēlis arhitekts Konstantīns Meļņikovs. Jaunās galerijas saimniece ir 27 gadus vecā Daša Žukova, oligarha Romāna Abramoviča draudzene. Abramovičam, starp citu, pieder arī iespaidīga laikmetīgās mākslas kolekcija.

Atbilstoši atrašanās vietai jaunais mākslas centrs sauksies Garage Center for Contemporary Culture, un viens no tā mērķiem esot bagātināt Maskavas mākslas ainu ar labu Rietumu laikmetīgo māk-slu. Atbilstoši Maskavas vērienam jaunā muzeja vajadzībām Žukova importējusi arī gana cienījamu konsultanti — bijušo prestižās Gagosian galerijas direktori Molliju Dentu-Broklhērstu. Līdzās izstāžu zālei "garāžā" paredzētas arī mācību telpas, teātris, grāmatu veikals un kafejnīca. Ieeja muzejā būšot brīva. Tā ambīcijas — padarīt jauno izstāžu telpu par vietu, kurā mākslinieki paši vēlētos eksponēt savus darbus. Jau izziņots, ka pēc Kabakovu retrospekcijas būs cits ne mazāk skaļš notikums — "garāžā" tikšot izstādīti darbi no Gucci bosa, izsoļu nama Christie"s īpašnieka Fransuā Pino privātkolekcijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko