Ķeramies pie lietas. Šodien par tā dēvētajiem ekonomiskās klases vīniem. Kāpēc? Saules izslāpusī tauta tuvākajās brīvdienās metīsies pie griliem un mangaļiem, lai kaut ko cepinātu, sildītu un svilinātu. Vai dzers viņi vīnu? Protams. Vai dārgu? Ne taču.
Vina Casablanca Cefiro Reserva Carmenere 2007. Jau pierasts Carmenere glāzē redzēt tumša rubīna sarkanumu ar jauniem vīniem raksturīgo violeto maliņu. Šis ir gatavāks par daudziem saviem sugas brāļiem. Kādu pusgadu vēl turēsies baudāms. Smaržā neaktīvs, kā noguris, bet raksturīgās iezīmes ir dažādas meža ogas, svaigi malti pipari un nedaudz šokolādes kūkas. Ja riskēsiet un pagaidīsiet, smaržā parādīsies arī karamele. Kāpēc saku - ja riskēsiet? Vienkārši vīns ļoti ātri "saplok". Nevelkot garumā un vīnu dzerot drīz pēc atvēršanas, saņemsiet gatavu, labi sabalansētu, "gludu" vīnu ar zīdainiem tanīniem, ar ļoti maigu karameles un vaniļas piegaršu, ar patīkamu, bet neuzbāzīgu kanēļa pēcgaršu. Neapgalvošu, ka šis vīns būs jūsu lielākais gardēža pārdzīvojums, bet laikā - šobrīd - un vietā - pirmajā pavasara ēdienreizē svaigā gaisā kopā ar marinādes nesačakarētu cūkas miesu - baudījumam vajadzētu sanākt.
Santa Ana Reserve Shiraz 2005. Pirmkārt, patiesi eleganta etiķete. Otrkārt, neatceros Argentīnas širazu dzēris. Turklāt no San Juan reģiona. Treškārt... pietika ar pirmajiem diviem. Liekam grozā, braucam mājās, taisām vaļā, un aiziet. Tumši sarkanā, gribas teikt - melni sarkanā krāsa un smagais, bet miegainais melleņu, dūmu un garšvielu veikala aromāts iemidzināja modrību... Cēlu glāzi pie lūpām, un tad nāca trieciens pa saules pinumu - tā, ka elpa aizraujas. Vīns zibenīgi pārņem maņas līdz pēdējam receptoram. Muti piepilda ārkārtīgi intensīva gatavu aroniju, korinšu un grauzdētas rupjmaizes garša. Gatavs un perfekti sabalansēts vīns, tanīni ir samtaini un tieši tik, cik vajag. Pēcgarša gara, piparaina un atmiņā paliekoša. Vīns ir pilnīgi pašpietiekams, bet, ja nu akurāt dzīvības uzturēšanai kas apēdams jāpiemeklē, atļaušos ieteikt visādas gaļas. Ļoti ilgi sautēts liellops varētu būt perfekcionista sapnis.
Viss. Lieku punktu. Man vēl ir puspudele lieliska vīna un zināms cilvēks, ar kuru dalīties...
***
Santa Ana Reserve Shiraz
Kāpēc iesaka/īss raksturojums; Izcila cenas un gūstamās baudas attiecība. Lieliskas garšas īpašības.
Cena; 5,10
Valsts; Argentīna
Reģions; San Juan
Vīna darītava; Bodegas Santa Ana
Vīnogas; 100% Shiraz
Garšas īpašības; Gatavas ogas, dūmainās sveķu un balzama smaržas. Pipari.
Ar ko iet kopā?; Jūs tiešām gribat kaut ko ēst klāt? Nu, nezinu.
Alkohola īpatsvars; 14%
Cefiro Reserva Carmenere
Kāpēc iesaka/īss raksturojums; Pieklājīgs ražotājs, vīns labā kondīcijā, par pieņemamu cenu.
Cena; 5,80
Valsts; Čīle
Reģions; Rapel Valley
Vīna darītava; Vina Casablanca
Vīnogas; 100% Carmenere
Garšas īpašības; Pakļāvīgs, viegli dzerams un viegli saprotams "meiteņu vīns".
Ar ko iet kopā?; Ēdieni ar tīru gaļas garšu, mīksti, ne pārāk sāļi pelējuma sieri.
Alkohola īpatsvars; 14%