Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Ideju banka: Maza, pārdomāta, mājīga

Lasu Agijas vēstuli un priecājos. Cilvēks pats lieliski zina, kas viņam vajadzīgs - kāds virtuves stils un funkcijas, kas jālikvidē, kas jāatstāj. Dienas Mājoklim atliek tikai dot dažus padomus, kā to realizēt. Agijas virtuves stāsts ir tipisks daudziem Latvijas dzīvoklīšiem - rūmes maz, mantu, vajadzību un vēlmju daudz, un tās visas jāsatilpina astoņos kvadrātmetros.
Raksta Agija Čače:

Es jau ļoti ilgi briestu virtuves remontam, taču bail ķerties klāt, jo īsti nezinu, kā to labāk izdarīt. Gatava virtuvei tērēt esmu ap 3000 Ls. Krāsošanas, slīpēšanas utt. darbi cenā nav jārēķina. Tas tiks veikts pašu spēkiem.

Virtuve ir astoņus kvadrātmetrus liela, tikai mazliet iegarena, gaiša, jo ir dienvidu pusē, ir priedes koka dēļu grīda, tā arī būtu vienīgā lieta, kas paliktu nemainīta. Esmu atvērta jaunām idejām, tomēr galvenais nosacījums, manuprāt, virtuvē ir ērtums, funkcionalitāte un mājīgums. Nepatīk nekas ultramoderns, patīk noapaļotas formas un pēc iespējas dabiski materiāli, gaišas, siltas dzīvīgas krāsas. Mājā ir kaķis, kuram patīk visu apskatīt un, ja iespējams, atvērt skapīšus.

Vispirms variācijas ar izvietojumu ierobežo gāzes balons. Taču no tā atteikties negribu, jo man patīk gan dzīvā uguns, gan mazās izmaksas. Tad vēl ir stūrī pie loga pieliekamais, atrodas aiz ledusskapja, taču to, manuprāt vajadzētu likvidēt, jo savas funkcijas tas nepilda - ziemā ir ļoti auksts, bet vasarā - ļoti silts.

Svarīga ir viegla piekļuve traukiem, katliem, pannām. Varbūt te noderētu atvilktnes. Svarīgi, lai būtu normāls darba virsmas apgaismojums. Gribētos, lai pusdienu galdam var piekļūt vismaz no divām pusēm. Patlaban tas ir iespiests pustumsā starp ledusskapi un sienu, starp galdu un sienu paliek mazliet vairāk par pusmetru, kuru aizņem putekļu sūcējs.

Aizkari nav būtiski, tomēr vakaros kaut ko logiem priekšā vajadzētu. Palodze tiek izmantota garšaugu audzēšanai visa gada garumā. No tehnikas nekas jauns nebūtu vajadzīgs, ja nu vienīgi varbūt plīts. Virtuvē būtu jāatrod vieta arī tai it kā nepiederošai lietai - putekļsūcējam. Pats aparāts ir 50x50x50cm plus divas kājas, kur vienai pēda ir 30x30cm, otrai galā parastā birste.

Virtuve iziet uz patumšu koridoru, kas arī gaida remontu, tādēļ interjers ar to nebūtu jāsaskaņo.

Būšu ļoti priecīga un pateicīga, ja dosiet idejas manai virtuvei.

Vieta jātaupa


Pārdomāts plānojums ir jebkuras telpas izdošanās ķīla, un mazai telpai tā ir akūta nepieciešamība. Agijas virtuvi ierosinu veidot pēc vienkārša simetrijas principa: vienā pusē - darba zona, tai pretī - noliktavas zona, pa vidu pie loga - ēdamzona.

Darba zonā jānovieto izlietne, ledusskapis un plīts, pa vidu tiem - darba virsma. Gāzes balonu var integrēt uz eņģēm virināmā darba virsmas posmā starp plīti un izlietni. Ja balons augstāks par 90 cm, darba virsmā var izzāģēt robu - balons būs apslēpts, bet regulāri lietojamais krāns - viegli aizsniedzams. Ledusskapi labāk novietot pie ieejas sienas, jo tas ir augstākais no agregātiem, turklāt iepirkumu maisiņi tad nebūs jāstiepj līdz virtuves otram galam. Blakus jābūt darba virsmai, kur nolikt produktus, ņemot ārā no ledusskapja. Darba virsmas zonā jāparedz vieta rozetēm, kur pieslēgt virtuves agregātus - tosteri, sulu spiedi, mikseri, tējkannu, mikroviļņu krāsni utt. Darba zonas apakšējos un augšējos skapīšos varēs satilpināt visas ikdienas lietošanai nepieciešamās virtuves lietas.

Agijai šķiet, ka jauna virtuves tehnika nav jāpērk, ja nu vienīgi plīts. Ieteiktu tomēr apdomāt, vai masīvā nosūcēja vietā neiegādāties mazāku, lai virs tā paliktu vieta vēl vienam skapītim.

Galdu pie loga


Pieliekamais skapis pie pretējās sienas teorētiski gan ir laba vieta pārtikas glabāšanai, bet, ja temperatūras svārstības to nepieļauj, labāk ir to nojaukt un šo vietu izmantot lietderīgāk - ēdamzonas paplašināšanai. Agija vēlas, lai ēdamgalds būtu pieejams no trim pusēm, un, nojaucot pieliekamo, tas būs iespējams. Optimālais galda izmērs šādā virtuvē būtu 75x75 cm. Pie saulainā loga tā būs omulīga vieta ne tikai lielajām maltītēm, bet arī rīta avīzei vai pēcpusdienas kafijai. Skaidrs, ka tik mazā virtuvē galds starp ēdienreizēm kalpos arī kā darba virsma gatavošanai, trauku novietošanai u.tml.

Tā kā Agijas virtuvē jārod vieta kulinārijai attālu priekšmetu - putekļsūcēja un gludināmā dēļa - glabāšanai, otru garo sienu iesaku izmantot noliktavas zonas ierīkošanai. Par to kalpotu liels, taču atturīgs un elegants skapis esošās plauktu nišas platumā no grīdas līdz griestiem ar bīdāmām durvīm, lai virinot tās lieki neaizņemtu vietu. Ar dažādu plauktu plānojumu skapī varēs satilpināt gan lielus priekšmetus, gan simtiem saimniecībā noderīgu sīkumu

Padomi

  • Darba virsma jāveido 90 cm augsta un ne mazāk kā 65 cm plata
  • Attālums līdz piekaramajiem skapīšiem 45 cm
  • Dēļu grīdu vēlams noslīpēt un ieeļļot, pievienojot krāsas pigmentu
  • Vietas taupīšanai labāk izmantot ķeblīšus vai saliekamos krēslus
  • Virtuves durvis var nomainīt pret bīdāmām
  • Apgaismojums jāierīko vairākās vietās

Mājīgākā telpa


Virtuvē mēs kavējamies teju lielāko daļu mājās pavadītā laika, tāpēc tai jābūt mājīgākajai telpai dzīvoklī. Interjeram jābūt nesamākslotam, detaļām un formām - rūpīgi pārdomātām un ērtām.

Agijas virtuvē priedes dēļu grīda jau rada mājīgu un dabīgu atmosfēru, ko svarīgi turpināt arī citās interjera detaļās. Grīdu var atsvaidzināt, noslīpējot un ieeļļojot, tad tā kļūs izturīgāka pret nodilumu. Eļļai var pievienot krāsas pigmentu, kas nopērkams dažādos toņos, lai radītu papildu tonālu efektu un noslēptu dēļu defektus. Sienas iesaku krāsot gaišā, siltā tonī, griestus - baltus, tad telpa liksies plašāka.

Stikls plašumam


Lai netraucēti atraisītu gatavošanas prasmes un nebaidītos par sienu nosmērēšanu, darba virsmas zonā to var aplikt ar liela izmēra flīzēm - tās vizuāli tik ļoti nesaskalda nelielo sienas laukumu, un ir mazāk šuvju, kur ieķerties netīrumiem. Var uz sienas likt to pašu materiālu, kas darba virsmai. Vēl labāks risinājums sienas apdarei ir rūdīts stikls - caurspīdīgs vai matēts, tā atspīdums radīs papildu plašuma efektu mazajai telpai.

Arī noliktavas skapja bīdāmās durvis varētu būt no matēta stikla, tā padarot tās ne tik masīvas, puscaurspīdīgas. Ieejas durvju stiklu vēlams nomainīt pret tādu pašu, kāds ir skapja durvīs. Jo mazāk dažādu materiālu tik mazā telpā, jo tā viengabalaināka un šķietami plašāka.

Apgaismojums dalīts


Virtuves mēbeļu materiālu un toni ieteicams pieskaņot dēļu grīdai, piemēram, izmantot dabīgu koka finierējumu. Tā faktūra un tonis nedrīkst būt identisks ar grīdu, lai nesaplūstu pilnībā un neradītu nomācošu monolītu iespaidu, tomēr nevar arī pārāk atšķirties. Labi derētu balinātais bērzs.

Ļoti svarīgs ir apgaismojums - gan no praktiskā, gan mājīguma viedokļa. Virtuvē jābūt ne vien centrālajam apgaismojumam pie griestiem, bet arī papildu apgaismojumam pie darba virsmas (parasti - zem piekaramajiem skapīšiem), lai vieglāk gatavot, un pie ēdamgalda, lai mājīgāka ēšana un vakarēšana. Atsevišķu iekšējo apgaismojumu var ierīkot arī lielajā skapī un mazajos piekārtajos skapīšos. Kā vēl viens gaismeklis kalpos nosūcēja apgaismojums, ko var ieslēgt arī tad, ja nosūcējs nestrādā. Jo vairāk dažādu gaismas avotu būs virtuvē, jo lielākas iespējas tos kombinēt un variēt, lai radītu mājīgu atmosfēru.

Aptuvenās izmaksas (Ls)
  • Mēbeles 1522
  • Aprīkojums 222
  • Tehnika 919
  • Uzstādīšana, transports 263
Kopā 2926

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko