"Grilēšana nav vairs tikai gastronomijas modes bums! Tas ir
garšīgi, aizrautīgi un jautri! Grilēt var dārzā, piknikā pie dabas
vai jūras, jebkur. Gaļa, zivis, dārzeņi vai augļi - visu var
grilēt! Neticami, bet fakts!" tā šefs raksturo šo ēst gatavošanas
veidu. Grilēšana ir Elmāra Taņņa viens no mīļākajiem ēst
gatavošanas veidiem. Viņš zina, kā ar vienu vai otru knifiņu un
labu ideju var uzburt lieliskus ēdienus uz grila!
"Kas par muļķībām! Grilēšana nebūt nav tikai un vienīgi vīriešu nodarbošanās," stereotipo un maldīgo uzskatu par darbu sadali noliedz Elmārs. "Grilēšana nav darbs, bet kreatīvs pasākums." Tikpat radoša ir arī recepšu piemērošana konkrētai situācijai un garšai. Kāds grib asāku, cits vēlas maigāku marinādi. "Kad būs pieredze un zināšanas, tad izdosies. Receptes var atrast gan grāmatās, gan internetā, gan laikrakstos, tās cits citam stāsta zinātāji. Bet ne vienmēr viss, kas teikts receptē, ir mājās pieejams. Es, piemēram, šoreiz liellopu gaļas marinādē rīsu etiķi nomainīju ar citu. Tikpat labi varbūt ingveru var nomainīt ar mārrutkiem," iesaka Elmārs un apjautājas, vai mums ar fotogrāfu nešķiet, ka sojas mērce ir piešāvusies par daudz? "Mnnnn….. Super!"
Kuru grilu izvēlēties? Elmārs par ērtu ir atzinis gāzes grilu, jo to var labi kontrolēt. "Grils nav būtisks. Tā ir tikai vieta, kur gatavo ēdienu. Tāda pati kā plīts. Svarīgas ir izejvielas un procesa kontrole. Nu nevar grilēt uz atdzisušām oglēm! Tad sanāks zole, jo sula iztecēs."
***
Salsa
Vajadzēs:
sarkanu un dzeltenu tomātu
violetu un zaļu baziliku
olīveļļu
svaigi maltus piparus
sāli
pusi laima sulu
(tas ir maigāks par citronu)
dilles
Smalki sagriež tomātus un pakāpeniski tiem pievieno visas sastāvdaļas.
Samaisa.
Salsa derēs ne tikai pie garnelēm, bet būs atsvaidzinoša piedeva arī grilētai gaļai.
***
Avokado mērce
Vajadzēs:
avokado
citrona vai laima sulu
balzama etiķi
sāli piparus
Avokado sagriež gabaliņos, pievieno visas sastāvdaļas un sajauc ar blenderi. Šī mērce ir izmantojama pie uzkodām, gan kā mērce, piemēram, ar grilētām garnelēm.
Grilētas garneles
Notīrītas lielas garneles uzver uz bambusa iesmiņiem. Tos pirms tam mērcē ūdenī (var jau ielikt iepriekšējā vakarā), tad tie nesadegs virs grila.
***
Burgeris ar grilētu vistu
Grilē vistas fileju. Lieki to ar dakšu nedursta, lai neiztecētu
sula. Gaļas gatavību pārbauda, tai uzspiežot ar pirkstu. Ar laiku
būs pieredze grilējuma gatavības noteikšanā. Grilē maizes pusītes,
kurām uzsmērē sviestu vai uzslaka olīveļļu.
Grilēto fileju sagriež šķēlēs. To kārto uz maizes, tad uzliek mocarelas (ko plēš šķiedrās) un tomātu salātus, pievieno pesto.
***
Grilēti, blanšēti burkāni
Pirms grilēt burkānus, tos viegli (pāris minūtes) noblanšē. Tā
dārzenis saglabās savu kraukšķīgumu. Tad tos apslaka ar olīveļļu.
Liek uz restītēm un grilē no visām pusēm.
***
Grilēta liellopu gaļa
Plānākas gaļas šķēles sastiprina ar iesmiņiem (kurus pirms tam
izmērcē). Marinādē gaļu var turēt pāris stundas. Sāli nepievieno,
lai tas neizsūktu no gaļas sulu, to pēc tam katrs varēs uzkaisīt
pēc vēlēšanās. Šajā marinādē sāļumu dod sojas mērce. Var pievienot
arī medu vai brūno cukuru, ķiploku.
***
Grilēta bagete
Sagriež bageti gareniski. Iesmērē to ar ķiploksviestu un liek uz
grila. Kam negaršo ķiploks, tas uzziež maizei tikai sviestu un
grilē.
***
Spinātu salāti
Spinātu lapām pārlej citrona, ingvera, olīveļļas, sāls, piparu,
ķiploku mērcīti. Mērcei var pievienot arī medu.