Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Gar Kaņieri, akmeņiem, kāpu un koka zvēriem līdz Kolkasragam

Taisīšu tiltu, — izlēma velns un sāka velt pie jūras akmeņus. Tiltam vajadzēja savienot Kalteni ar Sāmsalu. Nesanāca — velnu padzina labie spēki. Bet akmeņus cilvēki nolēma izlietot ceļa būvei un sastrādāja šķembās. Paldies velnam, nu vismaz ir ceļš, kas ved gar Kurzemes jūrmalu. Ar skatu uz zaļiem akmeņiem, tumši zilu jūru un piena baltām smiltīm.

Simtiem gulbju

Vispirms mūsu ceļš ved uz Kaņiera ezeru, kur dzīvojot gan Mammadaba, gan bizamžurkas. Mammudabu redzam, žurkas ne, jo guļ pusdienlaiku niedrēs. Kaņiera laivu bāzes vadītājs Jānis iedod mums laivu un brīdina, ka ar zivīm bagātais ezers šogad esot visai tukšs. Trīskilogramīgi līņi un brekši ņemot uz iebarošanu. Ja mēs noķeršot, tad vienīgi kādu asari vai līdaku. Karsts un spiedīgs dienasvidus spiningošanai nav tas piemērotākais laiks, taču gulēšanai laivā gan. Dzirdu, kā dzied laucis. Jānis stāsta, ka tas esot milzīgi darbīgs putniņš. Viena bērnu saime izvadīta, šis jau sēž pie otras. Visu dienu nirst, lai atrastu saknītes ēšanai. Bet es laiski guļu laivā. Tā gan šūpojas, taču iekrist ezerā nav bail, jo tas ir sekls — pie divi metri. Ja labi grib, garāks cilvēks var pāriet kājām pāri. Zivis, protams, mēs nenoķeram. Visi jau nevar būt kā Raimonds Pauls, kurš te pirms 20 gadiem noķēra 15 kg līdaku… Nospiningoju pāris ūdenszāļu un, ja nav zivju, par ko jūsmot, sāku lielīt dabu. Un ir par ko — ezera mala vīd balta, jo Kaņierī mīt simtiem gulbju!

Miljoniem akmeņu

Kaltenes kalvas ir vieta, kur tapa slavenais velna projekts. Patiesībā akmeņu gūzma veidojusies, atkāpjoties ledājam. Jau pirmajās pastaigas minūtēs ieraugām irbi ar mazuļu rindu. Putneļi ir daudz skaistāki par veikalā nopērkamajiem pūkainajiem rotaļu cāļiem ar izvalbītām un stīvām acīm. Irbēnu acis ir spožas un satrauktas, viņi izmisīgi cenšas sasaukt mammu un veikli tipina pār sūnām apaugušajiem akmeņiem. Tie te stāv gan vertikāli, gan horizontāli un izskatās gluži kā Rīgas jaunās koncertzāles projekts. Un vēl man šie akmeņu krāvumi šķiet kā tādi mazi Pokaiņi; vien nav neviena, kurš savītu ap akmeņiem vārsmas par enerģiju. Toties te var visu izdomāt pats.

Kaut kas tur ir…

Rojā der apciemot Jāni Veidemani un viņa kundzi. Mājas pagalmā mīt zvēru dārzs — no jūras izskalotiem jocīgiem kokiem nedaudz piepalīdzot ar krāsām un skrūvēm, atdzīvojies stārķis, krokodils, čūska ar mazuli, dāma no Āfrikas un citi brīnumi. Visvairāk koku jūra izskalo pēc vētras, taču Jānis meklējumos dodas arī citas dienas. Vakar pat viņš esot nostaigājis no pēcpusdienas līdz vakaram. To dzirdot, sieva pavelk uz zoba: "Izgāji jau ap vieniem dienā." Jānim savs rēķins: "Nu re, tas taču ir pēc pusdienas." Ar koku meklēšanu viņš aizrāvies no sirds. Gadoties tā, ka mājās atstieptais koks neizskatās ne pēc kā. Nevar saskatīt nevienu zvēru. "Nu nekā neredz, bet, saprot, jūtu, ka kaut kas iekšā ir! Nometu koku malā. Aizmetu. Un tikai tad ieraugu, kas nāk ārā." Jānis ar sievu ciemiņus gaida labprāt, tik saka, lai iepriekš piezvanot, jo telefoni izslēgti nav nekad. Ja neceļ, tad šos jāmeklē pie jūras.

Baltā kāpa

Pa ceļam uz Kolku ir 18 metru augstā Pūrciema Baltā kāpa. Aizsargājama, vērojama. Ar sērfa dēli pa to lejup braukt nedrīkst! Pētnieki apgalvo, ka jau neolīta laikmetā te bijusi pagaidu apmetne. Cilvēki medīja roņus, gatavoja rotas no dzintara un noturēja rituālus. Izrakumos atrastas arī māla lellītes. Apmetnes iedzīvotāji tās veidojuši ienaidnieka izskatā, tad tās dedzinājuši un durstījuši. Re, kāda senlatviešu atriebšanās taktika!

Pelde Kolkā

Šķiet, vasaras sajūtai neko vairāk nevajag kā trīs krāsas — zilu jūru, baltas smiltis un zaļas priedes. Kolkasragā tās ir. Samaksājot Ls 0,40, var iebraukt teritorijā, kur automašīna stāvēs ēnā un soļa attālumā būs jauncelta būdiņa ar saldējumu, suvenīriem un, ja piemirsies mājās dvielis, arī tas te nopērkams — ar uzrakstu "Kolkasrags". Dvieli te vajadzēs jūnija beigās, kad plānots ieviest pirti uz riteņiem. Tā tiks aizstumta uz liedagu, un pēc karsēšanās atpūtnieki varēs pa pašu ragu skriet atvēsināties viļņos. Un izvēlēties — peldēt līcī vai jūrā.

***

Kaņiera ezers

Tukuma rajons, Ķemeru nacionālā parka teritorijā starp Lapmežciemu un Ragaciemu

Laivas īre 2Ls/h

Makšķerēšana Ls 8 darbdienā, Ls 10 brīvdienās

Licence Ls 0,50

Darba laiks: 6.00 — 22.00

Info: 29253514; www.mammadaba.lv; www.lvm.lv

Kaltenes kalvas

Talsu rajons, Kaltene

Braucot no Rīgas, norāde jāmeklē kreisajā pusē.

Karte atrodama www.mammadaba.lv

Pūrciema Baltā kāpa

Talsu rajons, braucot no Rīgas, norāde jāmeklē starp Ģipku un Pūrciemu

Karte atrodama

www.mammadaba.lv

Jūras koku zvēru dārzs

Roja, Peldu iela 17,

Jānis

Veidemanis

Info: 29483552

25560273

Ieejas maksa: par ziedojumiem

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko