Ja man jāizvēlas starp puķkāpostu un kartupeli, priekšroku noteikti došu pirmajam. Varbūt tāpēc, ka agrāk puķkāposti bija tikai vasarā galdā ceļams gardums, pašu zemē auguši. Tagad puķkāposti veikalos nopērkami cauru gadu - vai ziema vai vasara, bet tos pie mums ieved no Polijas vai Holandes. Tagad tirgū gozējas vietējie skaistuļi.
Arī viesnīcas Monika Centrum Hotels restorāna Sokrāts šefpavārs Guntis Āboliņš slavē puķkāpostu. Galvenais ir to nepārvārīt, lai būtu mazliet kraukšķīgs. Guntis piedāvā puķkāpostu pusdienas. Jau ar sātīgo zupu likās, ka ir gana, kur nu vēl sacepumu.
Kā ikviens dārzenis, arī puķkāposts būtu jāēd svaigā veidā. 100 gramos kāposta ir apmēram 1,8% olbaltumvielu (neaizvietojamās aminoskābes), 5,4% ogļhidrātu, 50 mg (un vairāk) C vitamīna, B1, B2, B3, PP, K vitamīns.
Ja ir liekā svara problēmas, kāposts ir īsts atradums. Kāpostā ir optimāls minerālvielu apkopojums, ieskaitot mikroelementus. Viena no šā dārzeņa vislabākajām īpašībām - tas nav dārgs.
***
Puķkāpostu zupa
4 personām vajadzēs
3 ēd.k. olīveļļas
1 vidēju sīpolu
2 ķiploka daiviņas
600 g puķkāpostu
300 ml buljona
600 ml piena
150 ml saldā krējuma
sāli, piparus
naža galu paprikas pulvera
zaļumus
60 g auksti kūpinātas laša filejas
Sagrieztus sīpolus un ķiplokus apcep olīveļļā, līdz tie ir gatavi. Puķkāpostus patur sālsūdenī, lai no tā izlīstu iespējamie kukaiņi un tārpiņi. Ļoti saķīmiķotos puķkāpostos to noteikti nebūs. Buljonam pievieno saceptos sīpolus un ķiplokus, puķkāpostu rozetes, pielej pienu un vāra, līdz puķkāposti mīksti. Sablenderē viendabīgā masā.
Zupu pasniedz ar saldā krējuma "cepurīti" un auksti kūpināta laša šķēlītēm. Savdabīgu zīmējumu var iegūt, ja uzkaisa paprikas pulveri. Tas piešķirs arī maltītei asumiņu. Ja vēlas mazāk sātīgu un kalorijām ne tik bagātu zupu, neliek saldo krējumu un zupas vārīšanai izvēlas ne tik treknu pienu. Katrs var mainīt proporcijas pēc savas gaumes.
***
Fusilli ar puķkāpostiem, spinātiem, tomātiem
4 personām vajadzēs:
225 g makaronu (fusilli ir skruļļainie makaroni, bet derēs arī jebkuri citi)
2 tējkarotes olīveļļas
600 g puķkāpostu
210 g spinātu lapu
16 ķiršu tomātiņu
2 ķiploku daiviņas
1 vidēja lieluma sarkano sīpolu
60 g parmezāna siera
sāli, piparus
½ tējk. paprikas pulvera
Atsevišķi novāra makaronus un citā katliņā - puķkāpostu, kas sadalīts ziedu rozetēs. Viegli olīveļļā apcep spinātu lapas, pievienojot ķiploku, sagrieztus sīpolus. Visas sastāvdaļas pasniedzot sajauc un pārkaisa sieru, paprikas pulveri.
***
Puķkāpostu sacepums
4 personām vajadzēs:
625 g puķkāpostu
1 ķiploka daiviņu
175 g kartupeļu
1 sarkano papriku
1 sīpolu
2 ēd.k. sviesta
Mērcei:
300 ml piena
75 g parmezāna, ementāles vai Holandes siera
½ tējk. paprikas pulvera
1 ēd.k. miltu
20 g sviesta
Puķkāpostus noblanšē karstā ūdenī. Jaunos kartupeļus novāra gatavus (atsevišķi). Sacepumam derēs arī no iepriekšējās dienas pusdienām atlikušie kartupeļi. Pagatavo piena siera mērci. Ar Holandes sieru ēdiena pašizmaksa būs lētāka. Piena treknuma pakāpi katrs izvēlas pats. Sagatavoto mērci pārlej ugunsizturīgā traukā saliktajiem kartupeļiem un puķkāpostiem. Liek cepeškrāsnī.