Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Gulta nav domāta suņiem

Lielbritānijas galvenais veterinārārsts Freds Lendegs brīdinājis suņu saimniekus, ka gulēšana vienā gultā vai pat vienā istabā ar savu mīluli nav ieteicama cilvēku veselībai, jo suņi pārnēsā dažādas slimības. Viņš uzsver, ka bīstamas slimības izplatās ne tikai fermas dzīvnieku, bet arī ģimenes mājdzīvnieku vidū. "Ja raugāmies uz jaunām slimībām, daudzas no tām ir dzīvnieku izcelsmes un spējīgas inficēt cilvēku. Piemēram, SARS izplatījās no dzīvniekiem, bet Hendras vīruss nācis no sikspārņiem. Kā veterinārārsts es nekad neieteiktu cilvēkiem turēt suni guļamistabā," teica F.Lendegs.

Statistika gan liecina, ka liela daļa britu neklausa viņa padomam. Lielbritānijā ir aptuveni 6,5 miljoni suņu, un kāds pētījums rāda, ka gandrīz 20% ģimenes mīluļu drīkst palikt pa nakti saimnieka guļamistabā, bet 14% iekārtojas saimnieka gultā. F.Lendegs uzskata, ka saimniekiem vajadzētu uzmanīties arī no suņa turēšanas virtuvē, kur var izplatīties dažādas baktērijas. Liverpūles universitātes pētījums, kas publicēts žurnālā The Veterinary Record, gan rāda, ka virtuvē suns ir vēl biežāks viesis, nekā guļamistabā. Saskaņā ar pētījuma datiem 42% suņu gulēja virtuvē. Tāpat zināms, ka virtuvē tiek baroti 79% suņu. Liverpūles universitātes pētnieki brīdina, ka suņu saimnieki ne vienmēr apzinās mājdzīvnieka radīto risku cilvēka veselībai. Piemēram, aprēķini rāda, ka aptuveni 10% suņu pārnēsā bīstamo MRSA baktēriju. Suņi pārnēsā arī salmonellu un citas baktērijas.

F.Lendegs atzīst, ka suņiem ir arī pozitīva iedarbība uz saimnieku veselību. Cilvēki, kas regulāri izved suņus pastaigā, ir labākā fiziskā formā; viņiem ir zemāks asinsspiediens. Suņi arī palīdz saimniekiem ātrāk atveseļoties pēc operācijas. "Cilvēki dzīvo līdzās saviem mājdzīvniekiem, bet svarīgi ievērot elementāru higiēnu," uzsver F.Lendegs. Viņa viedokli atbalsta divu suņu saimnieks Jans Ezeringtons, kurš saviem suņiem liek gulēt uz grīdas. "Maniem suņiem aizliegts kāpt uz mēbelēm un noteikti ne gultā. Kāpēc? Viņi ir lieli un smagi, turklāt esmu redzējis, kur viņi bāž savu degunu un ķepas," laikrakstam The Daily Telegraph stāsta J.Ezeringtons.

Suņu uzvedības eksperte Viktorija Stilvela uzskata, ka brīdinājumi par suņu gulēšanu gultā ir pārspīlēti. "Ja jums ir laba higiēna un gultas veļa tiek regulāri izmazgāta, tam nevajadzētu radīt problēmas." 37 gadus vecais Rūperts Endrūss laikrakstam The Times apgalvo, ka nekad neizmestu savu suni Basteru no guļamistabas. "Viņš guļ man blakus. Ja tiktu atklāta jauna slimība, ko pārnēsā suņi, es to ignorētu, pat ja veterinārārsts teiktu, ka apdraudēta mana veselība. Basters ir daļa no manas dzīves." R.Endrūss gan atzīst, ka viņa draudzene nebūt nav sajūsmā par suņa gulēšanu vienā gultā ar saimnieku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko