Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Dievišķais ēdiens

Daži kulinārie piedzīvojumi ēdienu cienītājiem iet secen. Tie var būt ēdieni, kurus nekad nav nācies nogaršot, vai ēdieni, par kuriem domāts, ka tie negaršos. Tikai tagad, 38 gadu vecumā, es pēkšņi atklāju brīnišķīgās iespējas, kuras piedāvā risoto. Iemesli, kādēļ atklāsme nākusi tik vēlu, ir viegli identificējami. Pirmkārt, zināšanu trūkums. Otrkārt, ēdiena izskats. Godīgi sakot, bija grūti uztvert nopietni ēdienu, kurš tik ļoti atgādina mazam bērnam vai bezzobainam vectētiņam pagatavotu putru.

Un, lai gan mans pirmais risoto bija neapšaubāmi gards, tas nebija apzinātas izvēles rezultāts. 1999.gadā atpūtāmies Ziemeļitālijā, nauda gāja uz beigām, un nospriedām, ka ir īstais brīdis paēst kārtīgas vakariņas. Zvejnieku pilsētiņas ceļvedis ieteica Antonio"s kā labāko vietu, kur nobaudīt zivju ēdienus. Ienākuši restorānā, uzreiz sapratām, ka mūsu maciņš tam ir par plānu. Bet, uzmetuši aci kaimiņos sēdošo šķīvjiem, nolēmām palikt. Izvēlējāmies grilētu zivju asorti - bez uzkodām un bez vīna. Taču šefpavāru mūsu pieticība saērcināja - viņš iznāca no virtuves ar milzīgu katlu rokās, noturēja garu un emocionālu runu (itāļu valodā) par cilvēkiem, kuri uzdrošinās ēst viņa gatavoto ēdienu bez iesildīšanās, un lika saprast, ka mums būs jāēd risoto. Risoto bija melns, ar izteiktu Adrijas jūras garšu. Tā bija laba uzkoda, bet zivis, kas tai sekoja, bija satriecošas, un tāpēc no maltītes atmiņā palika pamatēdiens. Tieši Antonio zivis bija tās, kuras vēlāk mums lika atgriezties šajā pilsētiņā.

Pagāja gandrīz desmit gadu, pirms man atkal radās iespēja nogaršot risoto - pirms dažiem mēnešiem, kad draudzene pagatavoja risoto ar puraviem. Es atklāju vēl vienu risoto īpašību - ātrs ēdiens, ko pagatavot negaidītam viesim (šajā gadījumā - man).Drīz pēc tam BBC Good Food žurnālā uzdūros rakstam ar vairākām risoto receptēm. Bija pienācis laiks pagatavot to pašam. Tātad, vispirms eļļā (ar nelielu sviesta piešprici) lēnām apcep sīki sagrieztus sīpolus. Vienlaikus pagatavo litru buljona. Es dodu priekšroku sasaldētam, mājās gatavotam buljonam. Kad sīpoli kļuvuši zeltaini un caurspīdīgi, es pannā ieberu risoto rīsus. Un tad atliek tikai lēnām - pa vienai krūzītei - liet klāt buljonu, masu nepārtraukti maisot. Jāpagaida, kamēr buljons uzsūksies, un tad jālej nākamā porcija. Pēc tam jāvāra tik ilgi, kamēr rīsi kļūst tik mīksti, kā jums patīk. Kautkādā brīdī jāpievieno arī citas sastāvdaļas (piemēram, garneles vai baravikas), beigās jāpiemet garšaugi un sarīvēts parmezana siers. Un gatavs!

Mans šībrīža favorīts ir risoto ar sviesta ķirbi. Kamēr risoto vārās, cepeškrāsnī izcep kubiciņos sagrieztu ķirbi, kas sajaukts ar sakapātām salvijas lapām. Pusi no ķirbja samīca un beigās samaisa ar rīsiem. Otru pusi atstāj sagrieztu kubiciņos un uzliek uz gatavā risoto. Izskatās glīti un ļauj viesiem identificēt saldās garšas avotu. Ēdiens ir ļoti vienkāršs. Un dievišķs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko