Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Ideju banka: Kur pavadīt laiku ar bērnu

Esat dzirdējuši par pētījumu, kurā secināts, cik laika vecāki un bērni pavada kopā Lielbritānijā? Nedomāju, ka tas daudz atšķirtos Latvijā, drīzāk pat uz slikto pusi. Īpaši grēko tēvi - ar saviem bērniem viņi sarunājoties vidēji 20 minūtes nedēļā! Tas jāpatur prātā, iekārtojot bērnistabu - tā domāta, nevis lai nobāztu bērnu no vecāku acīm un ausīm, bet gan lai radītu vidi, kur ar prieku pavadīt kopā iespējami daudz laika.

Osipovu ģimene


Labdien! Paldies par lielisko iespēju piedalīties Ideju bankā, ļoti ceru, ka mūsu ģimenes neatrisinātā problēma - bērnistabas remonts - būs konsultēšanas vērta.

Jau gadu dzīvojam jaunā dzīvoklī, kurā, realizējot savas idejas un iespējas, esam radījuši tīkamu un mājīgu vidi. Diemžēl vienīgā neizremontētā telpa ir palikusi bērnu istaba, jo tai nav standarta izmēru, tā ir diezgan maza (10,8 m2) un līdz šim kalpoja tikai kā mantu noliktava.

Lai gan paši esam gudrojuši un izsapņojuši dažādus variantus, tomēr pie reāla projekta tā arī neesam tikuši, tāpēc šī būtu lieliska iespēja saņemt profesionāla dizainera padomus.

Istaba ir diezgan maza, turklāt nākotnē noteikti plānojam vēl vienu bērniņu, tāpēc būtu svarīgi izvēlēties viegli pārveidojamas (modelējamas) mēbeles, lai atrastos vieta gultām, galdam, krēslam, skapim un spēļmantu kalniem. Istabu noteikti negribētu Bārbijas rozā toņos vai arī ļoti bērnišķīgu, drīzāk dzeltenīgos, koši zaļos vai oranžos toņos.

Pagaidām vislielākā problēma ir racionāls mēbeļu izvietojums, jo istaba nav kantaina, bet vēlamo lietu skaits ir ievērojams. Būtu lieliski, ja mēbeles būtu ar iebūvētām kastēm, kurās paslēpt dažādus sīkumus un mantas.

Mūsuprāt, līdz gada vecumam bērnam sava istaba īpaši nav nepieciešama, tāpēc līdz šim draudzīgi sadzīvojām vienā istabā. Tā kā 12.maijā meitiņa nosvinēja gada jubileju, tad sava istaba viņai būtu vislabākā dāvana dzimšanas dienā. Ideju un vēlmju mums tiešām ir daudz, bet, tā kā paši galā netiekam, vēlamies to uzticēt jums.

Remontā mēs varētu ieguldīt līdz Ls 800.

Plašu telpu


Taisnība, ka līdz gada vecumam bērnam atsevišķa istaba nav vajadzīga - auklēšanas režīms līdz tam laikam prasa turēt bērnu cik vien iespējams "pa rokai". Taču no brīža, kad bērns sāk staigāt, līdz ar to arī redzēt, sataustīt, sadzirdēt, saost un pat izgaršot arvien vairāk apkārtējās pasaules, pašam sava teritorija viņa attīstībai ir ļoti svarīga.

Visu cieņu drosmei atvēlēt bērnam (pat diviem!) istabu tik mazā un iekārtojumam neparocīgā telpā. Pieņemu, ka to nosaka dzīvokļa plānojuma ierobežotās iespējas, lai gan ideālā gadījumā bērni būtu pelnījuši teju vai lielāko no istabām. Viņi gan ir mazākie mājas iemītnieki, tomēr viskustīgākie. Ar mazu telpu drīzāk pietiktu slinkiem pieaugušajiem dirnēšanai pie televizora, ne strauji augošiem pasaules pētniekiem.

Šim ierobežotajam plānojumam (apbrīnoju arhitektu domas lidojumu - neviena taisna stūra!) piedāvāju divus risinājumus - īstermiņa vienam bērnam un ilgtermiņa diviem. Lai gan, ja jau tagad plānojat otro atvasi, prātīgāk būtu domāt ilgtermiņā arī par istabas iekārtojumu.

Detaļas nozīmīgas


Apdzīvojamas sienas ir tikai divas, tātad diezgan skaidrs, ka viena jāparedz gulēšanai, otra - mantām un drēbēm, kas, bērnam augot, vairojas neaptveramā ātrumā. Vēl jāņem vērā, ka istabas vidus, cik vien iespējams, jāatstāj brīvs mazajiem aktīvā dzīvesveida piekritējiem.

Ja bērni ir divi, tik mazā telpā bez divstāvu gultas neiztikt. Pievērsiet uzmanību gultas apmalēm - maziem bērniem tām jābūt pietiekami augstām un stabilām! Blakus gultai loga pusē var novietot kumodi gultasveļas un citu drēbīšu glabāšanai. Pieejamas arī tādas, kam virsma izmantojama kā mazuļa pārtinamais galdiņš, ir arī kumodes ar iebūvētu mazuļa vanniņu. Virs gultas visā sienas garumā var pielikt vienkāršu dēli kā plauktu īpaši mīļām mantām vai grāmatām, lai tās var aizsniegt no gultas.

Visu pretējo sienu var aizbūvēt ar kompleksu mēbeli, kas ietver drēbju skapi, vaļējus plauktus mantām un grāmatām, atvāžamu darba virsmu, kas īpaši svarīgi nākotnei, kad lielākajam bērnam sāks kļūt par mazu bēbīšu galdiņš istabas vidū, arī kāpelējamās sienas trepes. Tā kā istabas konfigurācija neregulāra, šādu mēbeli, lai aizpildītu visus šķībos stūrus, labāk pasūtīt galdniekam, nevis komplektēt no veikalos pieejamā.

Grīda ar komfortu


Mazi bērni daudz dzīvojas pa grīdu un, lai kā viņus sargājam, bieži arī krīt, tāpēc derētu mīksts grīdas segums. Labāk gan nelietot sintētiskos segumus, kas nosedz visu grīdu no sienas līdz sienai, bet izvēlēties pietiekami lielu dabīga materiāla paklāju. Kokvilnas tepiķi ir ideāls risinājums bērniem, kas turklāt mēdz ciest no alerģijām, tikai paklāji pietiekami bieži jātīra, lai nekrātos putekļi.

Bērnu drošībai par labu nenāk tieša izeja no istabas uz balkonu, tāpēc durvis un logs uz to laikus jāaprīko ar drošības ierīcēm - neaizsniedzamā augstumā piestiprinātām bultām vai krampīšiem, īpašiem rokturiem vai pie grīdas un palodzes pieskrūvētām līstēm, kas logu ļauj atvērt tikai vēdināšanas režīmā.

Vienkārši un dabiski


Sirsnīga, bet reizē stereotipiski naiva ir vecāku vēlme bērnu istabas iekārtot atbilstoši bērnu dzimumam - ja meitene, tad viss rozā, ar leļļu bildēm uz tapetēm, ja puika, tad viss zilā ar lāčiem un mašīnām. Prātīgāk un arī gaumīgāk šo noskaņu radīt nevis ar tapešu, lampu un aizkaru rakstiem, bet ar paša bērna iedzīvi un mantām. Istabas dizains jāveido cik vien iespējams neitrāls - gaišām sienām, dabīga koka mēbelēm un tīriem krāsu akcentiem.

Ja nu vienā istabā būs jāsadzīvo māsai ar brāli? Turklāt bērni izaug ātrāk nekā vecāku izpratne par viņiem piemērotu telpas dekorējumu. Viņi savu pasaulīti izzina arī, intensīvi to apķēpājot, un muļķīgi būtu viņiem to liegt, tāpēc kosmētiskais remonts bērnistabā būs jāveic biežāk nekā jebkurā citā telpā.

Mīlošu vecāku bērna istaba ar mantām apaugs tik ātri, ka tās drīz nomāks visus labi domātos interjera smalkumus. Tāpēc atcerieties - nevis tapešu maliņa vai tepiķa raksts apliecinās jūsu mīlestību pret bērnu un pat ne viņam dāvināto mantu kvantums, bet gan jūsu pašu vēlēšanās ar šīm mantām spēlēties. Protams, kopā ar bērnu, viņa istabā, ar mīlestību iekārtotā jums visiem.

Padomi

  • Bērnistabai jābūt pietiekami plašai, īpaši, ja to dalīs divas atvases.
  • Istabas vidū jāatstāj iespējami vairāk vietas kustību rotaļām.
  • Labāk izvēlēties mēbeles ar noapaļotiem stūriem.
  • Mēbelēm ar ritenīšiem jābūt iespējai tās droši padarīt nekustīgas, lai neapdraudētu bērnu ar to negaidītu pārvietošanos.
  • Brīvo sienu var aprīkot ar kāpelējamām trepēm.
  • Vietas taupīšanai var izmantot modelējamas mēbeles ar apvienotām funkcijām, piemēram, sēdeklīti ar mantu kasti u.tml.
  • Gultas apmalēm jābūt pietiekami augstām un stabilām, logiem un balkona durvīm - nodrošinātiem pret pilnīgu atvēršanu bez pieaugušo kontroles.
  • Krāsu gammas izvēlē labāk izmantot tīrus, dabiskus toņus, lai radītu gaišu un mierīgu noskaņu.
  • Koka mēbeles var padarīt krāsainākas ar maināmiem rotaļīgiem rokturiem.
  • Grīdas segumam labāk izmantot pietiekami lielu dabiska materiāla paklāju.
  • Bērnistabas iekārtojums jāveido tā, lai vecāki varētu pavadīt ar bērnu vairāk laika.
  • Remonta kopējās izmaksas 800-950 latu

Rakstiet mums!


Atsūti to telpu, ko plāno remontēt, fotogrāfijas un izmērus. Īsā vēstulē pastāsti, kādas ir tavas ikdienas vajadzības un cik daudz naudas remontam vari atļauties tērēt.

Katru mēnesi izvēlēsimies vienu no iesūtītajiem pieteikumiem. Mēneša pirmajā Mājoklī saņemsi profesionāla interjerista idejas un zīmējumus, kā iekārtot tieši tavu māju. Remonts gan tev būs jāveic pašam.

Pieteikumus sūti: [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko